avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 360 soluții astăzi
Forum Activitate guyzmo

Activitate guyzmo

Poate stie cineva PRACTIC care sunt demersurile pentru intrarea in legalitate ?
Si daca cadastrul e facut pentru prima data ulterior modifcarii, nu este suficient pentru a declara planul modificat la intabularea in cartea funciara ?
unde pot gasi textul exact al ordonantei 8/2004 pentru ca eu am doar nota de fundamentare? Continutul e diferit ?

Nota de fundamentare - O.U.G. nr. 8/11-03-2004
Ordonanţa de urgenţă a Guvernului nr.8/2004 privind prelungirea duratei unor contracte de închiriere
Publicata în M.Of. nr. 278/30-03-2004

Prin prevederile art.1 din Ordonanţa de urgenţă a Guvernului nr.40/1999 privind protecţia chiriaşilor şi stabilirea chiriei pentru spaţiile cu destinaţia de locuinţe, aprobată cu modificări şi completări prin Legea nr.241/2001, au fost prelungite de drept, pentru o perioadă de 5 ani, contractele de închiriere privind suprafeţele locative cu destinaţia de locuinţe, legal înregistrate, prelungite sau reînnoite conform Legii nr.17/1994 şi aflate în curs de executare.
Prin acelaşi text şi pe aceeaşi perioadă a fost prelungită şi durata contractelor de închiriere pentru spaţiile folosite de aşezămintele social-culturale şi de învăţământ, de partide politice, de sindicate şi de alte organizaţii guvernamentale, legal înregistrate.

Din coroborarea dispoziţiilor art.1 cu cele cuprinse în art.2-6 din respectiva ordonanţă de urgenţă rezultă cu certitudine că prevederile art.1 vizează doar prelungirea contractelor de închiriere pentru suprafeţele din proprietatea statului sau a unităţilor administrativ-teritoriale, deşi textul nu cuprinde expres această menţiune. Aceeaşi concluzie se desprinde şi din dispoziţiile art.7, potrivit cărora prelungirea contractelor de închiriere realizată în baza prevederilor art.1 rămâne valabilă şi în cazul redobândirii imobilelor respective de către foştii proprietari sau moştenitorii acestora după intrarea în vigoare a ordonanţei.

În cazurile prevăzute de art.6 din Ordonanţa de urgenţă a Guvernului nr.40/1999, aprobată cu modificări şi completări prin Legea nr.241/2001 şi, respectiv, art.15 din Legea nr.10/2001 privind regimul juridic al unor imobile preluate în mod abuziv în perioada 6 martie 1945 - 22 decembrie 1989, cu modificările şi completările ulterioare, termenul de 5 ani începe să curgă de la data naşterii noii situaţii juridice, respectiv de la data rămânerii irevocabile a hotărârii de restituire în natură, fie de la data emiterii deciziei administrative de restituire în temeiul Legii nr.10/2001, cu modificările şi completările ulterioare. Precizăm că pentru aceste situaţii data de 8 aprilie 2004 nu are relevanţă juridică, deoarece devine incident un termen de referinţă aleatoriu (data rămânerii irevocabile a unei hotărâri judecătoreşti sau data emiterii deciziei administrative de retrocedare).

Totodată, este de reamintit că, prin prevederile Secţiunii a 2-a din Ordonanţa de urgenţă a Guvernului nr.40/1999, aprobată cu modificări şi completări prin Legea nr.241/2001, s-a introdus instituţia "reînnoirii contractului de închiriere" care intervine în cazul contractelor de închiriere care expiră, fie la data de 8 aprilie 2004, fie la data împlinirii celor 5 ani care curg de la data rămânerii irevocabile a unei hotărâri judecătoreşti de restituire sau de la data emiterii deciziei administrative de retrocedare. În acest context normativ, semnalăm că respectiva ordonanţă de urgenţă în forma modificată în 2001 acoperă aproape toate situaţiile posibile legate de tranziţia raporturilor chiriaş/proprietar.

Cu toate acestea există anumite situaţii pentru care împlinirea datei de 8 aprilie 2004 are relevanţă juridică deosebită şi anume, contractele de închiriere pentru spaţiile cu destinaţia de locuinţe din fondul locativ de stat nerevendicat, care vor trebui prelungite de drept prin act normativ emis înainte de expirarea termenului. Este cazul a aproximativ 120.000 de contracte de închiriere care vizează unităţi locative aflate în proprietatea statului sau a unităţilor administrativ teritoriale, fond locativ constituit din fonduri bugetare sau din acele imobile pentru care nu s-au formulat cereri de restituire.

Având în vedere că măsurile propuse vizează soluţionarea unor situaţii extraordinare şi deosebite din punct de vedere al interesului general prin reglementarea situaţiei juridice a aproximativ 120.000 contracte de închiriere la nivelul întregii ţări, prezentul act normativ îndeplineşte condiţiile prevăzute de art.115 alin.(4) din Constituţie, republicată.

Consiliul Legislativ a avizat favorabil proiectul de ordonanţă de urgenţă.
Pentru un imobil retrocedat prin dispozitie de primar pe data de 15/10/07 punerea in posesie s-a facut pe 1/11/07 si acum trebuie notificat chiriasul - care sunt conditiile dupa N modiifcari ale OUG 40/1999 ?? A ramas tot o chirie maxima de 15% din venit ? si TERMENul e de 5 ani de la data dispozitiei sau a punerii in posesie sau a inscrierii la DITL?? Se aplica O.U.G. nr. 8/11-03-2004? Notificarea prin scrisoare rec+conf primire trimisa prin executor judecatoresc trebuie sa aiba un terrmen minim de 15 zile sau mai mult? Ce trebuie scris in notificare ca sa fie perfect in concordanta cu legea?