avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 931 soluții astăzi
Forum Activitate mprv

Activitate mprv

Buna Ziua. Intre timp am radiat PFA-ul la ONRC (am certificatul de radiere).
Avand in vedere ca locuiesc in alt judet, nu am mai ajuns la ANAF sa declar radierea. M-am interesat si am aflat ca trebuie sa depun o declaratie unica pentru a fi scos si din evidentele ANAF. In declaratie trebuie sa specific si data incetarii activitatii.
Am depus declaratia respectiva online de aproape 2 saptamani, dar nu am primit nici un raspuns. Am trimis, tot prin SPV, si certificatul de radiere (PDF) primit de la ONRC.
Pe mfinante.gov.ro apare ca fiind radiata. Din pacate nu m-am uitat pe aceasta platforma dupa radierea de la ONRC si inainte de a depune declaratia unica.
Mentionez ca in prealabil am solicitat si primit de la ANAF un <Certificat de atestare fiscala>, din care reiese faptul ca obligatiile mele sunt 0.

Intrebare: PFA-ul este radiat la ANAF ? Mai am vreo obligatie ?

Multumesc.
Buna ziua. M-am inregistrat in Spatiul Privat Virtual de la ANAF folosind CNP. Scopul era sa vad informatii despre PFA-ul meu. Mai precis ce declaratii trebuie sa depun, ce mai am de platit, .... Dar nu am vazut astfel de informatii.

Am observat ca se pot solicita informatii, dar tot legate de CNP.

In sectiunea de <Intrebari si raspunsuri> de pe site-ul ANAF despre SPV este intrebarea

21 Am un PFA. Ca sa ma inregistrez in SPV:
1. accesez optiunea ,,persoane fizice'' ?;
2. folosesc CUI sau CNP ?;
3. este necesar certificatul digital?

Si raspunsul:
Pentru înregistrarea în SPV este necesar sa accesați secțiunea ”persoane fizice”. Înregistrarea se face pe CNP, utilizând un act administrativ emis de ANAF începând cu anul 2013. În acest caz nu este necesar sa dețineți un certificat calificat. În situația în care sunteți plătitor de TVA sau de impozit pe salarii și contribuții de asigurări sociale este necesară înregistrarea pe CUI în baza unui certificat calificat.

De aici eu inteleg ca inregistrarea prin CNP este suficienta pentru a vedea si informatii de PFA (eu neffind platitor de TVA sau de impozit pe salarii ... cum scrie acolo).

Nu am certificat digital ca sa folosesc inregistrarea ca persoana juridica.

Intrebari.

1. Exista o modalitate de a vedea informatiile legate de PFA prin inregistrarea cu CNP ?

2. Informatiile despre CNP/PFA se pot obtine doar prin solicitare (sectiunea <Solicitari>) ? Nu se vad direct undeva fara a solicita ?
Va multumesc pentru raspunsul rapid si prompt.
Ati putea totusi sa imi spuneti la ce sa ma astept cand ma prezint pentru radiere ? Amenda pentru nereluare ? Sau altceva ?
Buna ziua,

Am infiintat un PFA in 2008 la dorinta angajatorului, astfel toti "angajatii" au devenit PFA si colaboratori ai firmei.
In 2011 s-a revenit la normal, adica am redevenit angajati, iar eu mi-am suspendat PFA-ul.
In 2014 a expirat perioada de suspendare de 3 ani, insa eu nu am facut nici un demers sa reiau activitatea, sa o suspend din nou sau sa radiez PFA-ul.
In viitor nu imi doresc sa lucrez ca PFA, dar ma gandesc ca niciodata nu se stie cand va fi nevoie de asa ceva (mai ales ca am avut multa bataie de cap la infiintare).

Ma tem de urmatoarele lucruri:
- daca nu fac nimic in continuare, sa ma trezesc cu o suma imensa de platit (amenda, penalizari, ....)
- daca ma duc sa ma interesez (eventual cu intentia de a suspenda/radia), la fel, sa nu ma trezesc ca am de platit o suma mare, care s-ar putea prescrie (daca trec 5 ani).

Mentionez ca atat timp cat am prestat ca PFA:
- am depus declaratii de venit regulat
- am platit punctual impozit, la sanatate, la fondul de pensii
Dupa suspendare, am fost atat la CAS, cat si la Casa de Pensii si am declarat suspendarea. De atunci sunt angajat si nu am avut nici o tangenta cu PFA.

Am cautat pe internet informarii despre PFA-ul meu si am gasit (pe totalfirme.ro si [ link extern ] .
De asemenea in totalfirme.ro este specificat ca nu am datorii la stat la sfarsitul lui 2017 si nici nu apar in Buletinul Procedurilor de Insolventa.

Am citit pe multe forumuri ca este obligatia mea de a relua activitatea dupa suspendare, dar nu am vazut nicaieri ce se intampla daca nu fac acest lucru.

Intrebari:
- cu ce tip de amenzi, penalitati, .... m-ar putea taxa statul si cam ce suma ?
- ce se poate intampla daca ma duc la ONRC pentru a suspenda din nou (am vazut ca inainte trebuie sa reiau activitatea si sa mai astept cateva zile) sau a radia ?
- ce se poate intampla daca nu ma duc deloc acolo ?

Multumesc.