Krissia a scris:
=D> Este foarte bine venita. De ce ? Pentru ca cel putin, eu cred ca toate problemele care apar la un moment dat intre 2 parti inclusiv cele de natura juridica au la baza o lipsa de comunicare intre parti. #-o
lipsa de comunicare sau mai adesea lipsa abilitatilor/antrenamentului de a negocia.
Si poate ca ar fi mai bine (vorba dr. Cristian Andrei) ca inainte de a ajunge in instanta, partile aflate in conflict sa discute mai intai cu un psiholog sau cu o persoana care sa le medieze, si care poate sa le ajute intr-un final sa ajunga la o intelegere favorabila pt ambele parti.
Unul dintre profesorii mei mi-a spus la un moment dat o poveste. Se spune ca intr-un cuplu care isi sarbatorea nunta de aur ea ii spune lui la micul dejun: "As vrea ca la acest mic dejun aniversar sa imi spui daca as putea sa iti ofer ceva mai deosebit decat pana acum." El ii raspunde "Cred ca mi-ar place sa mananc partea crocanta de la chifla, cincizeci de ani ti-am oferit-o tie iar eu am mancat partea moale, lipsita de gust a chiflei." Ea ii raspunde socata: "Cum poti sa spui asa ceva? Eu am mancat toti acesti cincizeci de ani partea tare, greu de mestecat a chiflei lasandu-ti intotdeauna tie partea pufoasa, cu adevarat placuta a chiflei."
De exemplu eu as fi interesata ce ar trebui sa fac in situatia in care discut cu o persoana cu care am senzatia ca vorbesc alta limba si nu ma inteleg ? Ce trebuie sa fac sau sa nu fac, sau sa spun, ca sa conving pe cineva sa faca ceva care este legal ? Atata timp cat ii expui prevederea legala, ii arati ca a incalcat legea, iar persoana se face ca nu vede si nu aude...Practic te sfideaza..:P
Pai din descrierea pe care o faceti tocmai imi aratati ca aveti deja o (prima) solutie: "discut cu o persoana cu care am senzatia ca vorbesc o alta limba". :-)
Ce-ar fi daca ati vorbi pentru scurt timp o "limba straina"? Mai precis limba persoanei respective? Si dupa ce v-ati apropiat de universul acestei persoane sa introduceti treptat in conversatie si parti din "limba dvs."? Astfel incat sa "construiti" o limba comuna cu partenerul dvs. de dialog?
De ce credeti ca va sfideaza? Nu vi s-a intamplat niciodata ca credeti ca cineva e suparat iar acesta sa fie doar obosit? De multe ori "radarul" nostru emotional ne joaca feste.
Eu nu sunt mediator, sunt psiholog si psihoterapeut. Trebuie sa recunosc ca nu stiu prea multe cum procedeaza mediatorii de profesie, pot insa sa va spun cum procedeaza un psihoterapeut intr-o situatie de mediere.
Un psihoterapeut nu va furniza niciodata solutii la o problema, un psihoterapeut nu este un colectionar de "retete" de 'tips&tricks" ci va va invita sa descoperiti
solutia proprie la o anumita problema.
Dorin Victor Vasile
victor@psihoterapie.net