avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 699 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Carte funciară - Cadastru, ... Situatie legala terase blocuri la parter?
Discuție deschisă în Carte funciară - Cadastru, Intabulare şi alte formalităţi funciare

Situatie legala terase blocuri la parter?

Buna ziua,

Am vazut multe apartamente noi de vanzare care la parter au o terasa (20-30mp). La multe din ele am vazut ca aceste terase nu sunt incluse pe schita, dar se cumpara ca si LOT (lotizarea pamantului separat fata de amprenta blocului care este suprafata comuna).

Practic aceste terase sunt de fapt acoperisul demisolului unde se afla locurile de parcare, iar eu cumpar de fapt terenul de sub demisol, si ma folosesc de acoperisul acestuia pe post de terasa.

Este ok o astfel de dezmembrare/individualizare a apartamentelor?
PS: Pe terasa se poate intra doar prin apartamentul respectiv.

Multumesc
Cel mai recent răspuns: MihailZC , utilizator 11:30, 25 Februarie 2020
Cumparati terenul de sub demisol singur, ca proprietar exclusiv, (in cota de 100%) sau cumparati o cota din dreptul de proprietate, urmand sa deveniti coproprietar pe terenul de sub demisol impreuna cu proprietarii demisolului?
Terenul pentru terasa il cumpar eu 100%, urmand ca amprenta cladirii fara terasa sa fie impartit intre toti locatarii ca si cota indiviza.

Terasa in cazul de fata are 31mp, deci o sa cumpar 31mp teren aferent terasei, plus vreo 29mp rezultat din cota parte indiviza pentru apartament in sine. Singura chestie este ca pe acest pamant ca sa zic asa se afla de fapt demisolul unde sunt locurile de parcare, iar terasa mea propriuzisa este acoperisul (placa de beton) al garajului.
Atat timp cat exista diafragma orizontala a garajului,terenul de dedesubt nu poate face obiectul unei tranzactii
Deci ca sa ma asigur ca terasa este proprietatea mea, ar trebui sa primesc un releveu/schita pentru ea? Nu trebuie neaparat sa fie atasata direct la releveul apartamentului nu?

Ps: oricum cand voi primi draftul de contract voi consulta o parere avizata, pentru ca acolo unde nu ma pricep nu ma bag. Doar incercam sa mai consult anumite pareri inainte.

Multumesc!
Ca sa va asigurati ca sunteti proprietar exclusiv, trebuie ca fie suprafata terasei sa fie inclusa in schita cadastrala a apartamentului fie sa fie inclusa intr-o schita cadastrala separata (cu nr. cadastral alocat separat si intabulat intr-o carte funciara proprie) iar in contractul de vanzare sa figureze si acest imobil distinct ca inclus in pretul vanzarii.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Contract vanzare imobil cartie rezidential carmad carmad Buna ziua, Am cumparat un imobil anul trecut. In contract se stipuleaza, printre altele: \" cota parte aferenta de 1089/100 respectiv 10.89mp din terenul pe ... (vezi toată discuția)
Caz particular al calcului cotei % Almaris Almaris As avea rugamintea sa ma indrumati in baza legii in a alege dintre suprafetele enumerate ce anume intra in calculul cotei indivize din exemplul ... (vezi toată discuția)
Păstrare cotă indiviză apartament? Bachus20 Bachus20 Bună seara! O întrebare, dacă se poate: Dețin un imobil de x mp, pe care doresc să îl vând. Ideea este că în jurul blocului unde se află acest ... (vezi toată discuția)