avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 651 soluții astăzi
Forum Activitate dany.mihai

Activitate dany.mihai

Nu ati fost atent. Nici nu am sugerat ca se aplica in cazul soc. (nu mai exista soc. com dupa intrarea in vigoare a Noului Cod de Procedura Civila), ci doar ca exista modalitati clare de ocupare a functiilor (publice) de executie/conducere și ca demersul este unul de principiu in speta data. De mentionat, am mentionat in context cadrul legal, doar ca trebuie sa faci o alaliza simpla. Si nu era vorba de sector privat, se vede ca analiza dumneavoastra este una derizorie. Era vorba de o societate de utilitate publica, cu capital integral de stat.
Prin nerespectarea principiului mai sus amintit, in ipoteza dumneavoastra, lucrurile suna cumva astfel: Angajam pe post de conducere un fost sofer cu diploma de licenta, care nu are stagiul facut, nu are nici vechime (vechime minima necesara uneori pentru ocuparea unui post de executie, nu mai spun de conducere)(in conditia in care toate fisele de post ale subalternilor sunt prevazute conditii de vechime, cu studii superioare, de 2-5 ani.) ca sa umileasca un intreg serviciu/birou/compartiment ?
Uimitoare abordare.........
Exemplul este total neinspirat in speta de fata.
Aici este cazul unui fost sofer, care dobandeste in urma obtinerii diplomei de licenta, statutul de angajat cu studii superioare, intr-o anumita specialitate (tehnica/economica/etc). Astfel, angajarea nu se poate fare direct pe un post de conducere, ci doar pe un post de executie, unde isi face stagiatura, conform HOTĂRÂRE nr. 240 din 21 martie 2024 pentru modificarea și completarea Normelor metodologice de aplicare a prevederilor Legii nr. 335/2013, apoi, pe baza referatului de evaluare întocmit de mentor și aprobat de conducătorul compartimentului în care stagiarul își desfășoară activitatea sau, după caz, de comisia de soluționare a contestațiilor, angajatorul eliberează acestuia un certificat sau, după caz, o adeverință de finalizare a stagiului, în conformitate cu prevederile art. 14 alin. (2) și (3) din Legea nr. 335/2013, cu modificările și completările ulterioare. Ca sa nu mai spun ca in cele mai multe cazuri, posturile de executie sunt si ele conditionate de vechime.
EXEMPLU DE SPETA: Analizand dispozitiile art. 468 alin.(2) lit.a) din Codul adminsitrativ, cu modificarile si completarile ulterioare, inclusiv cele aduse prin Legea nr.296/2023, conditiile minime de vechime in specialitatea studiilor necesare ocuparii functiei publice de conducere de sef serviciu vizeaza detinerea de catre persoana care doreste ocuparea acestui post a 5 ani in specialitatea studiilor necesare exercitarii functiei publice.
ORDONANȚĂ DE URGENȚĂ nr. 57 din 3 iulie 2019 privind Codul administrativ, la art. 468 stabileste conditiile de vechime necesare ….
Condiții de vechime în specialitatea studiilor la ocuparea funcțiilor publice de execuție și de conducere se stabilesc astfel:
a) un an în specialitatea studiilor necesare exercitării funcției publice, pentru ocuparea funcțiilor publice de execuție de grad profesional asistent;
b) 5 ani în specialitatea studiilor necesare exercitării funcției publice, pentru ocuparea funcțiilor publice de execuție de grad profesional principal;
c) 7 ani în specialitatea studiilor necesare exercitării funcției publice, pentru ocuparea funcțiilor publice de execuție de grad profesional superior.
(2) Condițiile minime de vechime în specialitatea studiilor necesare ocupării funcțiilor publice de conducere se stabilesc astfel:
a) 5 ani în specialitatea studiilor necesare exercitării funcției publice, pentru ocuparea funcțiilor publice de conducere de șef birou, șef serviciu și secretar general al comunei, precum și a funcțiilor publice specifice echivalente acestora;
b) 7 ani în specialitatea studiilor necesare exercitării funcției publice, pentru ocuparea funcției publice de conducere, altele decât cele prevăzute la lit. a).
Problema era urmatoarea: se poate angaja o persoana (fost sofer) cu diploma de liceță (care se află la master, anul II) direct pe o funcție de conducere, fără efectuarea stagiului și fără perioada de probă ?
Plasarea problematicii stagiului absolvenţilor învăţământului superior, în cuprinsul art. 31 din Codul muncii, este eronată, deoarece perioada de probă şi cea de stagiu sunt fundamental diferite.
Totdată, vreau sa evidenţiez faptul că perioada de probă şi stagiul reprezintă două concepte diferite, şi ele nu trebuie „amestecate”, întrucât natura şi scopul lor sunt total diferite.
Astfel, în timp ce, potrivit art. 1 alin. 2 din Legea nr. 335/2013 „Scopul efectuării stagiului este de asigurare a tranziţiei absolvenţilor de învăţământ superior de la sistemul de educaţie la piaţa muncii, de a consolida competenţele şi abilităţile profesionale pentru adaptarea la cerinţele practice şi exigenţele locului de muncă şi pentru o mai rapidă integrare în muncă, precum şi de dobândire de experienţă şi vechime în muncă şi, după caz, în specialitate”, perioada de probă reprezintă o modalitate practică de verificare a aptitudinilor tuturor categoriilor de salariaţi, după încheierea contractului individual de muncă.
Astfel angajarea nu se poate fare direct pe un post de conducere, fiindca nu are stagiatura facuta, conform HOTĂRÂRE nr. 240 din 21 martie 2024 pentru modificarea și completarea Normelor metodologice de aplicare a prevederilor Legii nr. 335/2013.
Stagiarul încheie cu angajatorul un contract individual de muncă pe perioada stagiului dar, în acelaşi timp, încheie şi un contract de stagiu, care este o anexă la contractual individual de muncă, un contract accesoriu, a cărui soartă depinde de cea a primului.
Se poate afirma că, din punct de vedere a naturii juridice, contractul de stagiu poate fi clasificat ca un contract accesoriu, pe durată determinată, numit, bilateral, comutativ, cu executare succesivă, care se încheie în formă scrisă. Raportul juridic, ce se naşte odată cu încheierea sa, va fi unul de subordonare a stagiarului faţă de angajator, ca orice salariat. În temeiul contactului de stagiu, cele două părţi, stagiarul şi angajatorul, dobândesc şi respectiv îşi asumă o serie de drepturi şi obligaţii.
Angajarea nu se poate fare direct pe un post de conducere, fiindca nu are stagiatura facuta, conform HOTĂRÂRE nr. 240 din 21 martie 2024 pentru modificarea și completarea Normelor metodologice de aplicare a prevederilor Legii nr. 335/2013.
BUGETAR, SOCIETATE COMERCIALA, DE UTILITATE PUBLICA
CHIAR NU RASPUNDE NIMENI ?
Este legal ca un angajator sa angajeze un salariat (fost sofer), direct pe un post de conducere cu studii superioare, daca acesta are doar studiile de licenta si se afla la master inca (anul 2), fara ca acesta sa aibe stagiul satisfacut în profesie (cele 6 luni) sau perioada de proba (120 de zile), iar subalternii sai sa aibe toti deja vechime in munca de cel putin 2-20 de ani ?