Fac terapie online, gratuit, cu adolescenți care au nevoie de ajutor și nu își permit să meargă la psiholog. Nu am studii în domeniu, pot fi acuzat că profesez fără drept de liberă practică?
Buna ziua! Am si eu o intrebare. Din cate stiu,nu am voie sa profesez fara autorizatie,indiferent de domeniul in care lucrez. Am inteles ca e o fapta penala ce are ca urmare condamnarea in inchisoare sau sanctionarea cu o amenda. Mie nu imi este teama de niciuna dintre proceduri,ci de faptul ca voi ramane cu dosar penal(raman,nu?)
Cineva m-a acuzat ca racolez persoane pe internet si ca profesez ca psiholog fara calificare. Eu nu consider ca profesez si nici ca as consilia,mai exact,eu fac terapie cu adolescenti rataciti care au nevoie de ajutor si nu isi permit sa mearga la un psiholog sau isi doresc sa fie ajutati online. Eu nu le-am cerut bani niciodata si nici de primit ceva nu am primit. Singura mea satisfactie a fost aceea de a face o fapta buna. Persoana care m-a reclamat este un individ necunoscut pe internet care are impresia ca ar fi vorba de mai mult de atat si totodata,are o problema cu raspunsurile pe care le dau in comunitatea respectiva(acolo e ca o competitie,prefer sa nu dau numele site-ului) si face orice pentru a ma inlatura,a mi se inchide contul si cauta sa ma sanctioneze politia pentru ca le scriam unor adolescenti ca pot sa vorbeasca cu mine in privat. Nu vad unde ar fi problema,avand in vedere ca nu ceream o contravaloare pentru a vedea ''serviciul'' meu ca pe o profesie facuta in ''contrabanda'' . Eu ,cercetand si studiind domeniul acesta foarte bine,pasionandu-ma ,am ales sa ajut oamenii,fara sa fac facultate,aceea fiind o pierdere de timp,dupa parerea mea(avand in vedere ca nu se mai castiga cum se castiga pe vremuri din psihologie,acum sunt multi care profeseaza cu diploma da nu se descurca- a nu se intelege ca eu ma descurc mai bine ca ei,dar ,spre deosebire de cei cu diploma,eu profesez doar pentru a ajuta oamenii,nu am alte interese-)
Mie mi se pare mai grav faptul ca persoana respectiva,desi nu are martori sau vreo dovada impotriva mea,ma acuza pe nedrept. Spune intruna ca racolez oameni pe internet. ok a racola= a ademeni. I-am ademenit cand le-am spus ca pot face terapie cu ei gratuit,dar unde e problema? nu cred ca am ajuns eu sa intru in competitie cu un psiholog adevarat astfel incat sa se ceara ca si eu sa am autorizatie(am avut vreo 2-3 ''clienti'' cum zice individul) si repet,nu am cerut ,nu am tras vreun apropo in legatura cu banii. Ma simt prost ca am incercat sa ajut acum! Nici nu imi mai vine sa ajut,desi am ceva cereri,mi se scarbeste cand vad atata rautate. Chiar si de ar fi ilegal,cum te poti impotrivi unui om care ajuta si nu cere nimic in schimb,nu iti face rau in vreun fel? E posibil asa ceva? este omenesc?nu mai poti nici sa ajuti pe lumea asta? Am inteles,poate individul crede ca am alte intetii,dar daca nu ai dovezi,de ce ma ameninti cu politia? de ce ma calomniezi,acuzi fara dovezi? cica ''racolez clienti'' . Nu am problema cu primul cuvant ''a racola'' intrucat asa am facut insa ...''clienti'' ? pe bune? unde imi sunt ei mie clienti daca nu ma platesc? Sa te fereasca Dumnezeu! Vreau sa vad si parerea voastra. Va multumesc mult pentru ajutor! Dumnezeu sa ne ajute pe toti!
tgeorgescu
Utilizator 3din 3 utilizatori consideră acest răspuns util
Ce a declarat Donsavas: eu fac terapie cu adolescenti rataciti care au nevoie de ajutor si nu isi permit sa mearga la un psiholog sau isi doresc sa fie ajutati online.
