avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 766 soluții astăzi
Forum Activitate Aurelia Tiribentea

Activitate Aurelia Tiribentea


Lucian Duţă, preşedintele Casei Naţionale de Asigurări de Sănătate (CNAS) răspunde la zece întrebări esenţiale despre noua lege a Sănătăţii.

1. Cât vor costa asigurările obligatorii şi cele suplimentare?
Contribuţia pentru asigurarea obligatorie va fi suportată de angajator în cuantum de 5,2% din venit şi de angajat-5,5% din venit. Pensionarii cu venituri peste 740 de lei vor contribui 5,5%, exact ca în prezent.

Pe lângă asigurarea obligatorie, fiecare persoană va putea încheia o poliţă suplimentară. Preţul va fi stabilit pe sistem concurenţial. Vor fi cam 5 tipuri de poliţe suplimentare.

2. Elevii şi studenţii între 18-26 de ani fără venituri vor mai fi scutiţi?
Legea prevede ca elevii şi studenţii între 18 şi 26 de ani să beneficieze de asigurare medicală, doar dacă unul din părinţi are asigurare. Prevederea se poate schimba.

"Nimeni nu va întreba de asigurare la 112"

3. Ce servicii va oferi fiecare asigurare?
Dacă plăteşti doar asigurare obligatorie, beneficiezi de un pachet de bază: prevenţie, analize anuale gratuite, investigaţii şi intervenţii chirurgicale doar la recomandarea medicului.

Accesul se va face în funcţie de gravitatea bolii: dacă ai o boală care necesită asistenţă mai rapidă, intri mai repede, dacă ai o boală cu potenţial de cronicizare, intri într-un program de prevenire şi urmărire specială.

Dacă eşti urgenţă, intri imediat. Asigurările suplimentare oferă servicii peste pachetul de bază: acces mai rapid la consultaţii şi investigaţii, intervenţii stomatologice, de chirurgie plastică etc.

4. Voi mai beneficia de operaţii gratuite?
Dacă eşti urgenţă, intri în operaţie imediat. Dacă medicul recomandă o intervenţie chirurgicală, dar nu e urgenţă, intri pe lista de aşteptare, pe pachetul de bază. O asigurare suplimentară poate grăbi procedurile.

5. Ce se întâmplă dacă sufăr de cancer sau am nevoie de un transplant?
Bolnavii intră pe programele naţionale, care presupun tratament şi investigaţii gratuite. Totuşi, se înscriu pe liste pentru investigaţiile complexe. Dacă vor să le facă repede, le plătesc separat sau încheie asigurare suplimentară.

6. Voi fi întrebat ce tip de asigurare am când sun la 112?
Nimeni nu va întreba pacientul despre tipul de asigurare, asistenţa de urgenţă este gratuită. Sistemul va rămâne în coordonarea statului, care va stabili standarde de calitate şi cost pentru operatori. Ulterior, vor putea să intre şi privaţi.

În situaţia în care vom avea şi ambulanţe de stat şi private, când sunaţi la 112 va veni cea mai apropiată Salvare, ca până acum. Dacă întâmplător va fi privată, va fi dotată la fel ca cea de stat.

7. Când va intra în vigoare coplata şi ce preţuri vor fi?
Coplata va fi introdusă anul acesta, în aprilie-mai. Preţurile vor fi modice: pentru o consultaţie la medicul de familie pacientul va plăti 5 lei, pentru o consultaţie la specialist-10 lei, iar pentru o zi de internare, câteva zeci de lei, în limita a 400-500 de lei pe an. După ce depăşiţi această sumă, nu mai daţi coplată.

Limită de profit pentru asiguratori

8. Spitalele vor fi privatizate?
Spitalele vor rămâne sub tutela statului, dar îşi vor schimba forma juridică de funcţionare. Vor putea lua credite, vor putea atrage surse de venit suplimentare. Medicii vor putea încheia contracte direct cu casele şi îşi vor putea negocia salariile în funcţie de calitatea serviciilor. Retribuţia va creşte de 4-5 ori. Un chirurg bun va putea câştiga peste 5.000 de euro.

