avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 401 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Asociaţii de proprietari / ... Repartizare costuri pe cotă indiviză către o ...
Discuție deschisă în Asociaţii de proprietari / locatari

Repartizare costuri pe cotă indiviză către o terasă descoperită (proprietate privată)

Bună ziua,

Întâmpinăm următoarea problemă. Avem o terasă (etajul 10) de aproximativ 700 mp care se află în proprietatea unui locatar din bloc. Proprietarul refuză costurile pe cotă indiviză, costuri suportate de toate proprietățile din bloc. Acum câteva zile a solicitat un vot în Adunarea Generală a Asociației de Proprietari astfel încât să dea terasa spre folosul locatarilor din bloc. În acest mod se sustrage de la plata costurilor și le pasează către Asociația de Locatari.

Este legală acestă procedură?
Îmi puteți face o trimitere către legea care infirmă sau susține această procedură?

Carte funciară [ link extern ]
Ultima modificare: Marți, 29 Ianuarie 2019
Mihai Răzvan, utilizator
Cel mai recent răspuns: Mihai Răzvan , utilizator 12:30, 30 Ianuarie 2019
Am enunțat mai jos, literă cu literă, clauza pe care am acceptat-o la semnarea contractului de vânzare-cumpărare. Nu apare nicăieri cuvântul "acoperiș" sau vreo trimitere către noțiunea de "acoperiș". Sintagma apărut prima dată acum aproximativ o lună de zile în discursul (verbal) public al proprietarului respectiv, fiind o invenție sau o scuză temporară, dacă vreți, pentru a nu plăti.

Eu, Cumpărătorul, declar că am luat act că terasa blocului nu constituie proprietate comună, Vânzătorul rezervându-și un drept exclusiv de proprietate asupra acesteia, conform art. 649 Cod Civil. În acest sens, eu, Cumpărătorul, declar că sunt de acord ca Vânzătorul să poată încheia, în calitate de titular exclusiv al dreptului de proprietate asupra terasei, orice act de dispoziție cu privire la aceasta și să îi schimbe destinația după cum va considera de cuviință.
Eu, X-ulescu, înțeleg să dobândesc Imobilul descris mai sus în condițiile prevăzute în prezentul contract.
Parerea mea este ca s-a gresit atunci cand s-a acceptat o astfel de clauza in contract.

Bazat pe aceasta clauza, ce faceti daca proprietarul doreste sa faca acolo Burj-al-Arab, stadion, sau crescatorie de porci? Exemple date doar ca sa se inteleaga ca poate face orice.

Acum ne interesează foarte mult ca proprietarul să plătească pentru spațiile/proprietățile pe care le deține în bloc, respectiv spațiile comerciale, apartamentele/garsonierele și terasa (fiind una din cele mai mari proprietăți ca suprafață). Din punct de vedere legal se pare că trebuie să plătească. Ce încearcă dumnealui să facă este să nu plătească pentru toate, cum a reușit de aproape 2 ani și jumătate până în prezent.

Vom întocmi un regulament interior (adoptat prin vot majoritar în Adunarea Generală a Asociației de Proprietari) în care vom stipula ca orice modificare sau adăugire la structura sau design-ului exterior al clădirii să fie aprobată intern (de către Asociația de Locatari) sau de o instituție abilitată (în cazuri extarordinare) astfel încât să nu modifice aspectul exterior al clădirii. Dezvoltatorul a avut o astfel de clauză, cât timp a vândut 80%-90% din apartamente, pentru a evita deprecierea clădirii, respectiv a apartamentelor.
Ultima modificare: Miercuri, 30 Ianuarie 2019
Mihai Răzvan, utilizator

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Situatie legala terase blocuri la parter? catalinionut22 catalinionut22 Buna ziua, Am vazut multe apartamente noi de vanzare care la parter au o terasa (20-30mp). La multe din ele am vazut ca aceste terase nu sunt incluse pe ... (vezi toată discuția)
Locatari vs. proprietar spațiu comercial parter. care sunt obligațiile fiecăruia? tehtronics tehtronics Locuiesc intr-un bloc cu 4 etaje, prevazut din constructie cu acoperis tigla, iar la parter sunt doar spatii comerciale. Particularitatea constructiei consta ... (vezi toată discuția)
construire acoperis bloc bisy83 bisy83 Buna ziua. La noi in bloc s-a mutat un arhitect la etajul 4 care s-a hotarat sa faca acoperis blocului si i-a convins si pe cei de la et 4.Au inceput ... (vezi toată discuția)