avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 717 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Societăţi comerciale contract de mandat pt.director sucursala???
Discuție deschisă în Societăţi comerciale

contract de mandat pt.director sucursala???

in cazul unei societi pe actiuni cu capital integral de stat si care are 10 sucursale pentru directori de sucursale s-a hotarit ca acestora sa li se inceteze contractele de munca si sa le fie incheiate contracte de mandat.La acest moment exista la nivelul societatii 11 cotracte de mandat :10 pentru directori de sucursala si 1 pentru directorul general. La toate societatile pe actiuni pe care le cunosc CEC BCR ELECTRICA si care au in subordine sucursale(dezmembraminte) pentru directorii de sucursale exista cotract de management acestia pastrindu-si calitatea de salariat As dori sa stiu daca contractele de mandat au baza legala in speta de mai sus si care este aceasta.? in caz contrar ele sunt lovite de nulitate?Cine si in ce termen poate declansa actiunea,daca cotractul de mandat a fost semnat?
va multumesc.
In forma actuala a Legii 31/1990, a societatilor comerciale, este stipulat faptul ca pentru administratori si directori generali, pe perioada exercitarii functiei, se suspenda contractele individuale de munca pe care le au cu societatea. Acestea au fost inlocuite cu contracte de administrare sau contracte de management. Prin ele, administratorul sau directorul general, dupa caz, este mandatat de societate sa indeplineasca strict atributiile mentionate in contract. Un asemenea contract nu se inregistreaza la ITM, ci doar la CAS, CJPAS, AJOFM, finante, pentru impozitare. Unui asemenea contract i se aplica, de regula, prevederile legislatiei civile, in materie de contracte. Totusi, in cazul in care va adresati instantei, aceasta ar putea sa aplice si reguli din Codul Muncii, dar numai in privinta recuperarii salariului, in sensul ca datoriile salariale au prioritate in orice societate.
Cadrul general il cunosc .Se pune problema sucursalei care nu are personalitate juridica directorul fiind subordonat directorului general .Din acest motiv nu inteleg existenta contractului de mandat la nivel de sucursala..,,.parerea mea..,,..
Datorita faptului ca, la nivel de sucursala, directorul acesteia are atributii care, la nivelul societatii revin directorului general, se considera ca cel dintai este mandatarul celui din urma. De asemenea, legea prevede ca se suspenda contractele de munca atat pentru administratori si directori generali, cat si pentru mandatarii acestora, pe perioada indeplinirii functiei. Desi sucursala nu are personalitate juridica, directorul acesteia executa acte si fapte, juridice sau de alta natura, pe care ar trebui sa le faca strict directorul general daca nu ar avea reprezentant. De aici rezulta ca directorul de sucursala este mandatar sau reprezentant al directorului general, deci e normal sa aiba contract de mandat si nu contract individual de munca.
Nu credeti ca ar trebui sa se aplice prevederile lg.59/2002 cu modificarile ulterioare avand in vedere structura capitalului (integral de stat)? Care prevederi se aplica cu prioritate lg.31 sau lg.59.???
asa este leg. 31/90 stipuleaza faptul ca administratorii unei societati care au incheiat cu aceasta si contracte individuale de munca avand functia de director general, se suspenda pe perioada exercitarii functiei, insa aceste contracte nu se pot suspenda, nefiind nici un temei legal conf. Codului Muncii, ci inceteaza.
cat despre contractele de munca ale directorilor de sucursala, nu vad de ce sa se suspende/inceteze. Directorii respectivi nu sunt si administratori, cu functie de adm. in consiuliul de administratie, nu ?
trebuie vazut si ce sistem de administrare a societatii s- a adoptat, sistemul unitar sau sistemul dualist

Alte discuții în legătură

Contract director economic andrei_alex andrei_alex Directorial ec al unei societati cu capital de stat ce fel de contract poate avea?Individual sau de mandat? (vezi toată discuția)
Modificare legea 31 bluehill bluehill a aparut legea 441/2006 prin care se modifica lg. 31/1990 si lg. 26/1990 se pare ca intra in vigoare din 01.decemdrie 2006 una din modificari consta in ... (vezi toată discuția)
Transformare cim babaangi babaangi Va rog sa-mi raspundeti la urmatoarele intrebari: 1. in ce conditii se poate transforma CIM, pe perioada nedeterminata, in contract de mandat pentru ... (vezi toată discuția)