avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 559 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Dreptul muncii - contract de ... concediul neefectuat pe anul 2008
Discuție deschisă în Dreptul muncii - contract de muncă, demisie, salariu şi altele

concediul neefectuat pe anul 2008

va rog din suflet sa ne invatati ce putem face in cazul in care angajatorul nu aproba cererea concediul de odihna pe anul 2008 sotul meu avand 14 zile neefectuate.ne spune mereu ca nu mai poate efectua concediul pentru k vrea sa plece in vacanta in afara tarii si nu il poate ponta in pontaj prezent el fiind plecat din tara.e posibil sa fie pontat prezent la locul de munca din moment ce el a facut cerere de concediu de odihna?
Cel mai recent răspuns: Dan Cozma , Consilier juridic 22:01, 23 Aprilie 2009
Conform Codului Muncii, concediul de odihna se efectueaza in fiecare an, nemaiputand fi transferat in anul urmator.

Prin exceptie de la acesta prevedere, efectuarea concediului in anul urmator este permisa numai in cazurile expres prevazute de lege sau in cele prevazute in contractul colectiv de munca aplicabil.
- Angajatorul este obligat să acorde concediu, până la sfârşitul anului următor, tuturor
salariaţilor care într-un an calendaristic nu au efectuat integral concediul de odihnă la care aveau dreptul.
-Compensarea în bani a concediului de odihnă neefectuat este permisă numai în cazul încetării
contractului individual de muncă.
Art. 142. - Salariaţii care lucrează în condiţii grele, periculoase sau vătămătoare, nevăzătorii, alte
persoane cu handicap şi tinerii în vârstă de până la 18 ani beneficiază de un concediu de odihnă
suplimentar de cel puţin 3 zile lucrătoare.
Durata concediului este prevazuta obligatoriu in contractul individual de munca si se acorda proportional cu activitatea prestata intr-un an calendaristic. Durata concediului anual de odihna pentru salariatii cu contract individual de munca cu timp partial se acorda proportional cu timpul efectiv lucrat"- articolul 140 din Codul Muncii. la nivel , s-a stabilit un concediu de odihna de 21 de zile lucratoare.



1
Din Codul muncii:

Art. 141. - (1) Concediul de odihna se efectueaza in fiecare an.
(2) Prin exceptie de la prevederile alin. (1), efectuarea concediului in anul urmator este permisa numai in cazurile expres prevazute de lege sau in cazurile prevazute in contractul colectiv de munca aplicabil.
(3) Angajatorul este obligat sa acorde concediu, pana la sfarsitul anului urmator, tuturor salariatilor care intr-un an calendaristic nu au efectuat integral concediul de odihna la care aveau dreptul.
(4) Compensarea in bani a concediului de odihna neefectuat este permisa numai in cazul incetarii contractului individual de munca.


Din CCMUNN pe anii 2007-2010:

Art.60 (2) Cand din motive neimputabile salariatului acesta nu si-a efectuat integral concediul de odihna pe anul in curs, restul de concediu se va acorda pana la sfarsitul anului urmator, in perioada solicitata de salariat.

Deci angajatorul este obligat sa-i acorde CO neefectuat pe anul 2008, pana la sfarsitul anului 2009.
Daca nu i-a incetat CIM nu i se poate compensa CO in bani.
Daca pleaca in strainatate nu poate decat sa fie in concediu da odihna, concediu fara plata sau nemotivat (in acest ultim caz poate fi concediat pentru abatere disciplinara).
Daca vine pana la sfarsitul anului isi poate lua restul de CO neefectuat.
Concediul de odihna se acorda in baza cererii de acordare a acestuia inaintata de catre salariat angajatorului.
Exista si o obligatie a angajatorului de programare a concedilor.
Programarea concedilor se face in functie de specificul unitatii si de intelegerea partilor.
Angajatorul este in drept a va acorda concediu aferent anului 2008 pana la sfarsitul lui 2009.
Plecarea in concediu fara ca acesta sa fie aprobat, risca a fi considerata abatere disciplinara si a se lua impotriva dumneavoastra o serie de sanctiuni care pot merge pana la desfacerea disciplinara a contractului individual de munca.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Concediu de odihna plata ContSters235906 ContSters235906 Buna seara, Imi puteti spune va rog daca zilele de concediu se reporteaza?! In cazul demisiei si a respectarii zilelor prevazute in contractul ... (vezi toată discuția)
Concediu de odihna neefectuat in anul anterior delia25 delia25 Buna ziua! Sunt angajata a unei societati din anul 2008. Am avut dreptul la 21 zile de concediu din care nu am efectuat decat 6. Cele 15 zile ramase s-au ... (vezi toată discuția)
Concediul de odihna ContSters75393 ContSters75393 Daca o persoana in cursul anului precedent a prins doar 3 luni de munca ca angajat oare nu trebuia intr-un fel sau altul de a beneficia de C.O? (vezi toată discuția)