avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 280 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Dreptul muncii - contract de ... Plata concediu neefectuat
Discuție deschisă în Dreptul muncii - contract de muncă, demisie, salariu şi altele

Plata concediu neefectuat

Buna ziua,

Sunt angajata la actualul loc de munca din 2001 si urmeaza sa-mi incetez activitatea, prin demisie, incepand cu 13.03.09.
As vrea sa stiu care este perioada de plata a concediului neefectuat care conform codului muncii trebuit platit la momentul incetarii CIM.
Conform informatiilor interne, acesta se plateste doar pentru anul precedent insa din surse externe am inteles ca trebuie acordat pe o perioada retroactiva de 3 ani plus pentru anul in curs, calculat proportional la zilele lucrate.
Care sunt argumentele legale care trebuie mentionate in discutia cu angajatorul pentru o astfel de situatie.

Multumesc,
VI
Cel mai recent răspuns: mihai_u , utilizator 15:14, 10 Februarie 2009
Perioada de prescriere a dreptului este de trei ani, deci daca in interiorul acestui termen ati avut concedii neefectuate( desi, nu prea e normal) puteti sa solicitati plata pentru zilele de concediu neefectuate.
In conformitate cu prevederile codului muncii:
Art. 141. - (1) Concediul de odihna se efectueaza in fiecare an.
(2) Prin exceptie de la prevederile alin. (1), efectuarea concediului in anul urmator este permisa numai in cazurile expres prevazute de lege sau in cazurile prevazute in contractul colectiv de munca aplicabil.
(3) Angajatorul este obligat sa acorde concediu, pana la sfarsitul anului urmator, tuturor salariatilor care intr-un an calendaristic nu au efectuat integral concediul de odihna la care aveau dreptul.
(4) Compensarea in bani a concediului de odihna neefectuat este permisa numai in cazul incetarii contractului individual de munca.

Din dispozitiile codului muncii rezulta ca puteti efectua concediul de odihna doar pentru anul trecut si pentru anul in curs.
Nu inteleg cum de nu ati efcetuat concediul de odihna atat timp. Este dreptul dumneavoastra.
Ma intreb cum s-a procedat in aceasta unitate, pentru ca trebuia sa apara pe statele de plata ca efectuati si CO anual. Cei de la ITM nu s-au sesizat?
Poate ar fi bine sa-i sesizati dumneavoastra pe cei de la ITM. Este o incalcare grava a drepturilor salariatilor.

Nu e singura unitate unde se practica, cunosc persoane care au pana acum de efectuat 30-40 de zile de concediu de odihna, numai din resturi(3-4 zile din fiecare concediu).
Concediul de odihna se acorda proportional cu perioada lucrata, conform art. 140, alin. 2 Codul muncii.
Ultima modificare: Marți, 10 Februarie 2009
Gabriela Pintea, Consilier juridic
Multumesc pentru raspuns. Programul informatic nu permite inregistrarea in anul in curs a zilelor de concediu neefectuate din anul precedent. Ex : daca in anul 2008 existau restante 7 zile din 2007 si am efectuat doar 15 zile in 2008, la inceputul anului 2009, cele 7 zile din 2007 se considera pierdute si raman restante doar 6 zile aferente anului 2008.

Alte discuții în legătură

Concediu de odihna plata ContSters235906 ContSters235906 Buna seara, Imi puteti spune va rog daca zilele de concediu se reporteaza?! In cazul demisiei si a respectarii zilelor prevazute in contractul ... (vezi toată discuția)
Concediul neefectuat pe anul 2008 cristina1981 cristina1981 va rog din suflet sa ne invatati ce putem face in cazul in care angajatorul nu aproba cererea concediul de odihna pe anul 2008 sotul meu avand 14 zile ... (vezi toată discuția)
Concediul de odihna ContSters75393 ContSters75393 Daca o persoana in cursul anului precedent a prins doar 3 luni de munca ca angajat oare nu trebuia intr-un fel sau altul de a beneficia de C.O? (vezi toată discuția)