soc X, are o creanta imensa fata de soc Y, in urma unor discutii s-a hotarat sa se returneze marfa achizitionata de la soc.Y, asftel Y nu mai are nicio pretentie fata de X, ulterior X, il anunta pe Y, ca nu mai poate face acest lucru deoarece s-a numit un adm, judiciar. Y neprimid nicio notificare pana in momentul de fata. Ce poate face Y in acest caz?
Daca X nu mai poate returna bunurile catre Y pentru ca s-a numit administrator judiciar, inseamna ca impotriva acestuia s-a deschis procedura insolventei si i s-a ridicat dreptul de administrare. Asa este?
Daca s-a deschis procedura insolventei, asa cum cred ca s-a intamplat in speta dumneavoastra, nu mai puteti solicita executarea silita, deoarece potrivit Legii nr. 85/2006 privind insolventa, orice actiune judiciara sau extrajudiciara se suspenda de drept de la data deschiderii procedurii insolventei.
In aceasta situatie Y poate sa faca urmatoarele demersuri pentru recuperarea creantei:
- daca mai este in termenul de inregistrare a creantei in tabelul creditorilor sa formuleze o cerere de inscriere la masa credala a lui X cu suma reprezentand contravaloarea marfurilor neachitate.
- daca nu mai este in termenul de inregistrare a creantei trebuie sa solicite si repunerea in termenul de formulare a cererii de inregistrare a creanţei.
Aceste doua situatii sunt utile daca s-a transferat proprietatea asupra marfii, chiar daca nu a fost achitat pretul.
In situatia in care s-a stipulat in contract incheiat intre X si Y ca transmiterea proprietatii asupra marfurilor livrate de Y lui X are loc la data platii acestora, inseamna ca Y este inca proprietar şi in aceasta situatie Y se poate adresa administratorului judiciar si respectiv judecatorului sindic cu o cerere de restituire a bunurilor, facând totodata si dovada proprietatii asupra acestora. Procedura care urmeaza sa aiba loc in cadrul procesului de lichidare a patrimoniului al debitorului intrat in insolventa.
In ceea ce priveste faptul ca v-ati gandit sa deschideti procedura insolventei, acesta lucru nu mai este posibil daca, dupa cum ati spus, a fost numit administrator judiciar ca efect al admiterii unei cereri de intrare in insolventa.
Insolventa
c_oana
Cum imi pot recupera creanta de la o firma care si-a cerut insolventa si nu sa prezentat cu actele la lichidator?(tin sa mentionez ca am aflat de insolventa de ... (vezi toată discuția)