avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 1223 soluții astăzi
Forum Discuţii diverse Psihologie judiciară Excelenta idee
Discuție deschisă în Psihologie judiciară

Excelenta idee

=D> Este foarte bine venita. De ce ? Pentru ca cel putin, eu cred ca toate problemele care apar la un moment dat intre 2 parti inclusiv cele de natura juridica au la baza o lipsa de comunicare intre parti. #-o Si poate ca ar fi mai bine (vorba dr. Cristian Andrei) ca inainte de a ajunge in instanta, partile aflate in conflict sa discute mai intai cu un psiholog sau cu o persoana care sa le medieze, si care poate sa le ajute intr-un final sa ajunga la o intelegere favorabila pt ambele parti. Dar din pacate nu se intampla asa, si de cele mai multe ori se pornesc razboaie intregi X-( si pe multi ani care in general te afecteaza nu numai din punct de vedere financiar ci si din punct de vedere psihic.:-/ Practic te poate distruge sufleteste :(( o situatie de acest gen.Defapt aceasta persoana - psihologul - sau mediatorul te invata ce sa faci sau ce sa nu faci intr-o anume situatie de criza de comunicare. :D
De exemplu eu as fi interesata ce ar trebui sa fac in situatia in care discut cu o persoana cu care am senzatia ca vorbesc alta limba si nu ma inteleg ? Ce trebuie sa fac sau sa nu fac, sau sa spun, ca sa conving pe cineva sa faca ceva care este legal ? Atata timp cat ii expui prevederea legala, ii arati ca a incalcat legea, iar persoana se face ca nu vede si nu aude...Practic te sfideaza..:P
Ultima modificare: Marți, 25 Martie 2008
Krissia ., Alte profesii
Cel mai recent răspuns: trope_doi , utilizator 03:22, 20 Aprilie 2009
Krissia a scris:

=D> Este foarte bine venita. De ce ? Pentru ca cel putin, eu cred ca toate problemele care apar la un moment dat intre 2 parti inclusiv cele de natura juridica au la baza o lipsa de comunicare intre parti. #-o


lipsa de comunicare sau mai adesea lipsa abilitatilor/antrenamentului de a negocia.


Si poate ca ar fi mai bine (vorba dr. Cristian Andrei) ca inainte de a ajunge in instanta, partile aflate in conflict sa discute mai intai cu un psiholog sau cu o persoana care sa le medieze, si care poate sa le ajute intr-un final sa ajunga la o intelegere favorabila pt ambele parti.


Unul dintre profesorii mei mi-a spus la un moment dat o poveste. Se spune ca intr-un cuplu care isi sarbatorea nunta de aur ea ii spune lui la micul dejun: "As vrea ca la acest mic dejun aniversar sa imi spui daca as putea sa iti ofer ceva mai deosebit decat pana acum." El ii raspunde "Cred ca mi-ar place sa mananc partea crocanta de la chifla, cincizeci de ani ti-am oferit-o tie iar eu am mancat partea moale, lipsita de gust a chiflei." Ea ii raspunde socata: "Cum poti sa spui asa ceva? Eu am mancat toti acesti cincizeci de ani partea tare, greu de mestecat a chiflei lasandu-ti intotdeauna tie partea pufoasa, cu adevarat placuta a chiflei."



De exemplu eu as fi interesata ce ar trebui sa fac in situatia in care discut cu o persoana cu care am senzatia ca vorbesc alta limba si nu ma inteleg ? Ce trebuie sa fac sau sa nu fac, sau sa spun, ca sa conving pe cineva sa faca ceva care este legal ? Atata timp cat ii expui prevederea legala, ii arati ca a incalcat legea, iar persoana se face ca nu vede si nu aude...Practic te sfideaza..:P



Pai din descrierea pe care o faceti tocmai imi aratati ca aveti deja o (prima) solutie: "discut cu o persoana cu care am senzatia ca vorbesc o alta limba". :-)

Ce-ar fi daca ati vorbi pentru scurt timp o "limba straina"? Mai precis limba persoanei respective? Si dupa ce v-ati apropiat de universul acestei persoane sa introduceti treptat in conversatie si parti din "limba dvs."? Astfel incat sa "construiti" o limba comuna cu partenerul dvs. de dialog?


De ce credeti ca va sfideaza? Nu vi s-a intamplat niciodata ca credeti ca cineva e suparat iar acesta sa fie doar obosit? De multe ori "radarul" nostru emotional ne joaca feste.

Eu nu sunt mediator, sunt psiholog si psihoterapeut. Trebuie sa recunosc ca nu stiu prea multe cum procedeaza mediatorii de profesie, pot insa sa va spun cum procedeaza un psihoterapeut intr-o situatie de mediere.

Un psihoterapeut nu va furniza niciodata solutii la o problema, un psihoterapeut nu este un colectionar de "retete" de 'tips&tricks" ci va va invita sa descoperiti solutia proprie la o anumita problema.

