avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 1171 soluții astăzi
Forum Activitate Mihai Răzvan

Activitate Mihai Răzvan

Acum ne interesează foarte mult ca proprietarul să plătească pentru spațiile/proprietățile pe care le deține în bloc, respectiv spațiile comerciale, apartamentele/garsonierele și terasa (fiind una din cele mai mari proprietăți ca suprafață). Din punct de vedere legal se pare că trebuie să plătească. Ce încearcă dumnealui să facă este să nu plătească pentru toate, cum a reușit de aproape 2 ani și jumătate până în prezent.

Vom întocmi un regulament interior (adoptat prin vot majoritar în Adunarea Generală a Asociației de Proprietari) în care vom stipula ca orice modificare sau adăugire la structura sau design-ului exterior al clădirii să fie aprobată intern (de către Asociația de Locatari) sau de o instituție abilitată (în cazuri extarordinare) astfel încât să nu modifice aspectul exterior al clădirii. Dezvoltatorul a avut o astfel de clauză, cât timp a vândut 80%-90% din apartamente, pentru a evita deprecierea clădirii, respectiv a apartamentelor.
Am enunțat mai jos, literă cu literă, clauza pe care am acceptat-o la semnarea contractului de vânzare-cumpărare. Nu apare nicăieri cuvântul "acoperiș" sau vreo trimitere către noțiunea de "acoperiș". Sintagma apărut prima dată acum aproximativ o lună de zile în discursul (verbal) public al proprietarului respectiv, fiind o invenție sau o scuză temporară, dacă vreți, pentru a nu plăti.

Eu, Cumpărătorul, declar că am luat act că terasa blocului nu constituie proprietate comună, Vânzătorul rezervându-și un drept exclusiv de proprietate asupra acesteia, conform art. 649 Cod Civil. În acest sens, eu, Cumpărătorul, declar că sunt de acord ca Vânzătorul să poată încheia, în calitate de titular exclusiv al dreptului de proprietate asupra terasei, orice act de dispoziție cu privire la aceasta și să îi schimbe destinația după cum va considera de cuviință.
Eu, X-ulescu, înțeleg să dobândesc Imobilul descris mai sus în condițiile prevăzute în prezentul contract.
Bună seara,

Ce anume "se știe deja" în bloc?

Avem o proprietate ce nu plătește costurile de întreținere ca celelalte proprietăți. Faptul că dezvoltatorul blocului și-a rezervat dreptul de a construi etajul 10, undeva în viitor, nu reprezintă un motiv legal pentru a nu plăti. Fie că va ridica ziduri acolo sau nu, va trebui să plătească ca și pentru celelalte spații comerciale de la parter.

Sintagma cu "acoperișul" cred că ați împrumutat-o de la persoana respectivă. Este o noțiune comică și nu cred că ar fi trebuit s-o menționați aici. :)

Dumneavoastră vă ocupați de administrarea blocului și aveți pe listă o proprietate care nu plătește sau mai bine spus s-a sustras de la plată. Este ilegal ca acea suprafață să aibă cotă 0 (zero) din moment ce este proprietate privată și este prinsă în cartea funciară. Până și ușa de acces este încuiată/blocată de proprietar pentru a atrage atenția că este proprietate privată.

Vecinii de peste drum au plătit sume destul de mari pentru amenajarea teraselor și plătesc pe cotă indiviză absolut toate datoriile la întreținere.

Dacă ne puteți ajuta cu o trimitere către o lege sau cu articol copiat dintr-o lege, ar fi extraordinar.



Mulțumesc pentru răspuns!
Bună ziua,

Întâmpinăm următoarea problemă. Avem o terasă (etajul 10) de aproximativ 700 mp care se află în proprietatea unui locatar din bloc. Proprietarul refuză costurile pe cotă indiviză, costuri suportate de toate proprietățile din bloc. Acum câteva zile a solicitat un vot în Adunarea Generală a Asociației de Proprietari astfel încât să dea terasa spre folosul locatarilor din bloc. În acest mod se sustrage de la plata costurilor și le pasează către Asociația de Locatari.

Este legală acestă procedură?
Îmi puteți face o trimitere către legea care infirmă sau susține această procedură?

Carte funciară [ link extern ]