avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 296 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept penal - probleme serioase cu ... Fac terapie online, gratuit, cu adolescenți care au ...
Discuție deschisă în Drept penal - probleme serioase cu dreptul

Fac terapie online, gratuit, cu adolescenți care au nevoie de ajutor și nu își permit să meargă la psiholog. Nu am studii în domeniu, pot fi acuzat că profesez fără drept de liberă practică?

Buna ziua! Am si eu o intrebare. Din cate stiu,nu am voie sa profesez fara autorizatie,indiferent de domeniul in care lucrez. Am inteles ca e o fapta penala ce are ca urmare condamnarea in inchisoare sau sanctionarea cu o amenda. Mie nu imi este teama de niciuna dintre proceduri,ci de faptul ca voi ramane cu dosar penal(raman,nu?)
Cineva m-a acuzat ca racolez persoane pe internet si ca profesez ca psiholog fara calificare. Eu nu consider ca profesez si nici ca as consilia,mai exact,eu fac terapie cu adolescenti rataciti care au nevoie de ajutor si nu isi permit sa mearga la un psiholog sau isi doresc sa fie ajutati online. Eu nu le-am cerut bani niciodata si nici de primit ceva nu am primit. Singura mea satisfactie a fost aceea de a face o fapta buna. Persoana care m-a reclamat este un individ necunoscut pe internet care are impresia ca ar fi vorba de mai mult de atat si totodata,are o problema cu raspunsurile pe care le dau in comunitatea respectiva(acolo e ca o competitie,prefer sa nu dau numele site-ului) si face orice pentru a ma inlatura,a mi se inchide contul si cauta sa ma sanctioneze politia pentru ca le scriam unor adolescenti ca pot sa vorbeasca cu mine in privat. Nu vad unde ar fi problema,avand in vedere ca nu ceream o contravaloare pentru a vedea ''serviciul'' meu ca pe o profesie facuta in ''contrabanda'' . Eu ,cercetand si studiind domeniul acesta foarte bine,pasionandu-ma ,am ales sa ajut oamenii,fara sa fac facultate,aceea fiind o pierdere de timp,dupa parerea mea(avand in vedere ca nu se mai castiga cum se castiga pe vremuri din psihologie,acum sunt multi care profeseaza cu diploma da nu se descurca- a nu se intelege ca eu ma descurc mai bine ca ei,dar ,spre deosebire de cei cu diploma,eu profesez doar pentru a ajuta oamenii,nu am alte interese-)
Mie mi se pare mai grav faptul ca persoana respectiva,desi nu are martori sau vreo dovada impotriva mea,ma acuza pe nedrept. Spune intruna ca racolez oameni pe internet. ok a racola= a ademeni. I-am ademenit cand le-am spus ca pot face terapie cu ei gratuit,dar unde e problema? nu cred ca am ajuns eu sa intru in competitie cu un psiholog adevarat astfel incat sa se ceara ca si eu sa am autorizatie(am avut vreo 2-3 ''clienti'' cum zice individul) si repet,nu am cerut ,nu am tras vreun apropo in legatura cu banii. Ma simt prost ca am incercat sa ajut acum! Nici nu imi mai vine sa ajut,desi am ceva cereri,mi se scarbeste cand vad atata rautate. Chiar si de ar fi ilegal,cum te poti impotrivi unui om care ajuta si nu cere nimic in schimb,nu iti face rau in vreun fel? E posibil asa ceva? este omenesc?nu mai poti nici sa ajuti pe lumea asta? Am inteles,poate individul crede ca am alte intetii,dar daca nu ai dovezi,de ce ma ameninti cu politia? de ce ma calomniezi,acuzi fara dovezi? cica ''racolez clienti'' . Nu am problema cu primul cuvant ''a racola'' intrucat asa am facut insa ...''clienti'' ? pe bune? unde imi sunt ei mie clienti daca nu ma platesc? Sa te fereasca Dumnezeu! Vreau sa vad si parerea voastra. Va multumesc mult pentru ajutor! Dumnezeu sa ne ajute pe toti!
Ultima modificare: Luni, 19 Noiembrie 2018
Manuela Rășină, administrator
Dreptul de a profesa nu exista nici daca se profeseaza in mod gratuit.
Problema cu banii sau contraprestatia este alta problema.

