avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 896 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Paşapoarte, cărţi de ... Legislatie europeana in privinta schimbarii numelor
Discuție deschisă în Paşapoarte, cărţi de identitate, acte de stare civilă - formalităţi, obţinere, probleme

Legislatie europeana in privinta schimbarii numelor

Intrebarea mea e relativ simpla, dar nu i-am gasit raspuns cautand pe net:
Poate o alta tara din UE sa schimbe numele unui cetatean roman, domiciliat in Suedia, cu acte suedeze(si romanesti) dar nefiind cetatean suedez? In urma casatoriei oficializate in Suedia ma refer.
I s-a intamplat unei cunostinte apropiate, ce a ajuns in situatia penibila ca in Suedia sa aiba un nume, autoritatile romanesti sa nu accepte din diverse motive numele ala si sa i se emita in Romania pasaport pe alt nume(cel vechi). Situatia poate parea la prima vedere haioasa, sa ai 2 nume diferite si acte valabile pe amandoua, totusi genereaza incurcaturi mari. Diferenta dintre legislatiile celor 2 tari face ca nici autoritatile suedeze sa nu accepte numele romanesc, nici autoritatiule romane pe cel suedez. De aia intreb de legislatia europeana.
Va multumesc anticipat pentru raspunsuri.
Cel mai recent răspuns: Justitiarul711 , utilizator 20:02, 11 Septembrie 2014
Numai statul in care este cetatean are dreptul sa-i schimbe numele, autoritatile altor state nu pot face decat o sugestie in acest sens, altfel s-ar numi amestec in treburile interne ale altui stat. Si normal ca avand un singur pasaport si un singur buletin de identitate, persoana respectiva are un singur nume, si anume cel de la Evidenta Populatiei din Romania.

Statul suedez ii va putea schimba numele din momentul in care dobandeste cetatenia suedeza, iar in aceasta privinta statul roman accepta schimbarea pe cale administrativa a numelor schimbate in alte tari ale celor cu cetatenie multipla.
Multumesc de informatii, ai putea sa-mi furnizezi te rog numele si articolele din legile implicate, daca ai idee? Legislatia e stufoasa, si daca nu stiu exact ce caut, ma pierd prin jungla legilor.
Oare ce se intampla daca legislatia suedeza permite schimbarea numelui cetatenilor straini cu drept de sedere in Suedia, dar statul de origine, al carui cetateam e omul, in speta Romania, nu permite asta? Suedezii vor zice, " e in Suedia, se aplica legile noastre aici", iar romanii: "e cetatean roman, doar noi ii putem schimba numele". Vor exista doua sisteme care se dau cap in cap, si o persoana la mijloc. Unii ar plati sa poata avea doua nume, si altii nu pot scapa din asta.
Sper ca cunostinta mea sa-si ia cetatenia suedeza, si sa aiba dubla cetatenie, cu doua pasapoarte, unul romanesc si unul suedez, pe nume diferite. Si asta fara sa aiba vreun act fals.
Daca exista vreo lege europeana in privinta numelor cetatenilor UE, va rog sa imi spuneti, sa o caut si sa ma informez.
UE nu are legi, ci tratate, directive, verdicte ale Curtilor Europene, etc.

La ce nivel trebuie cautat: sa va lamuriti intelesul termenilor suveranitate nationala si neamestec in treburile interne. Pentru asta ati putea citi un manual introductiv de drept international. Altfel in momentul in care Ponta viziteaza Suedia, autoritatile suedeze ar putea hotari ca trebuie sa-l cheme Bulovici Franaru. Sau ca toti romanii numiti Popescu se vor numi Gustaffson.

Suedia nu are legi pentru a schimba numele cetatenilor straini pentru ca in conformitate cu dreptul international n-are voie sa se amestece in treburile interne ale altor tari. Niciun jurist sudez nu ar fi atat de nebun incat sa conceapa o astfel de lege si sa o trimita Parlamentului spre aprobare.

Sigur, din primul moment in care devine cetatean suedez poate deveni cetatean suedez cu alt nume decat cel din Romania. Asta o poate cere dinainte. Si neputand avea nume diferite in tari diferite, statul roman va accepta schimbarea numelui pe cale administrativa.

Asa ca el nu are alt nume in Suedia. Cat timp nu a devenit cetatean suedez, in Suedia are acelasi nume pe care il are-n Romania. Adica are numele trecut in pasaport si nu ce a vrut functionarul de stare civila in prostia lui.
Ultima modificare: Miercuri, 10 Septembrie 2014
tgeorgescu, utilizator
Dragos04 a scris:

Poate o alta tara din UE sa schimbe numele unui cetatean roman, domiciliat in Suedia, cu acte suedeze(si romanesti) dar nefiind cetatean suedez? In urma casatoriei oficializate in Suedia ma refer.

Da, se pot face face schimbari de nume pe teritoriul altei tari (in functie de legislatia lor, dvs. spuneti ca in Suedia se poate).
Pare sa fie vorba de schimbare de nume in urma casatoriei, ceea ce e simplu de rezolvat: se inregistreaza casatoria in registrele romane de stare civila, pe baza certificatului de casatorie suedez din care rezulta numele ales de cetateanul roman (cel al sotului suedez).

