avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 834 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Dreptul muncii - contract de ... Recuperare salarii din fondul de garantare
Discuție deschisă în Dreptul muncii - contract de muncă, demisie, salariu şi altele

Recuperare salarii din fondul de garantare

Buna ziua, as vrea sa știu dacă există posibilitatea recuperării unor salarii restante din fondul de garantare, în cazul în care firma a intrat în insolvență? Sunt in aceasta situație, am de recuperat salarii de la o firma care a intrat în insolventa, sunt înscrise la masa credala. Nu mi se pare normal că acest drept al unui fost angajat să depindă doar de administratorul numit și de societatea comercială aflată în insolventa, adică de un director care nu întotdeauna este de buna credinta.. Ce pot sa fac eu in aceasta situație daca administratorul numit nu poate coopera cu directorul societății pentru a întocmi dosarul prin care foștiii angajați să-si recupereze salarii așa cum au dreptul din fondul de garantare la care au contribuit?
Cel mai recent răspuns: Cornel Vasile , Consilier juridic 13:05, 15 Octombrie 2019
Pentru a se putea accesa creantele salariale din Fondul de garantare, este necesar ca impotriva angajatorului:
1. sa fi fost pronuntata o hotarare judecatoreasca definitiva de deschidere a procedurii insolventei;
2. sa fi fost dispusa masura ridicarii totale sau partiale a dreptului de administrare.

Din resursele Fondului de garantare salariatii isi pot recupera salariile restante etc. in limita a 3 salarii medii brute pe economie per salariat.

Inainte de a se adresa agentiei teritoriale, salariatii sau organizatiile legal constituite ce reprezinta interesele acestora trebuie sa notifice in scris administratorul sau lichidatorul angajatorului in stare de insolventa, in vederea efectuarii demersurilor necesare pentru plata creantelor salariale.
[ link extern ]
Legea 200/2006 privind constituirea şi utilizarea Fondului de garantare pentru plata creanţelor salariale arata ca cererea se formuleaza de catre administratorul/lichidatorul judiciar si, doar ca exceptie de catre salariati.

Daca insistati sa depuneti dumneavoastra cererea aveti in vedere:
1. sa fie indeplinite conditiile:
- hotararea de intrare in insolventa sa fie definitiva,
- sa se fi ridicat dreptul de adminitrare.

2. sa notificati lichidatorul judiciar sa intocmeasca si sa depuna dosarul la fond sau veti proceda dumneavoastra la depunerea cerererii in termen de x zile,

3. actele ce compun dosarul sunt:
- cerere,
- copie a notificarii lichidatorului judiciar,
- hotararea definitiva de intrare in insolventa,
- hotararea definitiva de ridicare a dreptului de administrare,
- copie contract individual de munca,
- copie CI,
- copie pontaje aferente lunilor neplatite,
- copie a contractului colectiv de munca,
- statele de plata aferente lunilor neplatite,
- copie fisa de lichidare, daca a incetat contractul individual de munca.

Sper sa va fie de folos informatiile.
Din 2017 era topicul in cauza .... nu cred ca il mai ajuta.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Recuperare salarii neachitate de la firma aflata în insolventa lemontee lemontee Bună seara! Firma la care am lucrat a întrat în insolventa, iar, la ora actuala, am 3 salarii dinainte de insolventa și 4 de după, neachitate, deoarece ... (vezi toată discuția)
Salarii restante societate in insolventa ralukasonika ralukasonika Buna ziua! societatea este in insolventa din august 2014 si in august 2016 s-a vandut un activ al firmei cu acordul unilateral al comitetului de creditori si ... (vezi toată discuția)
Recuperare salariu nixnix nixnix buna seara am o intrebare privind un salariu restant ,mentionez ca pana la data de 27 decembrie am fost angajata la o firma care acum a intrat in procedura ... (vezi toată discuția)