9. Când va intra în vigoare această lege?
Legea se află în dezbatere până pe 28 ianuarie, însă termenul va fi prelungit. În funcţie de decizia Guvernului, va fi trimisă în Parlament, dezbătută şi aprobată. Ulterior, în 6-8 luni, vom întocmi legislaţia secundară. În doi ani va fi operaţională, dacă vor exista minimum patru companii dornice să intre pe piaţă, care se încadrează în criteriile stabilite. Termenul în care asiguratul se poate înscrie pe listele caselor va fi ulterior stabilit.

10. Firmele de asigurări vor putea refuza pacienţii?
Nu vor putea refuza pacienţi. Ca să nu existe discuţii între asiguratori, că alţii au mai mulţi pacienţi sănătoşi şi alţii mai mulţi bolnavi, vom stabili o limită de profit.

"Asigurările suplimentare vor acoperi coplata, serviciile stomatologice, de chirurgie plastică etc.“
LUCIAN DUŢÃ, preşedinte CNAS

CLARIFICÃRI

"Nu se vrea desfiinţarea SMURD-ului"

Intrarea privaţilor pe segmentul medicinei de urgenţă ar scuti statul de investiţii masive. Niciodată nu s-a pus problema desfiinţării SMURD-ului, dă asigurări şeful CNAS, în replică la demisia lui Arafat.

"Vor investi privaţii, iar noi le vom cumpăra serviciile, dar la nivel de stat. Nu va intra oricine în sistem, ci doar dacă se va încadra în criterii şi le vor conveni standardele de cost. Milioane de euro cheltuite pe elicoptere ar merge spre reabilitarea şi dotarea spitalelor", explică Lucian Duţă, preşedintele CNAS.

Ambulanţele private vor avea echipaje şi dotări la fel de bune ca cele de stat. Vor fi concentrate în special în zonele rurale şi nu vor face concurenţă celor de stat.

"Raed Arafat vrea un monopol în sistem, are o plăcere să cheltuie masiv, fără să dea rapoarte de activitate, zice doar că merge bine. Se teme că va pierde controlul, că ambu lanţele private vor avea echipaje de bodyguarzi", conchide Duţă.

500 de lei
va fi limita anuală pentru coplată. 5 lei va costa consultaţia la medicul de familie

Citiţi mai mult: Interviu cu şeful CNAS. Zece întrebări şi răspunsuri despre Legea Sănătăţii - Social > EVZ.ro [ link extern ]
EVZ.ro

Ministrul Sanatatii: Vom incepe lucrul la un nou proiect de reforma a sistemului sanitar
Laura Culita, 16 Jan 2012
Ministrul Sanatatii: Vom incepe lucrul la un nou proiect de reforma a sistemului sanitar

Ritli Ladislau, ministrul Sanatatii, a anuntat vor fi demarate lucrarile la o noua forma a proiectului legislativ privind sistemul sanitar, care va prevede schimbari in organizarea spitalelor si in sistemul de asigurari sociale.
pub Iti doresti sa calatoresti si sa duci o viata frumoasa si dupa pensionare? ING iti spune cum!

„Este nevoie de o reforma in sistemul sanitar deoarece, in prezent, acesta se confrunta cu o serie de probleme, incepand cu cele de finantare pana la calitatea serviciilor medicale. La elaborarea proiectului pe care il vom prezenta Guvernului Romaniei vom coopta pe toti cei interesati de acest act normativ, medici, juristi, reprezentanti ai pacientilor, pe cei ai sindicatelor etc", a declarat Ritli Ladislau, intr-un comunicat al Ministerului Sanatatii.

Ministrul a estimat o perioada de aproximativ trei-sase luni pentru consultari, urmand ca apoi proiectul sa fie supus dezbaterii publice.

Vinerea trecuta (13 ianuarie), presedintele Traian Basescu a cerut public primului ministru retragerea proiectului noii legi a sanatatii, lansat in dezbatere publica pe 28 decembrie 2011.

„Inteleg ca foarte multi sunt multumiti cu actualul sistem de sanatate. In aceste conditii, va pot spune ca cer public prim-ministrului retragerea proiectului care viza reforma in sanatate", a spus Basescu.

Medicina de urgenta, marul discordiei dintre Arafat si Basescu

Dezbaterea publica privind proiectul publicat pe site-ul MS la sfarsit de 2011 a luat o alta intorsatura dupa izbucnirea scandalului dintre Raed Arafat, fondatorul SMURD, si presedintele Traian Basescu pe tema medicinei de urgenta.

