avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 617 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Societăţi comerciale Srl, 2 asociati, ambii administratori
Discuție deschisă în Societăţi comerciale

Srl, 2 asociati, ambii administratori

Ajutor, va rog.
In cazul unui srl cu 2 asociati, ambii administratori care vor sa fie remunerati, cum ma sfatuiti sa procedez??contract de munca, indemnizatie. Oferiti-mi cea mai buna alegere.

Multumesc frumos!
Cel mai recent răspuns: romascanu , moderator 11:51, 8 Februarie 2008
Administratorii nu pot avea contract de munca, ci numai de administrare / mandat/ management.
"Administratorii nu pot avea contract de munca, ci numai de administrare / mandat/ management."

Regula asta nu e valabila doar in cazul SA-urilor? :">
Ultima modificare: Joi, 7 Februarie 2008
Admin, administrator
Ca sa zic si in public, nu! :P Temeiul e art. V din OUG 82/2007.
Text extras din: Lege nr. 31/1990(r2) - privind societăţile comerciale
Art. 137 ind. 1. - . (care refara la SA- nota noastra)
(3) Pe durata îndeplinirii mandatului, administratorii nu pot încheia cu societatea un contract de muncă. În cazul în care administratorii au fost desemnaţi dintre salariaţii societăţii, contractul individual de muncă este suspendat pe perioada mandatului.

Art. 152. – (Care refera tot la SA- nota noastra)
(1) Directorii sunt răspunzători pentru neîndeplinirea îndatoririlor lor. Prevederile art. 137 ind1 alin. (3), ale art. 1441, 1443, 1444, 150 şi ale art. 15312 alin. (4) se aplică directorilor în aceleaşi condiţii ca şi administratorilor
(2) Remuneraţia directorilor, obţinută în temeiul contractului de mandat, este asimilată din punct de vedere fiscal veniturilor din salarii şi se impozitează potrivit legislaţiei în materie.

Art. 196 ind 1. – (introdus chiar prin OUG 82/2007- atentie – nota noastra)
(4) Dispoziţiile privitoare la administrarea societăţilor pe acţiuni NU SUNT APLICABILE societăţilor cu răspundere limitată, indiferent dacă sunt sau nu supuse obligaţiei de auditare.


Din asta eu inteleg (in "traducere libera" si dupa capul meu), ca: (Nici) interdictiile referitoare la administratorii si directorii din SA nu se aplica si celor din SRL . (ori, ce nu e interzis, e permis).

Si tot OUG 82/2007 vine si zice in art V ca:
Text extras din: Ordonanţă de urgenţă nr. 82/2007 - pentru modificarea şi completarea Legii nr. 31/1990 privind societăţile comerciale şi a altor acte normative incidente
Prin derogare de la prevederile art. 56 din Legea nr. 53/2003 Codul muncii, cu modificările şi completările ulterioare, contractele de muncă ale administratorilor/directorilor, încheiate pentru îndeplinirea mandatului de administrator/director înainte de intrarea în vigoare a prezentei ordonanţe de urgenţă, încetează de drept la data intrării în vigoare a ordonanţei de urgenţă sau, în cazul în care mandatul a fost acceptat ulterior intrării în vigoare a prezentei ordonanţe, de la data acceptării mandatului.

Intrebare: La care administratori si directori se refera...?
Dincolo de faptul ca “a suspenda” si a “inceta de drept” sunt aceeasi VARZA (scuzati) in capul celor care dormeau la scoala la fel ca-n Parlament, mie una, punad cap la cap aceste clauze (a se citi verze) mi se pare ca art V ii vizeaza doar pe directorii si administratorii din SA. (sau poate nu am baut eu suficienta cafea in dimineata asta).

Astept sa-mi ziceti daca aberez.
Ultima modificare: Vineri, 8 Februarie 2008
romascanu, moderator
Cum ramane cu ubi lex non distinguit...?

Daca art. V din OUG 82 ar fi mentionat SA, eram de acord cu tine prin prisma art. 196^1 al. 1, insa NU O FACE! Acelasi articol mentioneaza in alin. 3 ca asociatul unic la SRL poate fi angajat al societatii (deci nici macar asociatii din SRL cu mai multi asociati), dar considerand ipoteza speciala a administratorului angajat, asta este o norma generala in raport cu art. V din OUG 82, care se refera strict la administratori si contract de munca. In aceasta situatie, norma speciala primeaza, adica exact art. V de care vorbeam.

Sub nicio forma reglementarea actuala n-o sa ma convinga ca incetarea CIM se aplica numai la SA!
Ultima modificare: Vineri, 8 Februarie 2008
ContSters20980, utilizator

Alte discuții în legătură

Suspendare sau incetare cim? mihaela_1968 mihaela_1968 Daca un functionar a fost numit in 2005 director general, care regula trebuia aplicata: -suspendare contract individual de munca, conform art.137 indice 1 ... (vezi toată discuția)
Suspendare sau incetare cim? mihaela_1968 mihaela_1968 Un director comercial la o societate pe actiuni este numit director general, in baza unui contract de mandat. Contractul individual de munca inceteaza sau este ... (vezi toată discuția)
Cim administrator sc laszloecaterina laszloecaterina un administrator unic la o societate comerciala are dreptul si la un contract individual de munca in functia de Director General? (vezi toată discuția)