avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 1126 soluții astăzi
Forum Activitate maria1579

Activitate maria1579

Buna ziua,
Va multumesc mult pentru raspunsul punctual si deosebit de clar!
Mi-am dat seama ca este un proces de durata si nu stiu daca merita efortul de ordin psihic (nu de ordin material), din urmatoarele motive:
1.Stiam de existenta acestui certificat de mostenitor, am fost anuntata ca a dezbatut succesiunea dupa mama sa (desi niciodata nu fusese dezbatuta o succesiune dupa bunici si era vorba de un imobil in care mama mea locuia si a locuit pana la moarte nestingherita!!!). Succesiunea a fost facuta in mare tacere de verisorul meu, fara ca mama mea, care locuia in acel imobil, sa fie chemata (era singurul descendent in viata care continuase in fapt posesiunea bunicilor, apartinea clasei I de mostenitori si detinea un grad de rudenie cu bunicii superior nepotului de sora!!!)-nu am nicio tangenta cu "Dreptul"..dar cred ca nu ma insel ...in domeniul meu, lucrurile sunt clare, logice si nesupuse aleatorului....de aceea le interpretez, poate eronat, prin prisma mea...Nu am stiut niciodata insa ce include acel certificat de mostenitor, nu imi faceam probleme, consideram ca toti suntem corecti si drepti, cu atat mai mult cu cat, verisorul meu era “expert” in aceste probleme..:O..Am aflat exact acum cateva zile de problema holului, cand cumparatorul lui mi-a spus ca a platit (pe chitanta de mana) si ca trebuie sa faca cadastrul impreuna cu mine...pt. ca detinem in comun un hol! (acest hol figureaza clar in rolul meu fiscal si in certificatul de mostenitor dobandit corect in luna decembrie 2007). Stiu ca dupa instrainare, este greu de contestat, pt. ca oricum cumparatorul este de buna credinta, dar sper ca acesta sa nu poata face cadastrul fara mine...In aceste conditii, imi permit o noua intrebare: Cadastrul poate fi facut, in conditiile date (hol comun), fara acceptul meu
2. Verisorul in cauza este avocat si PROFESOR UNIVERSITAR,nu lector sau conf!! (specialitate DREPT CIVIL !!!!????X-() ....In anul dezbaterii succesiunii (mai corect in intervalul 1991-1998) ocupa o functie interesanta, consilier pe probleme juridice al unei persoane importante in stat.... ....De fapt, avocat a devenit in 2001 (am observat acest lucru pe internet, vizualizand niste documente oficiale)...Tot la data efecturii succesiunii, sotia sa (in prezent pensionara si cu statut de fosta sotie!!) detinea o anumita functie la Ministerul de Justitie!!!. Intr-o scurta convorbire telefonica l-am intrebat daca este corect!!! Raspunsul a fost: oricum, unchiul “nu avea rol la primarie, filele din registru lipseau”....I-am trimis un scan cu chitantele, in care este stipulat clar acel rol despre care, el, avea cunostinta ca lipsea (nu stiu cum de aflase)...Nu am primit raspuns la acel scan trimis....I-am trimis si o schita a locuintei, sa imi precizeze clar ce detine...din nou niciun raspuns...
2.Pentru mine a fost o lectie amara de “DREPT”...
3.Fara nicio legatura cu cauza in speta, ma intreb cam ce ii poate invata pe studenti..."d-l profesor", cu referire concreta capitolul mosteniri, succesiuni...., pornind de la acest exemplu concret, in care m-am trezit fara sa vreau....Adica ii invata cum trebuie sa procedeze in cazul aplicarii regulei “primul venit, primul servit, un martor sau doi, o declaratie pe proprie raspundere probabil, ca tot sunt termene de contestare clare (1 an, nu inteleg de ce, daca certificatul este clar ilegal, banuiesc ca normal ar fi un termen imprescriptibil, probabil nu si in Romania, in care chestia asta cu termenele este aparent ciudata si permisiva pt. comiterea rapida si in tacere de ilegalitati.)..Regret ca nu lucrez in domeniu, poate as deveni apta sa descopar unele lacune legislative....de care se pot folosi “privilegiatii sortii”
4.In conditiile prezentate, este greu sa mai sper ca as putea castiga vreodata, desi continui sa cred ca dreptatea este de partea mea ...Poate, JUSTITIA DIVINA....sa mai faca dreptate.....in acest caz sau in cazuri similare...
5.Voi incerca sa consult insa dosarul notarial al acelei ciudate dezbateri succesorale, sa vad cum se justifica faptul ca mama mea nu a fost niciodata citata, daca este amintita existenta ei (repet, locuia singura la acea data si a locuit nestingherita pana la moarte, in acel imobil!!!) sau a fiicei unchiului decedat anterior mamei sale, cu mult inainte de decesul mamei lui, ce a putut declara un potential martor (fara domiciliu la locul situarii imobilului, dupa investigatiile colaterale pe care le-am facut)....
6. Ceea ce nu inteleg: de ce exista “portite” in legislatie care sa permita ca o succesiune sa fie facuta astfel, adica, daca tu, notar, treci hol de acces, nu te intrebi ce este cu aceasta cale de acces, nu intrebi ce suprafata totala are imobilul (ziduri comune, diferenta de suprafata cui apartine??). Sau certificatul acela fiscal eliberat in 1992, nu trebuia sa stipuleze ca acea suprafata pe care el si-a autoatribuit-o facea parte dintr-un imobil unic, in care mai locuia cineva? Interesant, am contactat telefonic persoana care a semnat in anul 1992 acel certificat fiscal!! Raspunsul a fost socant: "Am scris ceea ce mi -a dictat d-na (nn. adica sotia verisorului, pe atunci functionar/jurist chiar la Ministerul de Justitie.)..Ea stia mai bine ca mine....si oricum nu aveam nicio putere"....Iar cel care a verificat rolul, oricum intre timp a murit...El este vinovat".....