Dorin Victor Vasile
victor@psihoterapie.net
Ultima modificare: Marți, 25 Martie 2008
Dorin Victor Vasile, utilizator
De acord cu dvs in ceea ce spuneti .... dar am o singura intrebare - pentru moment - referitoare la relatia dintre angajati si angajatori. Foarte multi dintre salariati nu se pot exprima in ceea ce priveste neregulile pe care le savarsesc angajatorii . Le este teama, frica ..... de ce? :-/
Cum pot ei sa-si descopere propria solutie la aceasta problema? :(

elis a scris:

De acord cu dvs in ceea ce spuneti .... dar am o singura intrebare - pentru moment - referitoare la relatia dintre angajati si angajatori. Foarte multi dintre salariati nu se pot exprima in ceea ce priveste neregulile pe care le savarsesc angajatorii . Le este teama, frica ..... de ce? :-/
Cum pot ei sa-si descopere propria solutie la aceasta problema? :(



Foarte multi oameni in general, nu numai in rolul de angajati au o dificultate in a spune ceea ce este important pentru ei.

A iti sustine punctul de vedere presupune existenta unei atitudini asertive si din pacate educatia traditionala nu este in directia antrenamentului asertivitatii, ba dimpotriva. Copiii aud din pacate mult prea des "tu nu imi spui mie nu" sau "tu cand vorbesti cu mine sa taci" :-> Iar ca adulti urmeaza adeseori aceste sugestii.

Persoanele care au o dificultate in a-si exprima dorintele in fata angajatorului probabil ca au dificultati similare si in viata reala, in familie, cu prietenii, problema nu tine neaparat de relatia angajat-angajator.

Vestea buna este ca atitudinea asertiva se invata, chiar si la varsta adulta.
Elis / Eu cred ca le este teama ca isi vor pierde locul de munca sau pur si simplu asa cum spunea si Victor mai sus din copilarie le-a fost distrusa initiativa si le-a fost limitat dreptul de a actiona intr-un fel pentru ceva sau de a-si exprima parerea intr-o anume problema. Dar totusi eu cred ca tine si de temperamentul si caracterul fiecaruia. Chiar daca si eu pot spune ca am avut un tata mai exigent si mai sever, iar in adolescenta am fost un copil mai timid si mai umil, la maturitate m-am schimbat pt ca am vauzut cum stau lucrurile.Am devenit ( chiat daca nu am crezut vreodata ) o persoana foarte puternica si hotarata pt ca am realizat ca in viata trebuie sa te zbati ca sa obtii ceva. Ca " viata este o lupta...deci te lupta de vrei sa traiesti " ....spunea cineva ( nu mai stiu cine - scuze). Iar unii angajatori inca mai utilizeaza sistemul "urletelor" si a severitatii exagerate pentru a-si teroriza subalternii si pentru a instaura frica. Pentru a arata ca "EL ESTE SEFUL SI NUMAI EL" / Am fost si eu sef, am avut functie de director, dar niciodata nu mi-am tratat subalternii ca pe niste gunoaie ci ca pe niste oameni. Iar daca erau buni in ceea ce faceau ii incurajam si incercam sa le rasplatesc eforturile.Nu i ignoram si nu-mi bateam joc de ei, asa cum fac unii acum. Pana la urma cred ca si acest comportament in relatia sef-subaltern tine tot de educatia de acasa si de caracterul si personalitatea fiecaruia. :hammer:
" De ce credeti ca va sfideaza? Nu vi s-a intamplat niciodata ca credeti ca cineva e suparat iar acesta sa fie doar obosit? De multe ori "radarul" nostru emotional ne joaca feste."

De acord cu ceea ce spui Victor. Dar aici nu este vorba de asa ceva, de oboseala. Cum sa nu cred ca ma sfideaza o fosta administratora ( cu hotarare definitiva data de o instanta superioara in care instanta dispune trimiterea cauzei la procuror in vederea inceperii urmariri penale pentru savarsirea infractiunilor de gestiune frauduloasa, fals si uz de fals ) in prezent presedinta, daca eu stau singura in apartament si ea imi trece de 10 ani o persoana in plus la cotele de intretinere ? Daca i-am facut nenumarate adrese oficiale si cereri scrise prin care am solicitat scoaterea de la cotele de intretinere a "fantomei" si refuza ? #-o Daca am dat-o in judecata si n-am rezolvat nimic pentru ca justitia este cum este...?

Ultima modificare: Miercuri, 26 Martie 2008
Krissia ., Alte profesii

Alte discuții în legătură

Hipnoza - exista acte normative care reglementeaza aplicabilitatea? antipot antipot Vreau sa stiu ce anume spune legislatia romana despre hipnoza si aplicabilitatea ei. Pentru ca in america hipnoterapia a ajuns sa fie considerata o terapie, ... (vezi toată discuția)
Fac terapie online, gratuit, cu adolescenți care au nevoie de ajutor și nu își permit să meargă la psiholog. nu am studii în domeniu, pot fi acuzat că profesez fără drept de liberă practică? donsavas donsavas Buna ziua! Am si eu o intrebare. Din cate stiu,nu am voie sa profesez fara autorizatie,indiferent de domeniul in care lucrez. Am inteles ca e o fapta penala ce ... (vezi toată discuția)
Carti importante care schimba opinia despre drept oliviamarcov oliviamarcov cursurile de psihologie judiciara schimba cu totul opinia despre DREPT, il completeaza, il fac mai "integru" mai riguros, si in acelasi timp mai tolerant, mai ... (vezi toată discuția)