Omul are nevoie de un sfat onest, nu de incurajari de pe urma carora se poate alege cu bratari la maini.
Diferenta este ca libertatea cuvantului (de a da sfaturi pe internet) o au cei care nu pretind ca ar face psihoterapie desi nu poseda tidula. Omul vrea sa-si manance prajitura si s-o aiba in continuare. Ori declara clar fiecarui "pacient" ca el (Donsavas) nu este psiholog si nu face niciun fel de terapie, ori se poate alege cu bratari. Fiecare pasare pe limba ei piere. Sau cum se spunea mai demult, omul vorbaret si limbut isi face singur de cap
Demos
Utilizator 1din 1 utilizatori consideră acest răspuns util
Stiind ca "onestiile" romanesti pe Internet sunt 99% excrocherii nu prea vad de ce nu se dau raspunsuri clare privitoare la lege?!? Fara diploma nu aveti dreptul sa practicati activitati sensibile asupra unor categorii sociale aflate in situatie de slabiciune morala, psihica si materiala (indiferent de modul de a practica).
Exercitati fara drept profesia de psiholog.Nu are relevanta faptul ca prestati serviciile in mod gratuit.
Orice profesie / meserie se poate exercita dupa ce sunt obtinute calificarile prevazute de lege.
CAPITOLUL IV
Infracţiuni privitoare la regimul stabilit pentru alte activităţi reglementate de lege
Art. 348
Exercitarea fără drept a unei profesii sau activităţi
Exercitarea, fără drept, a unei profesii sau activităţi pentru care legea cere autorizaţie ori exercitarea acestora în alte condiţii decât cele legale, dacă legea specială prevede că săvârşirea unor astfel de fapte se sancţionează potrivit legii penale, se pedepseşte cu închisoare de la 3 luni la un an sau cu amendă.
Ceea ce descrieți dvs. că faceți pe acel forum facem și noi aici, pe avocatnet: oferim sfaturi, în genere sfaturi juridice. Unii dintre noi suntem suntem juriști, însă sunt și consultanți sau utilizatori care nu au studii juridice, având fie o altă profesie care interferează cu dreptul, fie având o experiență similară celei despre care întreabă cineva. Aici, de asemenea, nimeni nu pretinde vreo remunerație pentru sfaturile pe care le oferă. De altfel, politica site-ului este în acest sens, că răspunsurile primite de useri nu constituie consultanță în sensul legii, unde oamenii merg la un profesionist, , încheie un contract, plătesc și sunt consiliați juridic. Mă gândesc că și politica forumului respectiv ar fi cumva aceeași? Ar trebui să vedeți. Desigur, discutăm de chestiuni cu mult mai sensibile, dvs. doriți să ajutați oameni care sunt vulnerabili din punct de vedere psihologic. Aici ar fi problema, că ar trebui să fiți un om de bună credință și să ajutați efectiv, în sensul în care acei tineri chiar să resimtă la un nivel pozitiv ajutorul dvs. Eu l-aș numi un soi de voluntariat și este clar că dvs. aveți o înclinație către acte de voluntariat. Și, așa fiind, vă sugerez să ieșiți, dacă veți putea și veți dori, din mediul online și să căutați să realizați acte de voluntariat în locurile unde există oameni suferinzi, vulnerabili, lipsiți de mijloace de susținere morală, afectivă, etc. Ați elimina în acest fel orice suspiciune, reclamație, amenințări și , în plus, v-ați împlini și dvs. dorința de a fi util și a ajuta, așa cum o faceți pe acel forum. La finele acestui comentariu am să vă spun și eu că poate avea incidență acel articol 348, la o adică, întrucât există destulă determinare uneori din partea unora să facă rău cuiva și să vă facă o plângere, și destul exces de zel uneori din partea unor organe ale legii .
Licentiat si curs
CYBORG
Buna ziua,
daca sunt licentiat in psihologie si am facut si un curs pentru someri -gratuit- care are legatura cu psihologia(reflexoterapie), voi putea apoi ... (vezi toată discuția)