avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 926 soluții astăzi
Forum Activitate alinamaria03

Activitate alinamaria03

Art. 45 OUG 195/2002:,,(5) Depăşirea se efectuează numai pe partea stângă a vehiculului depăşit. Tramvaiul sau vehiculul al cărui conducător a semnalizat intenţia şi s-a încadrat corespunzător părăsirii sensului de mers spre stânga se depăşeşte prin partea dreaptă."
Ambra, referitor la ,,Pai ce ati fi vrut sa faca un conducator auto care are in fata sa o masina care opreste? nu sa-l depaseasca", parerea mea este ca ar fi trebuit sa reduca viteza si sa cerceteze motivul pentru care a oprit, adica, sa cerceteze daca exista un obstacol:o alta masina, un pieton.... Daca masina din fata a oprit pentru a evita un pieton care traverseaza neregulamentar? Te bagi in depasire, nu? Daca traverseaza neregulamentar, n-are dreptul la viata! Apoi, in ceea ce priveste: ,,Cam cum vedeti dumneavoastra posibilitatea ca cineva sa va acroseze cu partea din spate a masinii partea din fata a masinii dumneavoastra?", am explicat cum si am mentionat ca este o presupunere. Daca stiam exact cum s-a intamplat, nu mai presupuneam. In cele din urmă, referitor la: ,,Daca nu ati obsevat, nu insemna automat ca nu a semnalizat. Poate sa insemne numai ca nu ati fost suficient de atent." nici nu am afirmat asta. In plus, am scris pe acest forum in speranta ca voi primi niste raspunsuri pertinente, juste, care sa ma ajute sa lamuresc situatia, de la niste oameni care se pricep la acest domeniu, buni cunoscatori ai legii, care, eventual, au intampinat asemenea situatii, nu doresc neaparat raspunsuri care sa-mi sustina cauza. Daca aveam nevoie de niste simple comentarii pe text, scriam pe un alt site. Oricum, mulțumesc pentru intenție. :)
Alex, nu trebuie sa fii expert in niciun domeniu pentru a-ti da cu parerea, insa, pentru a ajunge la o concluzie corecta trebuie sa tii cont de circumstante. Si, daca nu apucam sa franez, ma lovea in plin, banuiesc ca tot eu as fi fost vinovata. :)
Da, dar din moment ce autoturismul din spate a oprit, inseamna ca nu eu am fost cea care nu m-am asigurat. Si cand intri in depasire trebuie sa te asiguri (art. 118), nu numai cand virezi. Unde scrie care dintre conducatorii care efectueaza una dintre cele doua manevre trebuie sa se asigure mai temeinic? Cred ca obligatiile le revin amandurora. Nici nu stiu exact daca nu a intrat in depasire inca de pe linia continua. In fine, asta nu am cum sa dovedesc.
Mulțumesc, domnilor! Daca știam că sunt vinovata, nu aveam niciun fel de obiectie, dar cel mai mult m-a deranjat atitudinea pe care celalalt conducator a avut-o. Daca instanta va considera ca vina imi apartine, imi asum, macar stiu ca am incercat sa-mi fac dreptate.
1 din 2 utilizatori consideră
acest răspuns util
Mulțumesc! Pot dovedi semnalizarea și faptul că am frânat. Despre cealalta mașină, care era oprită pentru a-mi permite manevra, chiar și celălalt conducător a menționat în declarație. Acum, problema este că nu știu exact cum s-a produs impactul, cred ca doar un expert ar putea stabili exact, dar știu că în momentul în care m-am asigurat, nu era nimeni în depășire sau cineva care a semnalizat aceasta intentie.
Considerați că aș putea obține câștig de cauză în situația pe care o voi expune mai jos?
Circulam pe un drum național, în direcția A-B, pe raza localității C, la volanul mașinii marca VW. Intenționam să virez la stânga pentru a părăsi carosabilul și pentru a întoarce, ulterior, în afara lui. Am semnalizat această intenție cu cel puțin 50 de metri înainte, m-am asigurat că de pe contrasens nu se apropie niciun autovehicul, apoi m-am asigurat că nu există niciun autovehicul intrat în depășire, precum și asupra faptului că niciunul dintre conducătorii autovehiculelor din spate nu și-a manifestat intenția de a întreprinde o asemenea acțiune, apoi am început manevra de virare. Autoveiculul aflat în spatele meu, al cărui număr de înmatriculare nu l-am reținut, a oprit pentru a-mi permite manevra, însă, în timp ce eu viram, autovehiculul aflat în spatele celui care mi-a permis manevra, a intrat în depășire, fără a-și manifesta anterior aceasta intenție. Eram ieșită puțin de pe sensul meu de mers și, în momentul în care l-am observat, era deja extrem de aproape, am frânat, dar, după spusele martorului, mașina nu a oprit instantaneu, intrând, astfel, în coliziune cu autovehiculul marca Audi. Presupun că, în momentul în care m-a observat, conducătorul autoturismului Audi a virat puțin stânga, manevră care explică faptul că a reușit să mă evite cu partea din față, acroșând autoturismul marca VW, la a cărui volan mă aflam, cu partea din spate, zona roții, în partea laterală din fată, stânga. Dacă nu apucam să frânez, probabil m-ar fi surprins în plin cu partea din față. Martorul nu a observat de unde a apărut mașina Audi, dar a specificat faptul că avea viteză foarte mare. După momentul impactului, mașina marca Audi a mai parcurs aproximativ 3-4m, s-a îndreptat puțin în partea dreaptă, probalil conducătorul a virat dreapta pentru a evita ieșirea de pe carosabil, apoi a început să se rotească în sens opus acelor de ceasornic. Accidentul nu s-a soldat cu victime.
Deoarece niciunul dintre conducători nu și-a asumat vinovăția, am apelat 112, apoi a fost trimis la fața locului un echipaj de poliție. Organele de poliție nu au luat în considerare mărturia mea și nu au acceptat nici mărturia unuia dintre martorii care au observat momentul impactului, motivându-și decizia prin faptul că zonele în care sunt situate loviturile produse sunt doveditoare (deși le-am adus la cunoștință faptul că am frânat, faptul că mașina Audi se deplasa cu viteză mare, probabil peste limita legală stabilită în interiorul localităților, precum și încălcarea art.118, alin. 1 a, întrucât nu am observat semnalizarea unei intenții de depășire), confirmând, astfel, cele susținute decelălalt conducător, însă fără a face o schiță a accidentului sau măsurători. Prin urmare, am fost considerată vinovată total de producerea accidentului și am fost sancționată cu avertisment, 3 puncte de penalizare, conform art.108/b din OUG 195/2002, revenindu-mi, totodată, obligația de a înmâna copie după polița mea de asigurare, în scopul acoperirii daunelor suferite de autoturismul Audi.