avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 903 soluții astăzi
Forum Activitate SimonaS-B

Activitate SimonaS-B

multumesc, Justitiarul711!

exact la aceasta situatie ma gandeam si eu. practic, ce se intampla cu actul vechi transcris de casatorie daca vin cu un nou act din Germania. se distruge, declara nul, etc? sau se modifica?

Deci "rectificarea" actului cu numele sotului se poate face? si daca da, ma duc pe aceeasi cale - adica ma duc la biroul care efectueaza inscrierile in actele de stare civila romanesti - cu actul transcris vechi si actul cel nou din germania [apostilat etc.]?
multumesc frumos pentru raspuns! sper sa fie asa de simplu..
In anul 2011 m-am casatorit in Germania cu un cetatean german si mi-am schimbat numele in cel al sotului.
Am urmat procedurile necesare si am obtinut de la autoritatile romane un certificat de casatorie transcris, apoi o noua carte de identitate si un nou pasaport.

Datorita meseriei mele in mediul academic, imi semnez toate publicatiile (carti, articole in jurnale de specialitate) cu numele purtat inainte de casatorie deoarece asa sunt (re)cunoscuta in domeniul meu de activitate. Cand m-am casatorit, nu locuiam in Germania unde legile permit folosirea a doua nume diferite (unul pentru publicatii, si celalat pentru acte legale). Solutia este sa-mi schimb din nou numele, de aceasta data intr-unul dublu care sa reuneasca numele dinainte de casatorie cu cel al sotului (legate printr-o liniuta).

Numele dublu se poate obtine usor in Germania de la autoritatile care au oficiat casatoria initial. As obtine, in acest fel, un nou act de casatorie care il inolcuieste pe primul si stipuleaza noul nume dupa casatorie (numele dublu, cu liniuta).

Intrebarea mea este daca acest nou act mentionand schimbarea numelui poate fi recunoscut de autoritatile romane pentru a-mi putea face noi acte de identitate romanesti (e.g. nou pasaport), dat fiind ca nu am cetatenia germana.

Cu alte cuvinte, pot face demersurile de inscriere a noului numle dupa casatorie, pe baza noului act german, in registrele de stare civila romanesti, urmand aceiasi pasi ca si prima oara? (traducere, apostila de la haga, etc.)

Accepta autoritatile romane o a doua inscriere, pe baza aceleiasi casatorii, doar cu o noua mentiune dupa 8 ani de zile? si daca da, ce motivatie trebuie sa aduc, si ce acte (daca sunt altele decat cele din primul caz)?

Multumesc anticipat pentru orice lamurire, deoarece nu am gasit aceasta situatie nicaieri, pe niciun site al consulatelor unde se precizeaza actele necesare pentru transcriere. Mentionez si ca as dori sa evit schimbarea numelui pe cale administrativa care mi se pare complicata (e.g. publicare in Monitorul oficial etc.) si care nu mi se pare ca se potriveste situatiei mele.