avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 541 soluții astăzi
Forum Activitate Vio Herghelegiu

Activitate Vio Herghelegiu

Răspuns la discuția Concediu de odihna
Și printr-un regulament de ordine interioara, firma își poate face propriile legi? Care momentan nu exista. Ca eu l-am cerut sa îl citesc, dar și sa vad aliniatele cu pricina.

Cornel Vasile a scris:

Pentru munca desfasurata in zilele de repaus saptamanal , salariatii beneficiaza cumulativ de:
- un repaus saptamanal de 48 de ore consecutive, acordat in alte zile stabilite prin contractul colectiv de munca aplicabil sau prin regulamentul intern.

- un spor la salariu stabilit prin contractul colectiv de munca sau, dupa caz, prin contractul individual de munca.

Legislatia muncii nu prevede un cuantum minim sau maxim al sporului la salariu acordat pentru munca in zilele de repaus saptamanl , ci dispune ca acesta este stabilit prin contractul colectiv de munca sau, dupa caz, prin contractul individual de munca.

Astfel, sporul poate fi stabilit in suma fixa sau in cota procentuala.

3. Art.260 C.mun.
(1) Constituie contraventie si se sanctioneaza astfel urmatoarele fapte:
....
j) nerespectarea prevederilor legale privind acordarea repausului saptamanal, cu amenda de la 1.500 lei la 3.000 lei;
.....
(2) Constatarea contraventiilor si aplicarea sanctiunilor se fac de catre inspectorii de munca.
....

Nerespectarea legilor si a altor acte normative care reglementeaza domeniul muncii, relatiile de munca, securitatea si sanatatea in munca poate fi sesizata Inspectoratului Teritorial de Munca si/sau Inspectiei Muncii.

Sesizarile pot fi transmise catre ITM (Inspectoratul Teritorial de Munca) prin:
- posta;
- e-mail;
- fax;
- inregistrate chiar la sediul institutiei.

Dupa ei deloc. Când le-am pus aceasta intrebare, răspunsul a fost ca ei nu le pot asigura ca dau bani la stat. Eu nu am vrut sa ajung atât de departe pana la faza cu ITM, dar dacă nu am de ales o voi face.

Editare : citare in intregime raspuns anterior
Personalul din productie lucrează și în weekend, sâmbătă respectiv duminica. Tot asa se procedează și la ei cu concediu.

Ionut.ion a scris:

Buna seara. Daca nu exista intelegere din partea angajatorului, va puteti adresa ITM, zilele de concediu de odihna sunt doar zile lucratoare, cele de concediu medical sunt toate zilele din saptamana, lucratoare sau nu.

Bună. Lucrez la o brutarie pe partea de gestiune. În contractul primit specifica ca lucrez 8 ore pe zi, 5 zile pe saptamana deși ma obliga se merg și sâmbătă. Atunci când mi-am cerut concediul,care la noi este de 21 de zile mi-a luat în calcul și zilele de sambata și duminica ( adică nu doar zile lucrătoare). Atunci când am cerut socoteala mi s-a dat peste nas, dar cum ca are firma un regulament de ordine interioara care specifica ca sambata, respectiv duminica se iau în calcul pentru concediu. Acel regulament eu nu l-am primit sa îl citesc deși l-am cerut. Doresc sa știu ce pot sa fac. Urmează sa merg 3 zile în concediu (vineri, luni și marți) deci va fii o sambata și duminica între aceste zile și ma confrunt iarăși cu aceasi problema. Cum ma sfătuiți sa procedez? Am răsfoit de foarte multe ori codul muncii și chiar le-am dat articolele sa le citească persoanei care se ocupa de acest aspect.