Sub aspectul situatiei in care va aflati, din punctul meu de vedere, nu v-ati afla in situatia de a profesa fara drept intrucat sfaturile date nu le dati in calitate de psiholog din cate inteleg.
Pe de alta parte, aspectul legat de existenta unui raport juridic in baza caruia sa fiti platit ar duce la comiterea infractiunii de exercitare a profesiei fara drept.

Pot exista insa si alte aspecte care sa fie necesar a se analiza dar din relatare mie nu imi rezulta ca ati exercita profesia fara drept.
Un alt aspect care vizeaza exercitarea profesiei de psiholog este si aceea a confidentialitatii care trebuie sa existe intre client si psiholog.In cazul dvs. discutiile si sfaturile se fac public inteleg eu si identitatea persoanei este necunoscuta.
Depinde insa foarte mult si de esenta sfaturilor date in sensul ca se poate aprecia ca fiind o exercitare fara drept a profesiei de psiholog daca sfaturile au la baza cunostiinte de psihologie avansata dar contestata de psihologi.Cu alte cuvinte, daca sfaturile date duc catre un efect invers si din punct de vedere psihologic este recunoscut ca fiind nociv sau daunator psihicului persoanei sfatul dvs. atunci s-ar putea discuta de o incalcare a legii.

Chiar si avocatii mai fac terapie cu clientii lor cateodata la consultatiile juridice dar nu inseamna ca profeseaza in calitate de psihologi.
1 din 1 utilizatori consideră
acest răspuns util
Atata vreme cat nu ati sustinut in public ideea ca ati fi psiholog sau psihoterapeut si nu le sugerati sub nicio forma adolescentilor ideea ca ati fi psiholog sau ca ati face vreun fel de psihoterapie cu ei, hotul neprins e negustor cinstit. Altfel facerea de bine art. 348 NCP se numeste. Ma rog, depinde si de cum descriu adolescentii terapia primita de la dvs. la ancheta.

Faptul ca practicati ca psiholog sau psihoterapeut pe bani sau pe gratis nu face nicio diferenta.
Sunt de parere ca nici nu se poate exercita profesia de psiholog on-line, in sensul ca nu cred ca exista terapie de la distanta.
Este un alt aspect demn de semnalat.

Faptul ca da un anumit sfat nu se poate incadra ca o consultatie psihologica.

Ar trebui studiata si legea care reglementeaza exercitarea acestei profesii pentru o analiza apofundata.Oricum, nu am auzit sa se poata considera o sedinta de de psihologie facuta in scris.Psihologul trebuie sa vada omul in primul rand.

Chiar daca se pot face anumite profiluri psihologice si fara a consulta persoana, profilul psihologic vizeaza altceva si se are in vedere in psihologia judiciara pentru a se analiza conduita infractionala a persoanei.
2 din 2 utilizatori consideră
acest răspuns util
Daca s-a recomandat drept duhovnic, nu e o problema, pentru ca diploma de duhovnic nu exista si oricine vrea se poate numi duhovnic. Daca s-a recomandat ca psiholog e o problema, pentru ca diploma de psiholog exista si nu oricine poate fi psiholog.
2 din 2 utilizatori consideră
acest răspuns util
Stimate domnule avocat Lascoschi, Acum cateva zile am auzit la TV de faptul ca se practica psihologia online de catre psihologi calificati cu sume intre 60-100 lei/ora.

Alte discuții în legătură

Hipnoza - exista acte normative care reglementeaza aplicabilitatea? antipot antipot Vreau sa stiu ce anume spune legislatia romana despre hipnoza si aplicabilitatea ei. Pentru ca in america hipnoterapia a ajuns sa fie considerata o terapie, ... (vezi toată discuția)
Daca am diploma de facultate de psihologie si diploma de practitioner nlp pot practica online? Tunel Tunel Daca am diploma de facultate de psihologie si diploma de Practitioner NLP pot profesa online cu clienti din punct de vedere legal ,ce conditii ar fi in afara ... (vezi toată discuția)
Licentiat si curs CYBORG CYBORG Buna ziua, daca sunt licentiat in psihologie si am facut si un curs pentru someri -gratuit- care are legatura cu psihologia(reflexoterapie), voi putea apoi ... (vezi toată discuția)