avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 616 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Dreptul muncii - contract de ... Concediu de odihna
Discuție deschisă în Dreptul muncii - contract de muncă, demisie, salariu şi altele

Concediu de odihna

Buna ziua
Am o nelamurire vis-a-vis de concediul de odihna. In luna august mi-am schimbat locul de munca. As dori sa stiu daca in luna decembrie am dreptul la concediu de odihna. Mi s-a comunicat ca as avea dreptul la C.O. abia dupa 11 luni lucrate la minim 15 zile. Este adevarat?
Va multumesc!
Cel mai recent răspuns: Cornel Vasile , Consilier juridic 12:43, 23 Ianuarie 2018
1 din 1 utilizatori consideră
acest răspuns util
Nu este adevarat. Concediul de odihna se acorda in cuantumul minim de 21 de zile/an si se poate lua oricand incepand cu luna urmatoare incetarii perioadei de proba, adica dupa cele 3 luni....
Se poate lua 21 de zile concediu de odihna doar daca pana in luna august, pana la schimbarea locului de munca, nu a beneficiat de nici o zi de concediu de odihna. In cazul in care angajatul a beneficiat de o parte din concediul de odihna, poate lua diferenta de zile de concediu, dupa cele 3 luni de proba
polloctav a scris:

Nu este adevarat. Concediul de odihna se acorda in cuantumul minim de 21 de zile/an si se poate lua oricand incepand cu luna urmatoare incetarii perioadei de proba, adica dupa cele 3 luni....


Unde ati gasit aceasta prevedere ?

Din Codul Muncii nu reiese asa ceva?
Cred ca nu nu m-am exprimat explicit ce am vrut sa raspund. Concediu de odihna se acorda tuturor salariatilor in cuantum de minim 20 zile lucratoare pe an. Fiind angajata la un nou loc de munca, pana la finele anului urmator angajatorul este obligat sa acorde concediu de odihna in raport cu lunile lucrate (art 146, alineat 3 din Codul Muncii). De pilda pentru anul 2013, se ia in calcul perioada lucrata din august pana in decembrie, deci nu poate beneficia de concediu integral la noua firma, pentru anul 2013.
Nu s-a precizat daca la vechea firma unde s-a lucrat pana in august, daca angajatul a beneficiat sau nu de concediu de odihna pentru perioada lucrata, sau a fost compensat in bani pentru zilele de concediu neefectuate
Cred ca se interpreteaza gresit Codul Muncii.

art.146 alin.3 se refera la cu totul altceva .

Acordarea CO nu mai este conditionata de a desfasurara activitatii o anumita perioada de timp, insa CO se acorda proportional cu perioada efectiv lucrata.

Alte discuții în legătură

Concediu Ciprian Sandu Ciprian Sandu Buna seara. Am lucrat 4 luni jumatate ca vanzatoare ,luna aprilie si mai am avut contract de 4 ore ,iunie si iulie contract de 6 ore ,iar de pe 1 august pana ... (vezi toată discuția)
Zile concediu de ohihna valcris valcris Buna dimineata. Am angajat la firma unde lucrez o persoana cu contract de munca pe perioada nedeterminata, incepand cu data de 25.08.2011. Cate zile de ... (vezi toată discuția)
Drepturi cim NFelicia NFelicia Buna ziua, Sunt angajata din 24 septembrie 2013, cu CIM pe perioada nedeterminata, dar cu perioada de proba de 3 luni. Doresc sa inchei contractul dupa ... (vezi toată discuția)