Bună ziua!
Speța se prezintă cam așa: după 14 ani de căsătorie, soții divoețează. Fosta soție, care este și proprietara locuinței, îi scoate fostului soț hainele în stradă, dar îi sechestrează toate obiectele profesionale, el fiind fotoreporter, precum și portofoliul de lucrări. Când el încearcă să și le recupereze, ea cere ajutorul Poliției. El se află în imposibilitate de a-și mai desfășura activitatea. Există vreo lege la care e încadrează această situație? Se poate depune plângere la vreo autoritate?
Mulțumesc!
Mulțumesc mult, domnule Claudiu Lascoschi. Deci dacă hotărîrea definitivă prevede că persoana condamnată trebuie să le plătească victimelor suma totală de 720.000 de euro (este vorba despre o speță în care inculpatul a dat spargeri la vilele unor oameni foarte avuți și a furat, de la fiecare, bunuri în valoare de zeci sau sute de mii de euro, pe care apoi le-a vîndut amatorilor de chilipiruri, iar banii i-a cheltuit), iar condamnatul nu are bunuri, nici venituri, va ieși din închisoare peste patru ani, dar este un recidivist înrăit, deci e puțin probabil că va avea vreodată banii cu pricina sau, dacă i-ar avea, că și-ar achita datoria, înseamnă că victimele vor rămîne pe veci cu paguba?
Bună ziua!
Poate cineva să mă lămurească? Dacă este pronunțată o hotărîre definitvă și irevocabilă de condamnare, iar persoana condamnată este obligată la plata unor despăgubiri (să zicem de ordinul zecilor de mii de euro), iar acea persoană nu deține bunuri, nici nu are banii respectivi, cum se aplică hotărîrea? Mai precis, cum se procedează ca acel om să plătească despăgubirile? Mulțumesc!
Mulțumesc din suflet! Foarte util răspunsul.
Bună ziua!
Dacă există o persoană care mă ajută frecvent la treburile gospodărești, pot - ca persoană fizică - să-i închei contract de muncă astfel încât să beneficieze de asigurare medicală, pensie etc? Există un model tip de contract? Dacă munca se desfășoară ocazional, contractul poate fi part time? Care este salariul minim pe care-l pot oferi în aceste condiții și cât ar fi taxele pe care trebuie să le plătesc, având în vedere că eu îmi asum și această obligație? Unde și cum pot să-l înregistrez astfel încât persoana respectivă să poată beneficia de toate drepturile cuvenite unui salariat? Mulțumesc!
Mulțumesc pentru răspuns. Comentatorii nu au un cont în site, trebuie doar să-și scrie adresa de e-mail.
Bună ziua,
Dacă am un site care prezintă doar știri și permite comentarii, fără a avea vreo corespondență cu persoanele care eventual comentează, trebuie să respect legislația GDPR, trebuie să scriu ceva despre politica de cookies sau despre Termeni și condiții?
Mulțumesc mult!
1. Asistentă medicală la o firmă privată. Renegocierea salariului, conform noilor norme, se face cu fiecare persoană angajată în parte? Dacă da, în cît timp şi cine trebuie să iniţieze discuţia?
2. Tatăl unui copil în vârstă de un an, intrat în concediu parental o dată cu împlinrea vârstei de un an, intră sub incidenţa legii salarizării? Trebuie să meargă la firmă pentru renegocierea salariului sau aceasta se face din oficiu, în contextul în care nu există sindicat pe ramură? Dacă schimbarea salariului se face fără prezenţa acestei persoane, există obligativitate de informare pentru angajator? Pierde ceva din cei 85 la sută aferenţi ultimelor 12 luni dinainte de naşterea copilului?
Mulţumesc mult!
Mulţumesc mult pentru răspuns. Sunt neam prost dacă acum cer şi detalii?
Bună ziua,
Există vreo reglementare care să-i permită unui student la zi participarea la un număr redus de cursuri dacă aduce adeverinţă că este salariat?
Mulţumesc.