avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 1756 soluții astăzi
Forum Activitate @ur@

Activitate @ur@

Răspuns la discuția Rugaminte pensie de urmas
Multumesc mult pentru raspuns.

Dapix a scris:

Trebuie să fi acumulat minim 15 ani stagiu de cotizare, ca soțul supraviețuitor să poată beneficia de pensie de urmaș.

Oricum, nu poate depune cererea de pensionare de urmaș, până la împlinirea vârstei legale.
Se va putea pensiona în caz de îndeplinire a condițiilor legale, la limită de vârstă.

Răspuns la discuția Rugaminte pensie de urmas
Da, a avut mai mult de 4 ani pensie pe caz de boala.

Dapix a scris:

Pe lângă cei 11 ani munciți, câți ani de pensie de boală a acumulat ca stagiu de cotizare. Are cel puțin 4 ani de pensie de boală.

Tata a decedat in ianuarie 2017. La data decesului era pensionar pe caz de boala. Stiind ca tatal meu avea ca stagiu de cotizare 11 ani de munca si s-a nascut in octombrie 1953, as vrea sa stiu daca mama mea poate beneficia de pensie de urmas stiind ca a avut peste 30 ani de casnicie cu tata, dar ea nu a lucrat niciodata cu contract de munca. Este casnica si s-a nascut in martie 1965. Daca poate primi pensie de urmas la ce varsta o poate primi si care ar fi suma primita? Va multumesc!
Buna ziua! As dori sa va intreb daca se poate recalcula suma acordata pe concediul de maternitate si cum se poate face asta. Sunt profesor. Am intrat in concediu de maternitate la data de 23.11.2018. In luna ianuarie 2019 am sesizat ca am primit foarte putini bani pe concediul de maternitate (corespunzatori lunii decembrie 2018). Am mers si am intrebat la contabilitate si impreuna cu doamna contabila mi-am dat seama ca nu se luase in calcul numarul de ore pe care am functionat anul scolar trecut la o alta scoala. (In anul scolar 2017-2018 am functionat la 3 unitati de invatamant, iar in anul scolar 2018-2019 la 2 unitati de invatamant. ) Doamnele contabile de la scolile actuale la care functionez au operat fiecare pe bucatica sa. Am fost trimisa sa iau adeverinta cu veniturile lunare pe 2018 de la scoala la care nu mai functionez in prezent. Insa, apoi, mi s-a spus ca nu mai pot modifica baza de calcul si e posibil sa pierd banii pe toata perioada concediului de maternitate ( fiind vorba de jumatate de norma pe 4 luni , mai-august 2018, de la acea scoala ). Ce este de facut? Doamna contabila nu a mai intalnit un astfel de caz si incearca sa gaseasca o solutie , dar in zadar. Se mai poate face ceva? Va multumesc.