avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 1006 soluții astăzi
Forum Activitate Dorin Victor Vasile

Activitate Dorin Victor Vasile

Răspuns la discuția Excelenta idee
Krissia a scris:


Daca am dat-o in judecata si n-am rezolvat nimic pentru ca justitia este cum este...?



Mie mi se pare ca ati intrat intrun fel de "competitie" cu persoana respectiva (fac abstractie de faptul ca probabil aveti dreptate). Iar intr-o competitie fiecare parte incearca sa castige. Asa ca imi imaginez ca nu aveti decat 2 variante: fie castigati in final competitia (escaladand acest conflict, facand altceva decat ati facut pana acum) fie iesind din aceasta competitie. Sau mai sunt si alte variante? :)

Ganditi pentru un minut "in pantofii" partii adverse: de ce credeti ca procedeaza asa? Ce credeti ca ar putea-o determina sa procedeze altfel? E un exercitiu simplu si interesant.
Răspuns la discuția Excelenta idee
elis a scris:

De acord cu dvs in ceea ce spuneti .... dar am o singura intrebare - pentru moment - referitoare la relatia dintre angajati si angajatori. Foarte multi dintre salariati nu se pot exprima in ceea ce priveste neregulile pe care le savarsesc angajatorii . Le este teama, frica ..... de ce? :-/
Cum pot ei sa-si descopere propria solutie la aceasta problema? :(



Foarte multi oameni in general, nu numai in rolul de angajati au o dificultate in a spune ceea ce este important pentru ei.

A iti sustine punctul de vedere presupune existenta unei atitudini asertive si din pacate educatia traditionala nu este in directia antrenamentului asertivitatii, ba dimpotriva. Copiii aud din pacate mult prea des "tu nu imi spui mie nu" sau "tu cand vorbesti cu mine sa taci" :-> Iar ca adulti urmeaza adeseori aceste sugestii.

Persoanele care au o dificultate in a-si exprima dorintele in fata angajatorului probabil ca au dificultati similare si in viata reala, in familie, cu prietenii, problema nu tine neaparat de relatia angajat-angajator.

Vestea buna este ca atitudinea asertiva se invata, chiar si la varsta adulta.
Răspuns la discuția Excelenta idee
Krissia a scris:

=D> Este foarte bine venita. De ce ? Pentru ca cel putin, eu cred ca toate problemele care apar la un moment dat intre 2 parti inclusiv cele de natura juridica au la baza o lipsa de comunicare intre parti. #-o


lipsa de comunicare sau mai adesea lipsa abilitatilor/antrenamentului de a negocia.


Si poate ca ar fi mai bine (vorba dr. Cristian Andrei) ca inainte de a ajunge in instanta, partile aflate in conflict sa discute mai intai cu un psiholog sau cu o persoana care sa le medieze, si care poate sa le ajute intr-un final sa ajunga la o intelegere favorabila pt ambele parti.


Unul dintre profesorii mei mi-a spus la un moment dat o poveste. Se spune ca intr-un cuplu care isi sarbatorea nunta de aur ea ii spune lui la micul dejun: "As vrea ca la acest mic dejun aniversar sa imi spui daca as putea sa iti ofer ceva mai deosebit decat pana acum." El ii raspunde "Cred ca mi-ar place sa mananc partea crocanta de la chifla, cincizeci de ani ti-am oferit-o tie iar eu am mancat partea moale, lipsita de gust a chiflei." Ea ii raspunde socata: "Cum poti sa spui asa ceva? Eu am mancat toti acesti cincizeci de ani partea tare, greu de mestecat a chiflei lasandu-ti intotdeauna tie partea pufoasa, cu adevarat placuta a chiflei."



De exemplu eu as fi interesata ce ar trebui sa fac in situatia in care discut cu o persoana cu care am senzatia ca vorbesc alta limba si nu ma inteleg ? Ce trebuie sa fac sau sa nu fac, sau sa spun, ca sa conving pe cineva sa faca ceva care este legal ? Atata timp cat ii expui prevederea legala, ii arati ca a incalcat legea, iar persoana se face ca nu vede si nu aude...Practic te sfideaza..:P



Pai din descrierea pe care o faceti tocmai imi aratati ca aveti deja o (prima) solutie: "discut cu o persoana cu care am senzatia ca vorbesc o alta limba". :-)

Ce-ar fi daca ati vorbi pentru scurt timp o "limba straina"? Mai precis limba persoanei respective? Si dupa ce v-ati apropiat de universul acestei persoane sa introduceti treptat in conversatie si parti din "limba dvs."? Astfel incat sa "construiti" o limba comuna cu partenerul dvs. de dialog?


De ce credeti ca va sfideaza? Nu vi s-a intamplat niciodata ca credeti ca cineva e suparat iar acesta sa fie doar obosit? De multe ori "radarul" nostru emotional ne joaca feste.

Eu nu sunt mediator, sunt psiholog si psihoterapeut. Trebuie sa recunosc ca nu stiu prea multe cum procedeaza mediatorii de profesie, pot insa sa va spun cum procedeaza un psihoterapeut intr-o situatie de mediere.

Un psihoterapeut nu va furniza niciodata solutii la o problema, un psihoterapeut nu este un colectionar de "retete" de 'tips&tricks" ci va va invita sa descoperiti solutia proprie la o anumita problema.

Dorin Victor Vasile
victor@psihoterapie.net