Doresc sa va expun pentru sfaturi o problema din punct de vedere al angajatorului, legata de concediul restant, intr-un context mai special.
Incepind din luna Februarie 2008 am preluat o mica firma (4 angajati). Deoarece cel care mi-a vindut-o nu mi-a spus de fapt motivul vinzarii (probabil altfel nici n-ar fi putut vinde), dedus de mine ca fiind probleme serioase cu atitudinea angajatilor, am ajuns in urmatoarea situatie: am observat ca angajatii sint foarte uniti in activitati prin care ma fura (nu inregistreaza toate incasarile sau le inregistreaza cu valori mai mici, folosesc serviciile firmei pt. cunostinte fara ca acestea sa plateasca, lipsesc in timpul programului fara sa ma anunte, isi selecteaza clientii dupa cum cred ei ca le vor da "ciubuc" etc. etc.), firma fiind acum mult pe minus. Le-am atras atentia asupra acestor lucruri, insa toti au negat vehement, eu stiind aceste lucruri ca sigure deoarece intre timp am montat un sistem de supraveghere video, care in cele citeva inregistrari din perioada de proba de 2 zile mi-a confirmat aceste suspiciuni (in perioada de proba a acestui sistem nu i-am anuntat despre el asa ca ei s-au comportat "normal", am facut-o dupa cele 2 zile).
Ca urmare a celor aflate, m-am hotarit sa inlocuiesc una din persoane, propunindu-i sa incheiem CIM cu acordul partilor, si in plus prin acord verbal, perioada de la semnarea acestei decizii de incetare pina la data efectiva a incetarii (7 zile lucratoare), sa fie platita ca si cum ar fi fost lucrata, insa fara ca persoana sa mai vina la lucru. Decizia a fost semnata de ambele parti, eu i-am platit banii, persoana a scris pe decizie suma primita.
Recent aceasta persoana a revenit cu pretentia de a-i plati inca 7 zile de concediu de odihna, pe care nu l-a efectuat de anul trecut pina acum (firma a fost infiintata in Sept. 2007).
Raspunsul meu a fost urmatorul (verbal):
1) Eu nu sint responsabil pt. cheltuieli legate de CO pe perioada in care nu am avut firma in administrare. In plus, nici nu stiu daca persoana in cauza a avut sau nu concediu anul trecut.
2) Din cite stiu eu, concediul nu este transferabil in urmatorul an, daca nu a fost luat in anul de drept din cauze care tin de angajat. Sau altfel spus, ar trebui sa-mi aduca dovada de la fostul administrator ca el nu a avut CO pe anul trecut din cauza angajatorului de atunci.
3) Concediul fiind practic o perioada de timp in care angajatul este platit dar nu presteaza activitati, persoana deja se afla intr-o astfel de situatie de 7 zile lucratoare.
Va rog sa ma sfatuiti daca aceste argumete sint valide sau nu dpdv legal (pot fi prezentate la ITM, in instanta), daca as mei avea alte argumente sau ce altceva as mai putea face, avind in vedere contextul mai aparte in care ma aflu, si ca ma astept la sicane si pe mai departe pe acest subiect.