Cei doi sau schimbat replici dure intr-o emisiune de la Realitatea TV. Arafat si-a aratat temerile privind „mercantilizarea” actului de salvare de vieti prin deschiderea sistemului medical de urgenta si catre companiile private. Serviciile publice de urgenta, in care intra si SMURD, ar intra in competitie cu cele private pentru accesul la fondurile publice.

Disputa a culminat cu demisia lui Raed Arafat din functia de subsecretar de stat, in locul sau venind Andrei Georgescu, seful Unitatii de Primiri Urgente de la Spitalul Universitar. Traian Basescu a tinut apoi o declaratie de presa (11 ianuarie) in care a concluzionat ca SMURD este un serviciu public, creat de stat, si ca se declara un sustinator al reformarii sanatatii.

Tot atunci, seful statului a facut o serie de precizari privind sistemul sanitar si a aratat ca principalele „bube” ale sectorului sanatatii sunt monopolul CNAS, un „dezastru din punctul de vedere al eficientei cheltuielilor”, politizarea sistemului sanitar, ineficienta in administrarea fondurilor, coruptia si, „abia pe ultimul loc” – finantarea.
Arhiva
Conectaţi-vă
m.jurnalul.ro Articole preferate
Observator.
Vineri, 13 ianuarie 2012
Traian Băsescu cere premierului retragerea proiectului Legii Sănătăţii, "în urma opoziţiei opiniei publice"
13 ianuarie 2012 – 15:43

Preşedintele Băsescu a cerut premierului retragerea proiectului Legii sănătăţii. ªeful statului a făcut declaraţii de presă despre Legea sănătăţii, la ora 17:15, la Palatul Cotroceni. Este a doua ieşire a preşedintelui în această săptămână pe tema reformei din sănătate. Redăm în continuare principalele idei din discursul şefului statului:

* Vor fi atrase credite bancare în vederea echipării spitalelor.

* Nu există în România firmă de asigurări care să nu fie reasigurată. Nu cred că cineva ar concepe să pună la dispoziţie bani publici unei firme de asigurări care să nu fie reasigurată.

* Nu vreau să mai intru în zona politizării. Dincolo de ceea ce se dezbate fals în spaţiul public, aş vrea să vă mai dau o cifră. În 2005, cheltuielile cu sănătatea au fost de 10,9 miliarde de lei. În 2011, acestea au fost de 24,3 miliarde de lei.

* Se prefigurează două mari probleme. Deficitul de la sistemul de pensii şi cel de la sistemul de sănătate. Soluţiile de introducere a sistemului privat în sănătatea românească sunt o necesitate.

* La fondul de pensii nu avem ce face, nu avem decât să împrumutăm şi să acoperim deficitul de 3,5 miliarde de euro.

* Sistemul sanitar s-a adaptat rapid la creştere. Pacienţii sunt nemulţumiţi de calitatea serviciilor medicale. Medicii sunt nemulţumiţi de salarii. Administraţia este şi ea nemulţumită. Sistemul este lipsit de performanţă. Există doar exccepţii pe care le salut. Sistemul este lipsit de proceduri şi este subfinanţat. Sistemul este "beneficiarul" unui monopol de stat, este afectat de corupţie.

* Nimeni din sistem nu vrea schimbarea. Poate medicii mai tineri. Spitalele nu vor, medicii de famnilie nu vor, sistemul de urgenţă nu vrea.

* Cer public primului ministru retragerea proiectului, în urma opoziţiei opiniei publice.

* Cea mai mare minciună promovată continuu este legată de SMURD. Se confirmă manipularea, împotriva a ceea ce scrie în proiect.

* Dragii mei, acum băieţii deştepţi se înfruptă din banii din sănătate. Ilegalităţile, furturile sunt la ordinea zilei.

* Poate reuşiţi să aflaţi cât de dramatică este situaţia medicinei de urgenţă în mediul rural.

* Nu este vorba de privatizarea spitaleor, ci de transformarea acestora în societăţi comerciale, care să le permită să achiziţioneze materiale medicale de calitate.

* În sistemul actual, românii nu sunt egali. Eu nu spun că noul proiect este mult mai echitabil, pentru că probabil nu vor fi mulţi care să îşi permită mai mult decât pachetul de bază.