Va multumesc pentru atentie si pentru potentialele raspunsuri!
Scepticismul meu insa este dictat de conjuctura.......

Buna seara,
Va multumesc anticipat pentru un potential raspuns la o problema in materie de mostenire. Intrebarile vor fi formulate la finalul descrierii si vizeaza in principal aspectele legale ale emiterii unui certificat de mostenitor.
In discutie este un imobil construit de bunicii mei.
Bunicii mei au avut 7 descendenti. Nu a avut loc dezbaterea succesiunii dupa decesul bunicilor.
Patru dintre descendenti nu fac obiectul acestei dezbatei (fara pretentii, au primit acte dotale la data casatoriei, nu au locuit niciodata in imobilul mentionat).
In imobilul mentionat au locuit trei descendenti directi.
Cei trei descendenti (A, B, C) ai bunicilor mei au locuit in imobil, au platit impozitele si taxele aferente, au continuat posesiunea prin uzufructul pamantului, etc:
A. mama mea (eu fiind unicul descendent/mostenitoare),
B. sora mamei (decedata in 1992), descendent/mostenitor un fiu
C. Fratele mamei, decedat in anul 1981, o fiica, nu a deschis niciodata succesiunea dupa tatal ei.
Desfasurarea evenimentelor
a. Dupa decesul lui B., in anul 1992, fiul acestei a deschis succesiunea ("dupa mama sa"), dobandind un certificat de mostenitor (la notariat ,cu un martor fara domiciliu in localitatea in care se afla imobilul) dobandind o cota parte din imobil pe care mama mea, atunci in viata nu a cunoscut-o niciodata, desi locuia in respectivul imobil!
b. Fratele mamei, C. decedat in 1981, avusese si acesta cota parte in imobil, iar fiica sa nu deschisese niciodata succesiune, nu continuase posesiunea, nu a participat la inmormantarea tatalui.
c. Dupa decesul mamei, in calitate de unic mostenitor al mamei mele, am solicitat la primarie actele necesare, inclusiv certificatul fiscal si am deschis succesiunea. Cu aceasta ocazie, am constatat ca:
in certificatul fiscal, figuram cu 10% din imobil, intrucat, mi s-a relatat ca in anul 1992 fiul lui B "capatase" de la notariat un certificat de mostenitor pe 90% din imobil (repet, mama a continuat sa traiasca nestingherita in acel imobil, intrucat fiul lui B nu domicilia in acel imobil si nu a mentionat niciodata in cursul vizitelor rare cat a obtinut din imobil cu ocazia dezbaterii succesiunii! Am deschis succesiunea dupa mamea mea (in decembrie 2007), revenindu-mi numai 10% (37 mp), fiul sorei mamei capatand aproximativ 380 mp construiti!! (probabil si partea lui C, desi acesta nu a lasat un testament, cu atat mai mult cu cat avea o fiica!!!).
Nu am stiut niciodata ce/cat detinea din imobil, desi ne vizitam. Acceptam si situatia de fapt, dar am aflat recent (cu ocazia vanzarii partii lui, pe baza unei chitante de mana, intrucat cadastrul imobilului nu este efectuat), ca pe certificatul lui de mostenitor, figura si unica mea cale de acces catre cele doua camere, desi el nu avea nevoie de acesta de cale acces, beneficiind de o intrare separata ca urmare a modului in care fusese construit imobilul. Mai mult, conform certificatului meu de mostenitor, intocmit pe baza certificatului fiscal obtinut de la primarie, figureaza integral acest hol, ca posesie netulburta (niciodata verisorul meu, nu a folosit acest hol, beneficiind de propria sa cale de acces!).
