avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 1087 soluții astăzi
Forum Activitate Casiopeea Casi

Activitate Casiopeea Casi

Art. 50, lit. i se refera la cazuri expres prevazute de alte legi, decat Codul Muncii. Cazurile expres prevazute de Codul Muncii sunt enumerate in acelasi articol, lit. a-h. Daca se referea strict la cazurile prevazute de legea in cauza, legiuitorul ar fi mentionat acest lucru, ca in alte cazuri, prin formula "in prezenta lege".

In art. 137(1), alin. 3 din Legea 31/1990 se prevede ca "Pe durata indeplinirii mandatului, administratorii nu pot incheia un contract de munca cu societatea."
In art. 152, alin. 1 se stipuleaza ca:"...Prevederile art.137(1), alin 3, ale art 144(1), 144(3), 144(4), 150 si ale art. 153(12) alin. 4 se aplica directorilor, in aceleasi conditii ca si administratorilor".

:offtopic: Va rog nu mai postati mesaje consecutive. Multumesc!
AL
1. De ce nu pui aceasta intrebare conducerii societatii respective. Intreaba-i ce lege iau in considerare. Din moment ce legea 31/1990 se refera la toate societatile comerciale, cu capital de stat sau privat, ea fiind ultima modificata, se presupune ca prevederile ei sunt in concordanta cu necesitatile actuale ale societatii. Deci, ea ar trebui aplicata.
2. De asemenea, spui ca nu este baza legala pentru suspendarea contractului individual de munca. Citeste art. 50, lit. i) din Codul Muncii.
Datorita faptului ca, la nivel de sucursala, directorul acesteia are atributii care, la nivelul societatii revin directorului general, se considera ca cel dintai este mandatarul celui din urma. De asemenea, legea prevede ca se suspenda contractele de munca atat pentru administratori si directori generali, cat si pentru mandatarii acestora, pe perioada indeplinirii functiei. Desi sucursala nu are personalitate juridica, directorul acesteia executa acte si fapte, juridice sau de alta natura, pe care ar trebui sa le faca strict directorul general daca nu ar avea reprezentant. De aici rezulta ca directorul de sucursala este mandatar sau reprezentant al directorului general, deci e normal sa aiba contract de mandat si nu contract individual de munca.
In forma actuala a Legii 31/1990, a societatilor comerciale, este stipulat faptul ca pentru administratori si directori generali, pe perioada exercitarii functiei, se suspenda contractele individuale de munca pe care le au cu societatea. Acestea au fost inlocuite cu contracte de administrare sau contracte de management. Prin ele, administratorul sau directorul general, dupa caz, este mandatat de societate sa indeplineasca strict atributiile mentionate in contract. Un asemenea contract nu se inregistreaza la ITM, ci doar la CAS, CJPAS, AJOFM, finante, pentru impozitare. Unui asemenea contract i se aplica, de regula, prevederile legislatiei civile, in materie de contracte. Totusi, in cazul in care va adresati instantei, aceasta ar putea sa aplice si reguli din Codul Muncii, dar numai in privinta recuperarii salariului, in sensul ca datoriile salariale au prioritate in orice societate.
Se face un raport de expertiza asupra bunului pentru a stabili valoarea acestuia. Apoi, se redacteaza o hotarare a asociatilor, in care se specifica faptul ca asociatii decid marirea capitalului social cu valoarea bunului respectiv , totodata, facandu-se referire la impartirea dividendelor. Aceasta hotarare se depune la Oficiul Registrului Comertului din judetul in care se gaseste sediul societatii, pentru a fi publicata in Monitorul Oficial. De asemenea, trebuie modificat si actul constitutiv al societatii - capitolul referitor la capitalul social si la impartirea dividendelor. Si acest act modificat, trebuie depus la ORC. Atentie, actele care urmeaza a fi publicate in Monitorul Oficial se depun la ORC, in maxim 15 zile de la emiterea lor. Sunt unii judecatori delegati care refuza sa le proceseze din cauza depasirii acestui termen.