* Statul nu urmăreşte cheltuielile, ci decontează deficite.











InsuranceLogistics a scris:

Cred ca aici se incheie toate discutiile contradictorii...
Va urez tuturor sa aveti multa "sanatate".
:offtopic:


Ati spus bine"CRED", adica, ati folosit diplomatia.
Cu stima,
Aurelia Tiribentea
InsuranceLogistics a scris:

In conditiile unei astfel de asigurari este cuprinsa notiunea de novatie.... practic este un precontract si le da libertatea de a emite asigurarea obligatorie la data la care legea va intra in vigoare, in baza adeziunii semnate initial.
Este totodata un mod de a se inscrie in "cursa" asigurarilor de sanatate deorece le trebuiesc un numar minim de adeziuni.
Alte societati obliga angajatii si agentii la semnarea unor astfel de adeziuni pentru a strange numarul minim.
Ceea ce fac ei mi se pare oricum ... cu mult mai corect... decat sa oferi bani contra unei adeziuni sau sa promiti ceva ce nu poti realiza mai tarziu....
Totul este cat se poate de simplu... se va vinde acea baza de date daca cel care strange adeziunile nu va fi autorizat sa emita asigurari.
Comert in toata regula.... ca la piata de zarzavaturi.... mai au sa ne puna la vanzare la kg.... asta am ajuns in tara asta.


Sunt interesante schimbarile dvs. de opinie "dupa cum bate vintul", sau mai degraba "din ce directie bate".
La un moment dat spuneti ca "nu exista lege" si apoi afirmati ca - ceea ce "ei" - adica acei ce au fost sanctionati pentru acel contract cu acea clauza de novatie - pare ORICUM mai corect (adica pentru "ei" exista deja o lege?).
In aceste conditii cind suntem seriosi si cind nu suntem?
Mai spuneti si ca va este cunoscut ordinul care CSA permite sistemul MLM in asigurari, dar postatati un comentariu "vechi", anterior acestui ordin.
Analizati, sintetizati si incercati sa nu mai faceti analogii de genul MLM = PREXENETISM, este jenant.
Aurelia Tiribentea
Ordin nr. 17/2011

pentru modificarea şi completarea Normelor privind autorizarea brokerilor de asigurare şi/sau de reasigurare, precum şi condiţiile de menţinere a acesteia, puse în aplicare prin
Ordinul preşedintelui Comisiei de Supraveghere a Asigurărilor nr. 15/2010

(Publicat în Monitorul Oficial, Partea I nr. 6 din 04/01/2012).
Potrivit Hotărârii Consiliului Comisiei de Supraveghere a Asigurărilor din 13 decembrie 2011, prin care s-a adoptat modificarea şi completarea Normelor privind autorizarea brokerilor de asigurare şi/sau de reasigurare, precum şi condiţiile de menţinere a acesteia, puse în aplicare prin Ordinul preşedintelui Comisiei de Supraveghere a Asigurărilor nr. 15/2010,
în temeiul prevederilor art. 4 alin. (27) din Legea nr. 32/2000 privind activitatea de asigurare şi supravegherea asigurărilor, cu modificările şi completările ulterioare,

preşedintele Comisiei de Supraveghere a Asigurărilor emite următorul ordin:


11. La articolul 15, alineatul (2) se modifică şi va avea următorul cuprins:
"(2) Este permisă vânzarea produselor de asigurare prin reţele (multilevel marketing) ca o formă a vânzării directe prin care produsele de asigurare sunt oferite potenţialilor asiguraţi/asiguraţilor prin intermediul asistenţilor în brokeraj şi/sau al personalului propriu, care primesc un comision de la un broker de asigurare/reasigurare pentru vânzările proprii ale acestuia."

12. Anexele nr. 2, 3 şi 5 se modifică şi se înlocuiesc cu anexele nr. 1, 2 şi 3.
13. Anexele nr. 1-3 fac parte integrantă din prezentul ordin.
Art. II. - Prezentul ordin se publică în Monitorul Oficial al României, Partea I.

