Buna ziua,
Firma la care am lucrat a intrat in insolventa in octombrie 2016 data la care instanta a emis o hotarare de deschidere a procedurii insolventei, a numit o firma de insolventa drept administrator judiciar provizoriu si a dispus numirea unui administrator special. Am restanta la plata salariilor lunile mai, iunie, iulie, august si septembrie 2015, restante anterioare deschiderii procedurii insolventei. M-am adresat firmei de insolventa cu rugamintea de a demara procedurile legale pentru plata salariilor restante din fondul de garantare a salariilor conform Legii 200/2006. Raspunsul firmei de insolventa a fost ca nu pot demara aceste proceduri intrucat nu a fost ridicat dreptul de administrare firmei in cauza. Ori prin numirea unui administrator judiciar provizoriu de catre instanta si dispunerea numirii unui administrator special nu inseamna ca a fost ridicat cel putin partial dreptul de administrare, asa cum se prevede in Legea 200/2006? Multumesc.
Pentru a se putea accesa creantele salariale din Fondul de garantare, este necesar ca impotriva angajatorului:
1. sa fi fost pronuntata o hotarare judecatoreasca definitiva de deschidere a procedurii insolventei;
2. sa fi fost dispusa masura ridicarii totale sau partiale a dreptului de administrare.
Daca nu s-a solicitat acest lucru, atunci nuse poate accesa acest Fond.
După ridicarea dreptului de administrare, debitorul este reprezentat de administratorul judiciar/lichidatorul judiciar, care îi conduce şi activitatea de afaceri, iar mandatul administratorului special va fi redus la a reprezenta interesele acţionarilor/asociaţilor/membrilor.