avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 472 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Dreptul muncii - contract de ... Concediu restant de anul trecut, cu complicatii
Discuție deschisă în Dreptul muncii - contract de muncă, demisie, salariu şi altele

Concediu restant de anul trecut, cu complicatii

Buna,

Doresc sa va expun pentru sfaturi o problema din punct de vedere al angajatorului, legata de concediul restant, intr-un context mai special.

Incepind din luna Februarie 2008 am preluat o mica firma (4 angajati). Deoarece cel care mi-a vindut-o nu mi-a spus de fapt motivul vinzarii (probabil altfel nici n-ar fi putut vinde), dedus de mine ca fiind probleme serioase cu atitudinea angajatilor, am ajuns in urmatoarea situatie: am observat ca angajatii sint foarte uniti in activitati prin care ma fura (nu inregistreaza toate incasarile sau le inregistreaza cu valori mai mici, folosesc serviciile firmei pt. cunostinte fara ca acestea sa plateasca, lipsesc in timpul programului fara sa ma anunte, isi selecteaza clientii dupa cum cred ei ca le vor da "ciubuc" etc. etc.), firma fiind acum mult pe minus. Le-am atras atentia asupra acestor lucruri, insa toti au negat vehement, eu stiind aceste lucruri ca sigure deoarece intre timp am montat un sistem de supraveghere video, care in cele citeva inregistrari din perioada de proba de 2 zile mi-a confirmat aceste suspiciuni (in perioada de proba a acestui sistem nu i-am anuntat despre el asa ca ei s-au comportat "normal", am facut-o dupa cele 2 zile).
Ca urmare a celor aflate, m-am hotarit sa inlocuiesc una din persoane, propunindu-i sa incheiem CIM cu acordul partilor, si in plus prin acord verbal, perioada de la semnarea acestei decizii de incetare pina la data efectiva a incetarii (7 zile lucratoare), sa fie platita ca si cum ar fi fost lucrata, insa fara ca persoana sa mai vina la lucru. Decizia a fost semnata de ambele parti, eu i-am platit banii, persoana a scris pe decizie suma primita.

Recent aceasta persoana a revenit cu pretentia de a-i plati inca 7 zile de concediu de odihna, pe care nu l-a efectuat de anul trecut pina acum (firma a fost infiintata in Sept. 2007).
Raspunsul meu a fost urmatorul (verbal):
1) Eu nu sint responsabil pt. cheltuieli legate de CO pe perioada in care nu am avut firma in administrare. In plus, nici nu stiu daca persoana in cauza a avut sau nu concediu anul trecut.
2) Din cite stiu eu, concediul nu este transferabil in urmatorul an, daca nu a fost luat in anul de drept din cauze care tin de angajat. Sau altfel spus, ar trebui sa-mi aduca dovada de la fostul administrator ca el nu a avut CO pe anul trecut din cauza angajatorului de atunci.
3) Concediul fiind practic o perioada de timp in care angajatul este platit dar nu presteaza activitati, persoana deja se afla intr-o astfel de situatie de 7 zile lucratoare.

Va rog sa ma sfatuiti daca aceste argumete sint valide sau nu dpdv legal (pot fi prezentate la ITM, in instanta), daca as mei avea alte argumente sau ce altceva as mai putea face, avind in vedere contextul mai aparte in care ma aflu, si ca ma astept la sicane si pe mai departe pe acest subiect.

