Buna ziua,
In cf. cu Legea nr. 263 din 16 decembrie 2010 privind sistemul unitar de
pensii publice, publicată în Monitorul Oficial al României, Partea
I, nr. 852 din 20 decembrie 2010:
Art. 49. - (1) În sistemul public de pensii se asimilează stagiului de cotizare şi
perioadele necontributive, denumite în continuare perioade asimilate, în care
asiguratul:
b) a urmat cursurile de zi ale învăţământului universitar, organizat potrivit
legii, pe durata normală a studiilor respective, cu condiţia absolvirii acestora cu
diplomă;
Ma confrunt cu problema urmatoare:
In perioada 1970-1980 la Universitatea Bucuresti, Faculatatea de Fizica, au functionat structuri diferite ale anilor universitari: 3+2 sau 4+1. Sunt in cazul versiunii 4+1, adica am Diploma de 4 ani si Certificat de absolvire an V-specializare.
Universitatea Bucuresti elibereaza doua adeverinte, conform celor doua diplome...pe care desigur trebuie sa le depui la dosarul de pensionare alaturi de Foaia matricola. (nu inteleg dece e nevoie de Foaia Matricola!)
Functionarii Casei de Pensii considera insa ca durata normala (vezi Lege alin b) ) a cursurilor la Univ. Bucuresti a fost de 4 ani si in consecinta nu asimileaza si anul 5 de specializare, chiar daca a fost invatamant la zi, in continuare, fara intrerupere, etc.
Intrebarea mea: - este corect modul de interpretare a Legii ?
Multumesc anticipat pentru raspuns,
Buna ziua!
Parerea mea este ca absolvirea cu diploma este pentru cei 4 ani.
Pentru al cincilea an aveti certificat de absolvire.
Asa cum zice si alin.b conditia este sa fi absolvit cu diploma nu cu certificat.
Cei patru ani i-ati facut "obligatoriu", iar al cincilea an fiind specializare, nu era obligatoriu. Cel putin in teorie.:)
Multumesc mult pentru raspuns; asa este ...acum "analizat la rece". La vremea aceea insa, a urma si anul V era o realizare pentru un student.(cercetare, invatamant superior). Anul V era optional, desigur, dar nu cred ca vreun student care avea media necesara pentru anul V a renuntat !!! Nimanui nu cred ca i-ar fi trecut prin cap in acel moment ca a avea "o diploma" + "un certificat" fata de "o diploma" o sa conteze 1 an minus la pensie :)
Multumesc inca odata
Bună ziua! Am terminat chiar Facultatea de Fizică Bucureşti, în 1973 (4 ani încheiaţi cu diplomă de licenţă). Am urmat anul V de specializare- actul "Certificat", cursuri la zi, încheiat în 1974. Cu aceste acte şi adeverinţă de la facultate, nu mi-a fost recunoscut anul V ca perioadă asimilată nici de către Casa de Pensii, nici ulterior de către Tribunalul local. La apel, Curtea de Apel din zonă a anulat sentinţa tribunalului şi obligă Casa de Pensii să emită o altă decizie de pensionare cu includerea anului V ca perioadă asimilată, prin decizie definitivă (urmăriţi discuţia "Pensie- perioade asimilate- facultate" de pe acest forum). Totodată, preşedintele instanţei de la Curtea de Apel mi-a spus că depinde cum interpretează fiecare decident Art.49 alin.1 lit.b din Legea 263/2010. Pe de altă parte am şi un coleg, căruia i-a recunoscut direct Casa de Pensii acest an de specializare. Vă doresc succes!
Nu este vorba numai de cei xy lei, este vorba de principiu. De recunoasterea acelui an de studiu - cursuri de zi.
Problema este in legea pensiilor unde se specifica perioada asimilata pentru cei ce au"urmat cursurile de zi ale invatamantului universitar, organizat potrivit legii, pe durata normala a sudiilor respective"
Eu am intrat la facultate pe structura de 5 ani iar in anul 4 ni s-a sps ca vom termina cu 4 ani cu sustinerea lucrarii de diploma si anul V cine vrea , in limita unui numar de locuri.
Stagiu asimilat
im82
nelamurire:
Daca nu s-a efectuat stagiul complet de cotizare corespunzator varstei (exclusiv stagiile asimilate), la pensionarea de varsta se adauga ca stagiu ... (vezi toată discuția)