Intrebari:
1. Legea mostenirii este atat de permisiva incat sa poata fi aplicata sintagma "primul venit, primul servit", pe baza unui certificat fiscal (neconform cu realitatea de fapt, eliberat de functionarii unei primarii, care aveau desigur si situatia fiscala a partii din imobil aferente lui C.-adica a primului decedat, unchiul meu).
2. Intrucat la data dezbaterii succesiunii de catre verisorul meu, mama mea traia si locuia in acel imobil, nu ar fi trebuit ca sa participe la dezbaterea mostenirii, avand in vedere ca dupa bunicii mei nu fusese dezbatuta nicio succesiune.
2. Daca filele din Registrul Primariei cu rolul fiscal al unchiului lipsesc (detin cateva chitante cu nr. rol al acestuia), se poate solicita o reconstituire?
3. Sunt hotarata sa contest certificatul de mostenitor al verisorului meu si a intinderii drepturilor lui succesorale, desi in decembrie am capatat acel certificat de mostenitor. Este legala aceasta contestare pe calea instantei de judecata? Nu ma intereseaza practic decat calea mea de acces, catre cele doua camere, sa fie numai a mea, asa cum mi se pare ca ar fi normal. Consider ca ceea ce a obtinut pe certificatul lui de mostenitor apartine moral fiicei unchiului decedat si ca atare nu sunt interesata de ceea ce consider eu ca nu mi se cuvine!
4. Moral, nu ar fi fost sa participe si fiica unchiului, primul decedat ? Legal cred ca, neacceptand expres sau tacit mostenirea, in anul 1982, dupa decesul tatalui, in conditiile absentei dezbaterii succesiunii dupa bunicii mei, nu ar mai avea vocatie succesorala (nu inteleg atunci de ce copii sunt considerati mostenitori rezervatari, daca exista in lege o "portita" care permite pierderea unei eventuale mosteniri dupa parinti, daca nu deschide succesiunea sau nu o accepta tacit....tacit etse mai greu cand locuiesti la niste km distanta!!). Este problema ei, nu ma priveste, dar mi se pare putin nedrept acest aspect, in cazul in care este asa cum il inteleg eu!
5. Pot bloca cadastrul si intabularea daca nu am deschis un proces pe calea instantei de judecata?

Am incercat sa simplific cat mai mult aceasta problema, desi, in realitate, este mult mai complicata (de exemplu, terenul aferent constructiei, pe care eu detin titlu de proprietate eliberat de primarie in realitate se intinde pana la mijlocul constructiei pe care si-a "autoalocat-o"lui, beciul de 100 m ii apartine numai lui, pt. ca ar fi construit pe terenul lui - desi cred ca exista o reglemetare in privinta dependintelor comune, drum de servitute etc)....

Va multumesc anticipat.