avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 798 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Paşapoarte, cărţi de ... Legislatie europeana in privinta schimbarii numelor
Discuție deschisă în Paşapoarte, cărţi de identitate, acte de stare civilă - formalităţi, obţinere, probleme

Legislatie europeana in privinta schimbarii numelor

Intrebarea mea e relativ simpla, dar nu i-am gasit raspuns cautand pe net:
Poate o alta tara din UE sa schimbe numele unui cetatean roman, domiciliat in Suedia, cu acte suedeze(si romanesti) dar nefiind cetatean suedez? In urma casatoriei oficializate in Suedia ma refer.
I s-a intamplat unei cunostinte apropiate, ce a ajuns in situatia penibila ca in Suedia sa aiba un nume, autoritatile romanesti sa nu accepte din diverse motive numele ala si sa i se emita in Romania pasaport pe alt nume(cel vechi). Situatia poate parea la prima vedere haioasa, sa ai 2 nume diferite si acte valabile pe amandoua, totusi genereaza incurcaturi mari. Diferenta dintre legislatiile celor 2 tari face ca nici autoritatile suedeze sa nu accepte numele romanesc, nici autoritatiule romane pe cel suedez. De aia intreb de legislatia europeana.
Va multumesc anticipat pentru raspunsuri.
Cel mai recent răspuns: Justitiarul711 , utilizator 20:02, 11 Septembrie 2014
Sigur ca autoritatile suedeze pot sugera schimbarea numelui unui cetatean roman, dar schimbarea numelui ramane la latitudinea autoritatilor romane. Si mi se pare extrem de bizar sa aiba permis de sedere pe alt nume decat cel din pasaport, tocmai pentru ca autoritatile suedeze nu au prerogativa de a modifica numele cetatenilor romani (daca e cetatean roman si suedez pot face asta, altfel ce au facut ei ramane o sugestie pe care autoritatile romane decid daca o pun sau nu in practica). In situatia asta vina este a celor care au acordat permis de sedere pe alt nume decat cel consemnat in pasaport.

Asa ca ce scrie-n documentul de sedere nu e numele ei, ci poate fi cel mult porecla ei. Trebuia sa-i dea permis de sedere pe numele nou abia dupa ce venea cu el scris intr-un nou pasaport romanesc.
Ultima modificare: Miercuri, 10 Septembrie 2014
tgeorgescu, utilizator
In urma divortului d-na a ramas pe numele sotului, sau a revenit la numele de fata? Din relatarea dvs. inteleg ca a divortat dar nu a revenit la numele de fata si a intrat in cea de-a 2-a casatorie cu numele fostului sot cu toate ca ea trebuia sa-si schimbe buletinul pe numele de fata in termen de 15 zile de la pronuntarea divortului definitiv. Atunci este normal ca autoritatile romane au refuzat sa-i elibereze pasaport pe numele de fata si decat pe numele exsotului din moment ce din bazele lor rezulta ca d-na poarta acest nume. Este curios cum de nu a solicitat eliberarea cartii de identitate pe numele de fata intrucat divortul s-a produs in Romania, deci d-na trebuia sa solicite eliberarea unei sentinte de divort cu care sa se prezinte la serviciul de evidenta pentru schimbarea buletinului. In Suedia pe baza sentintei de divort apostilata poate solicita rectificarea actului de casatorie, eliberarea unui nou certificat de casatorie, in care sa fie trecuta cu numele de fata cum dealtfel este si corect, iar apoi solicita autoritatilor romane transcrierea certificatului de casatorie suedez pe numele actualului sot. Banuiesc ca in urma casatoriei a trecut pe numele actualului sot suedez si atunci aceasta este o solutie de a intra in legalitate. Transcrierea o poate solicita si la ambasada/consulat nu este necesar sa vina in Romania.
Ultima modificare: Joi, 11 Septembrie 2014
Justitiarul711, utilizator

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Alocatie copil in suedia guritaoana guritaoana De unde trebuie sa primeasca alocatie copilul meu care are dubla cetatenie romana si suedeza? Eu am lucrat in Romania, iar sotul in Suedia si este si are si ... (vezi toată discuția)
Schimbare nume de familie (fara divorț). este posibil în românia pentru soțul cetățean străin? dan_daniel dan_daniel Sotia mea este cetatean strain (non-UE), suntem casatoriti de 9 ani de zile, iar pe certificatul de casatorie, la numele de familie dupa casatorie, este trecut ... (vezi toată discuția)
Recunoastere divort al unei casatorii in sua dachelaro dachelaro M-am casatorit in aprilie in SUA cu un cetatean american de origine romana. Anterior el a fost casatorit tot in SUA si a divortat inainte de a ne casatori noi. ... (vezi toată discuția)