I s-a intamplat unei cunostinte apropiate, ce a ajuns in situatia penibila ca in Suedia sa aiba un nume, autoritatile romanesti sa nu accepte din diverse motive numele ala si sa i se emita in Romania pasaport pe alt nume(cel vechi).

Nu se putea emite un act de identitate sau pasaport romanesc pe baza unui act emis de autoritati straine, nu siu ce vi se pare atat de nefiresc. Care sunt acele diverse motive? Este foarte important, daca vreti sa va lamuriti lamuriti-ne pe noi mai intai.

Si daca nu ar fi vorba de schimbare de nume in urma casatoriei tot ar putea sa isi schimbe numele pe cale administrativa. Ar trebui sa faca o cerere catre primarul de la locul nasterii sau domiciliului la care sa ataseze actul administrativ pe baza caruia si-a schimbat numele in Suedia (hotarare judecatoreasca sau act notarial apostilat), un contract de munca pe noul nume si pasaportul suedez si sa ceara aprobarea schimbarea numelui pe baza art. 4 alin.(2) lit. b) din O.G. nr. 41/2003:
b)când persoana în cauză a folosit, în exercitarea profesiei, numele pe care doreşte să îl obţină, făcând dovada cu privire la aceasta, precum şi asupra faptului că este cunoscută în societate sub acest nume;


Situatia nu pare deloc atat de incredibila cum lasati dvs. sa se inteleaga :)
Deci, sa detaliez, si sa incerc sa nu ma lungesc prea tare:
Fiind inregistrata in Suedia cu numele de fata, cu acte de sedere temporara pe acel nume, si cu un id card suedez (act oficial) pe acel nume, s-a casatorit intai in Romania, si-a schimbat numele aici dupa sot, apoi a divortat tot aici. Asta fara ca autoritatile suedeze sa fie informate. In Suedia era inregistrata cu vechiul nume.
Apoi, dupa cativa ani, deplasandu-se in Suedia, si casatorindu-se acolo iar, suedezii au inregistrat casatoria noua, dar n-au acceptat numele nou din Romania(nu stiu de ce), si au inregistrat casatoria pe numele din evidenta lor, si au schimbat numele in numele sotului nou suedez(asta chiar ramane de vazut daca aveau voie, chiar nu stiu), si au emis acte noi suedeze pe noul nume.
Romania, prin autoritatile consulare, a refuzat sa cunoasca casatoria(chiar si cu apostila pe act), pe motiv ca cunostinta mea nu se mai chema asa in momentul casatoriei, lucru perfect adevarat, asa ca au emis noul pasaport pe numele vechi, cel de la prima casatorie(ultimul nume valid pentru Romania). Autoritatile suedeze nu recunosc numele din pasaportul romanesc, si romanii nu-l recunosc pe cel din id-card-ul suedez, deoarece zic ca actul de casatorie e ilegal incheiat, deoarece persoana aia nu mai exista in Romania cu acel nume, deci actul care a stat la baza schimbarii numelui e nul pentru romani. Dar suedezii nu vor sa accepte ca aceasta casatorie e ilegal incheiata. E genul de mandrie nationala pe care noi nu o avem, si tin neaparat ca ei sa aiba dreptate. Chiar nu inteleg pentru ce atata inversunare, de fapt inteleg, dar nu pot dovedi ca e rea-vointa sau xenofobie.
Pur si simplu spun ca pentru ei casatoria e buna, daca o accepta romanii sau nu, ei zic ca nu e problema lor.
De notat ca pe actul de casatorie suedez nu scrie cnp sau persson number, ci doar nume. Ca sa fie beleaua si mai mare, ambii soti, si actualul si fostul sotul au decedat, unul din cauze medicale, altul accident. Deci au mai aparut alte acte, certificate de deces.
Pasaportul suedez nu exista deoarece nu are cetatenie suedeza, in prezent e cetatean roman cu domiciliul in Suedia.
Suportul unui avocat suedez platit e putin probabil, acolo onorariile pleaca de la 1000 coroane pe ora(cam 120 euro).
L.E. Ca sa nu scriu un nou post, raspund aici la postul de mai jos: Dreptul de sedere initial era corect acordat. Dar numele s-au schimbat pe parcurs. Acum actele de sedere sunt pe noul nume suedez, dar ca act international se legitimeaza cu pasaportul romanesc cu numele acceptat de autoritatile romane,si oricum, id-card-ul suedez e valabil doar in Suedia, nu e ca C.I. in Romania.
Ultima modificare: Miercuri, 10 Septembrie 2014
Dragos04, utilizator

Alte discuții în legătură

Alocatie copil in suedia guritaoana guritaoana De unde trebuie sa primeasca alocatie copilul meu care are dubla cetatenie romana si suedeza? Eu am lucrat in Romania, iar sotul in Suedia si este si are si ... (vezi toată discuția)
Schimbare nume de familie (fara divorț). este posibil în românia pentru soțul cetățean străin? dan_daniel dan_daniel Sotia mea este cetatean strain (non-UE), suntem casatoriti de 9 ani de zile, iar pe certificatul de casatorie, la numele de familie dupa casatorie, este trecut ... (vezi toată discuția)
Recunoastere divort al unei casatorii in sua dachelaro dachelaro M-am casatorit in aprilie in SUA cu un cetatean american de origine romana. Anterior el a fost casatorit tot in SUA si a divortat inainte de a ne casatori noi. ... (vezi toată discuția)