Buna seara,
Va multumesc anticipat pentru un potential raspuns la o problema in materie de mostenire. Intrebarile vor fi formulate la finalul descrierii si vizeaza in principal aspectele legale ale emiterii unui certificat de mostenitor.
In discutie este un imobil construit de bunicii mei.
Bunicii mei au avut 7 descendenti. Nu a avut loc dezbaterea succesiunii dupa decesul bunicilor.
Patru dintre descendenti nu fac obiectul acestei dezbatei (fara pretentii, au primit acte dotale la data casatoriei, nu au locuit niciodata in imobilul mentionat).
In imobilul mentionat au locuit trei descendenti directi.
Cei trei descendenti (A, B, C) ai bunicilor mei au locuit in imobil, au platit impozitele si taxele aferente, au continuat posesiunea prin uzufructul pamantului, etc:
A. mama mea (eu fiind unicul descendent/mostenitoare),
B. sora mamei (decedata in 1992), descendent/mostenitor un fiu
C. Fratele mamei, decedat in anul 1981, o fiica, nu a deschis niciodata succesiunea dupa tatal ei.
Desfasurarea evenimentelor
a. Dupa decesul lui B., in anul 1992, fiul acestei a deschis succesiunea ("dupa mama sa"), dobandind un certificat de mostenitor (la notariat ,cu un martor fara domiciliu in localitatea in care se afla imobilul) dobandind o cota parte din imobil pe care mama mea, atunci in viata nu a cunoscut-o niciodata, desi locuia in respectivul imobil!
b. Fratele mamei, C. decedat in 1981, avusese si acesta cota parte in imobil, iar fiica sa nu deschisese niciodata succesiune, nu continuase posesiunea, nu a participat la inmormantarea tatalui.
c. Dupa decesul mamei, in calitate de unic mostenitor al mamei mele, am solicitat la primarie actele necesare, inclusiv certificatul fiscal si am deschis succesiunea. Cu aceasta ocazie, am constatat ca:
in certificatul fiscal, figuram cu 10% din imobil, intrucat, mi s-a relatat ca in anul 1992 fiul lui B "capatase" de la notariat un certificat de mostenitor pe 90% din imobil (repet, mama a continuat sa traiasca nestingherita in acel imobil, intrucat fiul lui B nu domicilia in acel imobil si nu a mentionat niciodata in cursul vizitelor rare cat a obtinut din imobil cu ocazia dezbaterii succesiunii! Am deschis succesiunea dupa mamea mea (in decembrie 2007), revenindu-mi numai 10% (37 mp), fiul sorei mamei capatand aproximativ 380 mp construiti!! (probabil si partea lui C, desi acesta nu a lasat un testament, cu atat mai mult cu cat avea o fiica!!!).
Nu am stiut niciodata ce/cat detinea din imobil, desi ne vizitam. Acceptam si situatia de fapt, dar am aflat recent (cu ocazia vanzarii partii lui, pe baza unei chitante de mana, intrucat cadastrul imobilului nu este efectuat), ca pe certificatul lui de mostenitor, figura si unica mea cale de acces catre cele doua camere, desi el nu avea nevoie de acesta de cale acces, beneficiind de o intrare separata ca urmare a modului in care fusese construit imobilul. Mai mult, conform certificatului meu de mostenitor, intocmit pe baza certificatului fiscal obtinut de la primarie, figureaza integral acest hol, ca posesie netulburta (niciodata verisorul meu, nu a folosit acest hol, beneficiind de propria sa cale de acces!).
Intrebari:
1. Legea mostenirii este atat de permisiva incat sa poata fi aplicata sintagma "primul venit, primul servit", pe baza unui certificat fiscal (neconform cu realitatea de fapt, eliberat de functionarii unei primarii, care aveau desigur si situatia fiscala a partii din imobil aferente lui C.-adica a primului decedat, unchiul meu).
2. Intrucat la data dezbaterii succesiunii de catre verisorul meu, mama mea traia si locuia in acel imobil, nu ar fi trebuit ca sa participe la dezbaterea mostenirii, avand in vedere ca dupa bunicii mei nu fusese dezbatuta nicio succesiune.
2. Daca filele din Registrul Primariei cu rolul fiscal al unchiului lipsesc (detin cateva chitante cu nr. rol al acestuia), se poate solicita o reconstituire?
3. Sunt hotarata sa contest certificatul de mostenitor al verisorului meu si a intinderii drepturilor lui succesorale, desi in decembrie am capatat acel certificat de mostenitor. Este legala aceasta contestare pe calea instantei de judecata? Nu ma intereseaza practic decat calea mea de acces, catre cele doua camere, sa fie numai a mea, asa cum mi se pare ca ar fi normal. Consider ca ceea ce a obtinut pe certificatul lui de mostenitor apartine moral fiicei unchiului decedat si ca atare nu sunt interesata de ceea ce consider eu ca nu mi se cuvine!
4. Moral, nu ar fi fost sa participe si fiica unchiului, primul decedat ? Legal cred ca, neacceptand expres sau tacit mostenirea, in anul 1982, dupa decesul tatalui, in conditiile absentei dezbaterii succesiunii dupa bunicii mei, nu ar mai avea vocatie succesorala (nu inteleg atunci de ce copii sunt considerati mostenitori rezervatari, daca exista in lege o "portita" care permite pierderea unei eventuale mosteniri dupa parinti, daca nu deschide succesiunea sau nu o accepta tacit....tacit etse mai greu cand locuiesti la niste km distanta!!). Este problema ei, nu ma priveste, dar mi se pare putin nedrept acest aspect, in cazul in care este asa cum il inteleg eu!
5. Pot bloca cadastrul si intabularea daca nu am deschis un proces pe calea instantei de judecata?
Am incercat sa simplific cat mai mult aceasta problema, desi, in realitate, este mult mai complicata (de exemplu, terenul aferent constructiei, pe care eu detin titlu de proprietate eliberat de primarie in realitate se intinde pana la mijlocul constructiei pe care si-a "autoalocat-o"lui, beciul de 100 m ii apartine numai lui, pt. ca ar fi construit pe terenul lui - desi cred ca exista o reglemetare in privinta dependintelor comune, drum de servitute etc)....
Va multumesc anticipat.