avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 1160 soluții astăzi
Forum Activitate drept_pensie_anul_V

Activitate drept_pensie_anul_V

Nu este vorba numai de cei xy lei, este vorba de principiu. De recunoasterea acelui an de studiu - cursuri de zi.
Problema este in legea pensiilor unde se specifica perioada asimilata pentru cei ce au "urmat cursurile de zi ale invatamantului universitar, organizat potrivit legii, pe durata normala a sudiilor respective"
Eu am intrat la facultate pe structura de 5 ani iar in anul 4 ni s-a sps ca vom termina cu 4 ani cu sustinerea lucrarii de diploma si anul V cine vrea , in limita unui numar de locuri.
Teoretic si legal asa este . Ideea noastra este de a gasi o rezolvare a spetei aplicabile catorva mii de persoane. Dorim o egalitate de tratament (din punct de vedere al stabilirii drepturilor de pensie), intre noi si colegii nostri care dupa anul IV nu au urmat cursurile anului V de facultate
Stiti, este usor sa rezolvi o problema pe care o are cineva, dand raspunsul conform legii si sa te simti impacat. Eu consider ca trebuie mers mai departe si trebuie gasita solutia care rezolva problema respectiva. Am spus in postarea anterioara ca am primit raspuns si de Ministerul Educatiei si de la Avocatul Poporului, era in anul 2009. Dar raspuns sec, imi spuneau ceea ce stiam si eu din legea pensiilor. Sunt convinsa ca respectivele persoane au bifat doar ca au raspuns la solicitare. Dar nu s-au intrebat daca pot sau nu sa faca ceva in acest sens. si sunt convinsa ca numai Ministerul Educatiei poate gasi o solutie. Urmeaza o audienta la acest minister. Sa vad daca se implica , sper sa nu aplice metoda spalatului pe maini.
Noi am sustinut examenul de admitere la facultate in baza acelei Legi nr.11/1968, pe o structura de cinci ani a cursurilor universitare. Nu stiu care este actul normativ care a modificat de la cinci ani la patru ani durata normala a cursurilor universitare, cu diploma si cu un de specializare, finalizat si el cu sustinerea unei lucrari si o diploma de specializare (asa scrie).
Eu am urmat Facultatea de Matematica (1969-1974) cu acel an V (1973-1974) si nu era cercetare ci an de specializare. Mie chiar mi-a ajutat in cariera, am facut anul V programare si de atunci numai asta am facut. In situatia noastra au fost cei care au dat admiterea in toate universitatile din Romania in perioada 1969, 1970,1971. Am fost anuntati in anul IV ca va trebui sa pregatim lucrarea de diploma pentru absolvirea facultatii (de 4 ani de aceasta data, nu ca la admitere cand stiam ca vom fi studenti 5 ani) . Cei care doreau anul de specializare urmau sa faca cerere si in ordinea descrescatoare a mediilor sa se faca inscrierea in anul V. Tot nu stiu actul normativ care a reglementat aceasta modificare.
Buna ziua,
Am aceasta problema cu valorificarea anului V de specializare perioada 1973-1974, in cadrul Facultatii de Matematica, Universitatea Bucuresti. Suntem multe persoane in aceasta situatie. Legea pensiilor este clara referitor la durata normala a studiilor . Noi trebuie sa obtinem de la Ministerul Educatiei ca durata normala a studiilor la zi , pentru cei ce au urmat cursurile de specializare la zi sa fie de 5 ani, printr-un ordin de ministru, iar pentru fiecare persoana care se afla in aceasta situatie, facultatea respectiva sa elibereze adeverinta cu 5 ani, pentru dosarul de pensie. Am facut scrisori la Ministerul Educatiei, la Avocatul Poporului dar raspunsurile au fost ca sa fie date, nimeni nu a fost dispus sa gaseasca o solutie in aceasta speta. Am specificat de fiecare data ca este un drept al nostru si un mod de egalitate de tratament cu colegii care au absolvit 4 ani si au mers in unitatile in care au fost repartizati, ei avand astfel valorificat acest an la vechimea in munca dar si la punctaj deci si la cuantum. Este vorba de numarul de ani de vechime dar si de acea suma de 11,... lei in 2012 suma care acum, la valoarea de astazi a punctului de pensie ar fi mai mare. Ceea ce nu reusesc sa identific pe net, este actul normativ care a modificat structura cursurilor universitare de la 5 la 4 ani, atunci in 1971, 1972 ?