Multumesc!
Cel mai recent răspuns: Elena Claudia Baltatescu , Consilier juridic 21:20, 14 Martie 2008
Nu puteti motiva neacordarea c.o. cu faptul ca nu stiti daca a luat sau nu c.o. sau care este motivul neacordarii lui. Se poate verifica simplu prin citirea statelor de plata ale anului trecut daca salariatul a avut sau nu c.o., daca a avut sau nu alta suspendare pentru care nu a fost posibila acordarea c.o. , si fiind o societate infiintata in sept. 2007 cu siguranta ca acest c.o. nu a fost acordat din motive neimputabile lui, angajatorul dorind sa faca afacerea sa mearga ...... In afara c.o. datorat pe 2007 salariatul trebuia sa beneficieze si de zilele de co ale anului 2008 pe care nu stiu daca le-ati acordat.
Nu vad ce legatura are suma primita ca salariu cu scrierea ei pe decizia de incetare CIM, aceea nu este stat de plata si ar fi de preferat sa aveti un stat semnat de catre salariat, acesta este modul de justificare al platii salariului. Daca cele 7 zile figureaza in statul de plata ca fiind zile lucrate si nu co atunci salariatul nu are co efectuat.
Indiferent de ce anume s-a intamplat anul trecut si cine e fost patronul preluand societatea ati preluat-o cu bune si rele si trebuie sa respectati drepturile salariatilor chiar daca nu ati fost patron in perioada respectiva.
Pe viitor este bine ca sa sanctionati salariatii pentru abateri in conformitate cu legea decat sa faceti intelegeri cu acestia fara sfatul unui specialist.
Ultima modificare: Vineri, 14 Martie 2008
adelaida_07, utilizator
cand ati preluat societatea "cumparat-o" vati asumat toate responsabilitatile.
1. concediul de odihna neefectuat intr-un an calendaristic se acorda in anul urmator. Concediul de odihna neefectuat se plateste salariului doar in cazul in care acesta isi inceteaza raporturile de munca, cum este si cazul de fata.
2. cred ca deja ati facut unele compromisuri, cand ati vazut ca angajatii fura din incasarile zilnice sau fac unele "manareli" trebuia sa luati masuri dure. Ati incetat activitatea salariatului prin acordul partilor, asta arata ca el nu se ancadra intrei cei ce furau...
3. concediul de odihna se acorda salariatilor in functie de perioada lucrata. Vedeti pe contractul de munca al salariatului care este data de incepere a activitatii acestuia. In principiu salariatul beneficiaza de 2 zile/luna concediu de odihna, 21 zile/an.












avand in vedere faptul ca firma a fost infiintata in septembrie 2007, pentru anul trecut angajatii dumneavoastra ar fi trebuit sa beneficieze de un numar de 7 zile de concediu de odihna (21 anual, proportional cu perioada lucrata, respectiv 4 luni...). daca acest concediu de odihna a fost efectuat sau nu se poate verifica cel mai simplu in statele de plata. concluzia este ca, daca acesta nu a beneficiat de zilele de concediu pentru anul 2007, respectiv 2008, dumneavoastra, conform art 141 alin (4) Codul muncii aveti obligatia sa le compensati in bani.
Persoana nu se afla intr-o situatie asemanatoare momentan, persoana se afla din cate am inteles eu, in termenul legal de preaviz. Daca dumneavoastra ati incheiat o conventie cu aceasta persoana sa nu se mai prezinte la servici in aceasta perioada, acest fapt nu schimba incadrarea din previz in concediu de odihna:P
de altfel, sunt de acord cu parerea exprimata mai sus, indiferent ca sunteti dumneavoastra patron, sau ca este vechiul patron, angajatii au anumite drepturi si dumneavoastra aveti cu totul alte variante la indemana de a-i sanctiona daca nu isi indeplinesc atributiile decat o conventie.
#-o aoleu, CIM al salariatului inceteaza cu acordul partilor, nici decum prin demisie - preaviz.
chiar daca societatea a preluat-o din septembie, acest angajat poate nu si-a inceput activitatea, conform contractului de munca, tot din septembrie, deci nu beneficiaza de cele 7 zile........mai intai trebuie verificata data angajarii pe CIM.........

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Concediu de odihna flory83 flory83 Buna ziua Am o nelamurire vis-a-vis de concediul de odihna. In luna august mi-am schimbat locul de munca. As dori sa stiu daca in luna decembrie am dreptul la ... (vezi toată discuția)
Plata concediu neefectuat viordache viordache Buna ziua, Sunt angajata la actualul loc de munca din 2001 si urmeaza sa-mi incetez activitatea, prin demisie, incepand cu 13.03.09. As vrea sa stiu care ... (vezi toată discuția)
Plata in bani a concediului de odihna neefectuat magda2004 magda2004 buna ziua! Lucrez intr-o institutie publica iar in anul 2011 nu am efectuat concediul de odihna, intrebarea este daca pot sa solicit sa-mi fie platit acest ... (vezi toată discuția)