avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 983 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Paşapoarte, cărţi de ... Schimbare nume dupa casatorie in strainatatea - a doua ...
Discuție deschisă în Paşapoarte, cărţi de identitate, acte de stare civilă - formalităţi, obţinere, probleme

Schimbare nume dupa casatorie in strainatatea - a doua oara

In anul 2011 m-am casatorit in Germania cu un cetatean german si mi-am schimbat numele in cel al sotului.
Am urmat procedurile necesare si am obtinut de la autoritatile romane un certificat de casatorie transcris, apoi o noua carte de identitate si un nou pasaport.

Datorita meseriei mele in mediul academic, imi semnez toate publicatiile (carti, articole in jurnale de specialitate) cu numele purtat inainte de casatorie deoarece asa sunt (re)cunoscuta in domeniul meu de activitate. Cand m-am casatorit, nu locuiam in Germania unde legile permit folosirea a doua nume diferite (unul pentru publicatii, si celalat pentru acte legale). Solutia este sa-mi schimb din nou numele, de aceasta data intr-unul dublu care sa reuneasca numele dinainte de casatorie cu cel al sotului (legate printr-o liniuta).

Numele dublu se poate obtine usor in Germania de la autoritatile care au oficiat casatoria initial. As obtine, in acest fel, un nou act de casatorie care il inolcuieste pe primul si stipuleaza noul nume dupa casatorie (numele dublu, cu liniuta).

Intrebarea mea este daca acest nou act mentionand schimbarea numelui poate fi recunoscut de autoritatile romane pentru a-mi putea face noi acte de identitate romanesti (e.g. nou pasaport), dat fiind ca nu am cetatenia germana.

Cu alte cuvinte, pot face demersurile de inscriere a noului numle dupa casatorie, pe baza noului act german, in registrele de stare civila romanesti, urmand aceiasi pasi ca si prima oara? (traducere, apostila de la haga, etc.)

Accepta autoritatile romane o a doua inscriere, pe baza aceleiasi casatorii, doar cu o noua mentiune dupa 8 ani de zile? si daca da, ce motivatie trebuie sa aduc, si ce acte (daca sunt altele decat cele din primul caz)?

Multumesc anticipat pentru orice lamurire, deoarece nu am gasit aceasta situatie nicaieri, pe niciun site al consulatelor unde se precizeaza actele necesare pentru transcriere. Mentionez si ca as dori sa evit schimbarea numelui pe cale administrativa care mi se pare complicata (e.g. publicare in Monitorul oficial etc.) si care nu mi se pare ca se potriveste situatiei mele.
Cel mai recent răspuns: SimonaS-B , utilizator 13:07, 29 Ianuarie 2019
In anul 2011 m-am casatorit in Germania cu un cetatean german si mi-am schimbat numele in cel al sotului.
Am urmat procedurile necesare si am obtinut de la autoritatile romane un certificat de casatorie transcris, apoi o noua carte de identitate si un nou pasaport

Numele dublu se poate obtine usor in Germania de la autoritatile care au oficiat casatoria initial. As obtine, in acest fel, un nou act de casatorie care il inolcuieste pe primul si stipuleaza noul nume dupa casatorie (numele dublu, cu liniuta).

Daca veti avea un nou act de casatorie, urmati aceleasi proceduri..
Ultima modificare: Luni, 21 Ianuarie 2019
gi-jane2, moderator
multumesc frumos pentru raspuns! sper sa fie asa de simplu..
Un act transcris de aut. romane nu poate fi transcris din nou. Eventual se face o rectificare a numelui dvs. pe baza unui nou certificat eliberat de autoritatile germane din care sa rezulte ca aveti numele reunite.
Ultima modificare: Vineri, 25 Ianuarie 2019
Justitiarul711, utilizator
multumesc, Justitiarul711!

exact la aceasta situatie ma gandeam si eu. practic, ce se intampla cu actul vechi transcris de casatorie daca vin cu un nou act din Germania. se distruge, declara nul, etc? sau se modifica?

Deci "rectificarea" actului cu numele sotului se poate face? si daca da, ma duc pe aceeasi cale - adica ma duc la biroul care efectueaza inscrierile in actele de stare civila romanesti - cu actul transcris vechi si actul cel nou din germania [apostilat etc.]?

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Schimbare de nume in acte - dupa casatoria cu un cetatean german petro_lore petro_lore buna, in august ma casatoresc in germania cu cetatean german; as dori sa stiu ce acte trebuie schimbate dupa casatorie(in urma schimbarii numelui) si cat ... (vezi toată discuția)
Legislatie europeana in privinta schimbarii numelor Dragos04 Dragos04 Intrebarea mea e relativ simpla, dar nu i-am gasit raspuns cautand pe net: Poate o alta tara din UE sa schimbe numele unui cetatean roman, domiciliat in ... (vezi toată discuția)
Schimbarea numelui dupa casatorie in strainatate sourappl sourappl acum un an m´am casatorit in Germania cu un cetatean german. Am ales sa imi pastrez numele de familie romanesc, desi imi doream sa preiau numele sotului, ... (vezi toată discuția)