avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 443 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Probleme privind insolvenţa, ... reorganizare???
Discuție deschisă în Probleme privind insolvenţa, lichidarea judiciară şi falimentul

reorganizare???

soc X, are o creanta imensa fata de soc Y, in urma unor discutii s-a hotarat sa se returneze marfa achizitionata de la soc.Y, asftel Y nu mai are nicio pretentie fata de X, ulterior X, il anunta pe Y, ca nu mai poate face acest lucru deoarece s-a numit un adm, judiciar. Y neprimid nicio notificare pana in momentul de fata. Ce poate face Y in acest caz?
Cel mai recent răspuns: Catalin Mihalache , Avocat 21:27, 3 Februarie 2009
Daca Y nu a primit nici o notificare, poate deschide un proces in instanta pentru recuperarea debitelor.
Multumesc, am solicitat executarea silita in baza instrumentelor de plata si ma gandesc sa deschid si procedura insolventei
Daca X nu mai poate returna bunurile catre Y pentru ca s-a numit administrator judiciar, inseamna ca impotriva acestuia s-a deschis procedura insolventei si i s-a ridicat dreptul de administrare. Asa este?

Daca s-a deschis procedura insolventei, asa cum cred ca s-a intamplat in speta dumneavoastra, nu mai puteti solicita executarea silita, deoarece potrivit Legii nr. 85/2006 privind insolventa, orice actiune judiciara sau extrajudiciara se suspenda de drept de la data deschiderii procedurii insolventei.

In aceasta situatie Y poate sa faca urmatoarele demersuri pentru recuperarea creantei:

- daca mai este in termenul de inregistrare a creantei in tabelul creditorilor sa formuleze o cerere de inscriere la masa credala a lui X cu suma reprezentand contravaloarea marfurilor neachitate.
- daca nu mai este in termenul de inregistrare a creantei trebuie sa solicite si repunerea in termenul de formulare a cererii de inregistrare a creanţei.

Aceste doua situatii sunt utile daca s-a transferat proprietatea asupra marfii, chiar daca nu a fost achitat pretul.

In situatia in care s-a stipulat in contract incheiat intre X si Y ca transmiterea proprietatii asupra marfurilor livrate de Y lui X are loc la data platii acestora, inseamna ca Y este inca proprietar şi in aceasta situatie Y se poate adresa administratorului judiciar si respectiv judecatorului sindic cu o cerere de restituire a bunurilor, facând totodata si dovada proprietatii asupra acestora. Procedura care urmeaza sa aiba loc in cadrul procesului de lichidare a patrimoniului al debitorului intrat in insolventa.

In ceea ce priveste faptul ca v-ati gandit sa deschideti procedura insolventei, acesta lucru nu mai este posibil daca, dupa cum ati spus, a fost numit administrator judiciar ca efect al admiterii unei cereri de intrare in insolventa.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Cum ma inscriu la masa credala. Imparatul Imparatul O firma a intrat in procedura de insolventa. Eu sunt un creditor al acesteia. Dar cum ma inscriu in masa credala, cu creanta ce are sa mi-o achite? De unde ... (vezi toată discuția)
Insolventa client mirelanicola.72 mirelanicola.72 Buna dimineata! va rog daca se poate sa ma indrumati cu privire la pasii de urmat in cazul in care un client ne anunta neoficial (printr-un sms trimis ... (vezi toată discuția)
Insolventa c_oana c_oana Cum imi pot recupera creanta de la o firma care si-a cerut insolventa si nu sa prezentat cu actele la lichidator?(tin sa mentionez ca am aflat de insolventa de ... (vezi toată discuția)