avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 479 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Dreptul muncii - contract de ... recuperare salariu
Discuție deschisă în Dreptul muncii - contract de muncă, demisie, salariu şi altele

recuperare salariu

buna seara
am o intrebare privind un salariu restant ,mentionez ca pana la data de 27 decembrie am fost angajata la o firma care acum a intrat in procedura de insolventa ,intrebarea mea este urmatoarea ,cum imi pot recupera salariul aferent luni decembrie ,am disc cu directorul firmei care a spus ca firma nu are banii sa imi plateasca salariul.contractul meu de munca nu este inchis ,iar eu pe data de 20 ma voi angaja in alta parte,cum imi afecteaza ac lucru angajarea
Cel mai recent răspuns: Cornel Vasile , Consilier juridic 07:34, 16 Ianuarie 2013
Noua angajare nu va este afectata de neplata salariului la vechiul angajator sau de faptul ca acesta este in insolventa.

1. Neplata salariului este un motiv de a demisiona fara preaviz , potrivit art.81 alin.8 C.mun.

2. Pana la intrarea in insolventa, pentru neplata salariilor puteti sesiza ITM-ul si /sau promova o actiune in instanta impotriv angajatorului pentru a fi obligat la plata drepturilor salariale restante.

3. Potrivit Legii 85/2006 privind procedura insolventei, creantele salariale se inscriu DIN OFICIU in tabelul obligatiilor, de catre administratorul judiciar, pe baza evidentelor contabile ale debitorului insolvent, nefiind nevoie ca salariatul sa depuna declaratie de creanta.
Prin urmare, cel mai bine pentru salariat ar fi sa verifice tabelul preliminar al obligatiilor si, ulterior, pe cel definitiv, pentru a se asigura ca a fost inscris.
Daca nu a fost inscris, poate formula contestatie. In practica, insa, salariatii iau legatura cu administratorii judiciari, care ii inscriu fara nicio problema in tabele.

4. Daca împotriva angajatorului se va pronunţa o hotărâre judecătoreasca definitiva de deschidere a procedurii insolvenţei şi fata de care se va dispuse măsura ridicării totale sau parţiale a dreptului de administrare. atunci salariile restante se pot recupera din Fondul de garantare pentru plata creanţelor salariale gestionat de AJOFM - agenţiile judetene pentru ocuparea forţei de muncă judeţene .

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Recuperare salariu oana27elena oana27elena Buna seara, Societatea la care sunt angajata nu mi-a mai platit salariul pe lunile noiembrie si decembrie 2012 si din cate am inteles de la director va intra ... (vezi toată discuția)
Drepturi salariale carmenliv carmenliv In cazul in care o societate a intrat in faliment iar salariatii nu au au primit drepturile salariale,..., Cine achita salariile?..din ce fonduri? Salariatii ... (vezi toată discuția)
Recuperare salarii de la firma in insolventa antoniaantonia antoniaantonia Va rog sa imi spuneti cum poate o persoana, fosta salariata, sa afle care este continutul tabelului preliminar al creantelor pentru o firma care a intrat in ... (vezi toată discuția)