Va rog sa-mi raspundeti la urmatoarele intrebari:
1. in ce conditii se poate transforma CIM, pe perioada nedeterminata, in contract de mandat pentru director?
2. ce implica acest fapt?
Va multumesc!
nu se transforma.. CIM inceteaza si incee contractul de mandat.. in baza acelui contract pers angajata ca director va plati la fel ca si in baza CIM prin retinere la sursa toate impozitele si taxele aferente catre stat..
CIM inceteaza prin acordul partilor.. cred ca am raspuns la ambele intrebari.. bafta multa!=D>
CIM inceteaza conform Art. V din OUG Nr. 82 din 28 iunie 2007
pentru modificarea şi completarea Legii nr. 31/1990 privind societăţile comerciale
*******************************************************************************************
" ART. V
Prin derogare de la prevederile art. 56 din Legea nr. 53/2003 - Codul muncii, cu modificările şi completările ulterioare, contractele de muncă ale administratorilor/directorilor, încheiate pentru îndeplinirea mandatului de administrator/director înainte de intrarea în vigoare a prezentei ordonanţe de urgenţă, încetează de drept la data intrării în vigoare a ordonanţei de urgenţă sau, în cazul în care mandatul a fost acceptat ulterior intrării în vigoare a prezentei ordonanţe, de la data acceptării mandatului".
Va rog sa-mi raspundeti la urmatoarele intrebari:
1. in ce conditii se poate transforma CIM, pe perioada nedeterminata, in contract de mandat pentru director?
2. ce implica acest fapt?
Va multumesc!
Banuiesc ca e vorba de o soc pe actiuni.
CIM nu se transforma ci se suspenda pe durata indeplinirii mandatului de director- art 137 ind 1 alin 3) Pe durata îndeplinirii mandatului, administratorii nu pot încheia cu societatea un contract de muncă. În cazul în care administratorii au fost desemnaţi dintre salariaţii societăţii, contractul individual de muncă este suspendat pe perioada mandatului aceste dispozitii se aplica si directorilor. Masura se aplica in conditiile in care sunt indeplinite dispozitiile art 143 din L 31 / 90 alin 1 1) Consiliul de administraţie poate delega conducerea societăţii unuia sau mai multor directori, numind pe unul dintre ei director general si alin 5) În înţelesul prezentei legi, director al societăţii pe acţiuni este numai acea persoană căreia i-au fost delegate atribuţii de conducere a societăţii, în conformitate cu alin. (1). Orice altă persoană, indiferent de denumirea tehnică a postului ocupat în cadrul societăţii, este exclusă de la aplicarea normelor prezentei legi cu privire la directorii societăţii pe acţiuni.
Directorii isi indeplinesc atributiile in baza unui contract de mandat, iar dpdv al regimului fiscal, cf art 152 alin (2) din legea 31 /1990 Remuneraţia directorilor, obţinută în temeiul contractului de mandat, este asimilată din punct de vedere fiscal veniturilor din salarii şi se impozitează potrivit legislaţiei în materie.
(3) Prin derogare de la art. 5 din Legea nr. 19/2000 privind sistemul public de pensii şi alte drepturi de asigurări sociale, cu modificările şi completările ulterioare, remuneraţia directorilor obţinută în temeiul contractului de mandat este asimilată salariului, din punctul de vedere al obligaţiilor decurgând pentru director şi societatea comercială din legislaţia privind sistemul public de pensii şi alte drepturi de asigurări sociale, inclusiv dreptul de asigurare pentru accidente de muncă şi boli profesionale, legislaţia privind sistemul asigurărilor pentru şomaj şi stimularea ocupării forţei de muncă, precum şi din legislaţia privind asigurările de sănătate.
Cronologia a fost asa:
- 01.01.2007 CIM se suspenda conf ART. 137^1 alin (3) din Lg. 441/2006 care modifica Lg 31/1991 coroborat cu Art 50 lit. (i)/C muncii
Incepand cu aceasta data, directorii respectivi trebuia sa isi faca un Contract de asigurare cu Casa de pensii.
- 01.07.2007 CIM inceteaza cf art V din OU 82/2007
Dupa aceasta data (01.07.2007) CIM-urile inceteaza, nu se suspenda