Urmariti Monitorul Oficial si veti gasi ordinul de mai de mai sus prin care s-a revenit la permisiunea de vinzare a produselor de asigurare - reasigurare pe retele multilevel marketing.
Va doresc lectura placuta si celor inscrisi si celor "ce s-au ferit"
Cu multa stima,
Aurelia Tiribentea
Răspuns la discuția Reforma sanatatii!
Va doresc mult succes la societatea dvs. de asigurari, cu totii asteptam legea , lege care sa conduca la sanatatea sistemului de sanatate.
Referitor la celalalte aspecte....le vom vedea in momentul in care apare legea si normele la lege.
In ceea ce priveste capitolul "bani"- un gram de sinceritate ar fi de salutat - toti muncim pentru bani - nu din pasiune.
Nu am avut intentia de a spune ca societatea dvs. de asigurari nu este buna - de altfel nici nu aveam cum- nici macar nu stiam ca lucrati la o astfel de societate, dar inteleg "de ce nu puteti aplauda" - nimeni nu aplauda concurenta - sau poate sunt in eroare si am coloborat cu aceeas societate.
Oricum ar fi ...va doresc succes!
Cu stima,
Aurelia Tiribentea
Răspuns la discuția Reforma sanatatii!
Cred ca ati citit "pe diagonala". "POVESTEA NEMURITOARE" cum foarte frumos ati
numit-o. Este de fapt POVESTEA REALA. Acel broker...si-a desfasurat activitatea legal de la inceput pina la sfirsit si culmea a platit de la inceput pina la sfirsit. "Armata" de care vorbiti a fost la inceput sceptica -de fapt nici unul nu era sigur ca va primii bani multi pentru munca putina.
Termenul de aderare a fost de patru luni. Pina a disparut neincrederea s-a "lucrat" fara tragere de inima. Din pacate, cind a aparut increderea "s-a incheiat razboiul"
In ceea ce priveste "impresionarea"- dati-mi voie sa va dezamagesc.
Dupa ce s-a incheiat reforma pensiilor, foarte multi oameni m-au intrebat "Daca ati stiut ca se cistiga atit de multi bani, de ce nu ne-ati spus si noua?"
Adevarul este ca unora nu le-am spus si nu m-au crezut, iar altora nu le-am spus pentru ca eram convinsa ca nu vor crede.
Prin urmare, acum va spun tuturor:
- In 2007 s-au cistigat multi bani ...din reforma pensiilor;
- In anul 2012 este foarte posibil sa se cistige ....foarte multi bani....dar vom vedea.
Va doresc decizii intelepte.
Cu multa stima,
Aurelia Tiribentea.


Răspuns la discuția Reforma sanatatii!
Va trebui sa mai aveti putina rabdare.
La acest moment este publicat numai proiectul de lege. In acest proiect de lege este specificat faptul ca LEGEA va fi publicata la data de 01.01.2012.Dupa publicarea legii si aparitia normelor de punere in aplicare a legii, veti avea un raspuns la toate intrebarile dvs.
Este normal sa fiti ingrijorat in ceea ce priveste aceasta schimbare majora, dar eu eu personal sunt convinsa ca VA FI MAI BINE.
Va doresc multa sanatate.
Cu stima,
Aurelia Tiribentea

Răspuns la discuția Reforma sanatatii!
Nu pot sa scriu acest nume, ar insemna ca incalc regula - "fara publicitate". Pot sa va spun insa ca eu am (cistigat) primit 40 000 lei, am avut o "echipa" de 127 - colobarori - aceasta echipa a cistigat suma de cca 4 miliarde de lei vechi - legal , s-au platit darile catre stat si toata lumea a fost multumita .
In momentul in care ai experienta, vezi lucrurile altfe.
Din toate discutiile anterioare putem desprinde o concluzie; negativul prinde mai repede decit pozitivul. Am obsevat ca DENIGRAREA este o regula a celor neputinciosi. Chiar daca nu au habar - VORBESC, CRITICA, BOICOTEAZA....
Sunt lucruri intimplate - deci pot fi probate - dar....unii vor fi "pe margine" si vor face ce stiu mai bine - la inceput critica, apoi ...critica si mai tirziu ..."fluiera" a paguba.
Consider ca este mult mai intelept sa aprofundezi subiectul, sa consulti site-urile oficiale, sa consulti pe cei care au lucrat efectiv in reforma din 2007 si abia la sfirsit sa iei o DECIZIE.
Cu multa stima,
Aurelia Tiribentea