avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 185 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Asociaţii de proprietari / ... Repartizare costuri pe cotă indiviză către o ...
Discuție deschisă în Asociaţii de proprietari / locatari

Repartizare costuri pe cotă indiviză către o terasă descoperită (proprietate privată)

Bună ziua,

Întâmpinăm următoarea problemă. Avem o terasă (etajul 10) de aproximativ 700 mp care se află în proprietatea unui locatar din bloc. Proprietarul refuză costurile pe cotă indiviză, costuri suportate de toate proprietățile din bloc. Acum câteva zile a solicitat un vot în Adunarea Generală a Asociației de Proprietari astfel încât să dea terasa spre folosul locatarilor din bloc. În acest mod se sustrage de la plata costurilor și le pasează către Asociația de Locatari.

Este legală acestă procedură?
Îmi puteți face o trimitere către legea care infirmă sau susține această procedură?

Carte funciară [ link extern ]
Ultima modificare: Marți, 29 Ianuarie 2019
Mihai Răzvan, utilizator
Cel mai recent răspuns: Mihai Răzvan , utilizator 12:30, 30 Ianuarie 2019
1 din 1 utilizatori consideră
acest răspuns util
Atat timp cat terasa are statut de proprietate privata costurile aferente intretinere si reparatii nu pot fi impuse locatarilor care nu detin drept de proprietate asupra terasei
Daca proprietarul refuza sa achite costurile aferente proprietatii pe care o detine,,asociatia de proprietari in conformitate cu disp L nr 196/2018 urmeaza initial sa aplice penalitati
Daca proprietarul isi asuma responsabilitatea sa nu achite integral costuri aferente proprietate individuala,asociatia de proprietari prin reprezentant legal are la indemana disp L nr 196/2018 respectiv demararea actiunii in instanta si instituirea privilegiului imobiliar la ocpi
Mulțumesc pentru răspuns!
@Mihai Razvan

Este bine ca incercati sa aflati din mai multe surse ceea ce la dvs la bloc se stie deja.
Ar fi bine sa expuneti problema in intregime si anume ca acel proprietar este, de fapt, dezvoltatorul imobilului si ca si-a rezervat dreptul de a construi la o data ulterioara apartamente pe acea terasa, lucru pe care il aveti toti proprietarii trecut in contractul de vanzare cumparare dar, momentan acea terasa serveste ca acoperis pentru bloc.

Sunt convins ca dvs ati putea expune problema mult mai bine.

Avand in vedere ca noi ne ocupam de administrarea blocului dvs, nu voi intra in alte discutii dar, ar fi bine ca cei care vor putea sa raspunda in cadrul postarii sa aiba informatii complete.
Si, cred ca este bine sa aveti si parerea unor persoane total impartiale vis-a-vis de discutiile din LH.
Bună seara,

Ce anume "se știe deja" în bloc?

Avem o proprietate ce nu plătește costurile de întreținere ca celelalte proprietăți. Faptul că dezvoltatorul blocului și-a rezervat dreptul de a construi etajul 10, undeva în viitor, nu reprezintă un motiv legal pentru a nu plăti. Fie că va ridica ziduri acolo sau nu, va trebui să plătească ca și pentru celelalte spații comerciale de la parter.

Sintagma cu "acoperișul" cred că ați împrumutat-o de la persoana respectivă. Este o noțiune comică și nu cred că ar fi trebuit s-o menționați aici. :)

Dumneavoastră vă ocupați de administrarea blocului și aveți pe listă o proprietate care nu plătește sau mai bine spus s-a sustras de la plată. Este ilegal ca acea suprafață să aibă cotă 0 (zero) din moment ce este proprietate privată și este prinsă în cartea funciară. Până și ușa de acces este încuiată/blocată de proprietar pentru a atrage atenția că este proprietate privată.

Vecinii de peste drum au plătit sume destul de mari pentru amenajarea teraselor și plătesc pe cotă indiviză absolut toate datoriile la întreținere.

Dacă ne puteți ajuta cu o trimitere către o lege sau cu articol copiat dintr-o lege, ar fi extraordinar.



Din cate am inteles eu, cea mai mare a proprietarilor au aceeasi parere cu dvs., aceea ca fiind proprietate privata trebuie sa plateasca ca oricare alt proprietar pentru cota sa.

Din pacate, faptul ca toti proprietarii din imobil ati fost de acord sa aveti clauza in contract ca este "terasa privata / acoperisul blocului acum si apartamente candva in viitor, urmand ca blocul sa aiba alt acoperis" complica lucrurile si a lasat loc la multe interpretari. Si fiecare sustine ca el are dreptate.

Nu am imprumutat nicio sintagma de la nimeni, Orice imobil trebuie sa aiba un acoperis. Acoperisul blocului dvs, este constituit acum din terasa aceea privata, pe care, candva, se vor construi alte apartamente care vor trebui sa aiba un acoperis. In mod, normal, la final, acela ar trebui sa fie acoperisul final al blocului.

Vis-a-vis de cota parte zero: initial ni s-a prezentat un extras de carte funciara cu terasa privata de aprox 600 mp, nu retin exact suprafata, dupa care dezvoltatorul a prezentat in adunarea generala un alt extras de carte funciara cu acea terasa fiind cuprinsa in cota comuna. In total, stiu ca au fost vreo 4 variante de cote indivize. La aceea adunare generala, se ajunsese cumva si la un consens.

Sper sa se termine toata telenovela aceasta intr-un mod cat mai corect pentru toti proprietarii din bloc.

in cazul in care doriti sa continuam discutia, v-as ruga sa ne mutam in privat (aveti datele mele de contact pe pagina profilului sau la avizierul blocului), pentru ca nu vreau sa fiu acuzat in vreun fel ca as tine partea cuiva. dar, ar fi foarte interesant sa vedem si parerea unor oameni total din afara, avand in vedere ca este o situatie foarte rar intalnita.

Multumesc.

Alte discuții în legătură

Situatie legala terase blocuri la parter? catalinionut22 catalinionut22 Buna ziua, Am vazut multe apartamente noi de vanzare care la parter au o terasa (20-30mp). La multe din ele am vazut ca aceste terase nu sunt incluse pe ... (vezi toată discuția)
Locatari vs. proprietar spațiu comercial parter. care sunt obligațiile fiecăruia? tehtronics tehtronics Locuiesc intr-un bloc cu 4 etaje, prevazut din constructie cu acoperis tigla, iar la parter sunt doar spatii comerciale. Particularitatea constructiei consta ... (vezi toată discuția)
construire acoperis bloc bisy83 bisy83 Buna ziua. La noi in bloc s-a mutat un arhitect la etajul 4 care s-a hotarat sa faca acoperis blocului si i-a convins si pe cei de la et 4.Au inceput ... (vezi toată discuția)