avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 770 soluții astăzi
Forum Activitate Andrei L

Activitate Andrei L

O documentatie contine de obicei un set de planse, cate o plansa pentru fiecare piesa necesara proiectului, mai multe seturi poate fi intrepretat intradevar ca planse duplicat sau ca apartinand diverselor specialitati (arhitectura sau inginerie) , insa eu ma refeream la seturi de planse prin care se propun solutii diferite pe acelasi amplasament in acelasi timp. O astfel de documentatie a fost supusa autorizarii si culmea a si obtinut autorizatia. Singurul lucru bun, din cate am vazut este ca documentatia cuprindea o singura plansa si implicit o singura solutie pentru planul de situatie, in acest plan fiind prevazut o retragere de 1,5 m (pentru un perete pe care se afla ferestre (ceea ce oricum este o neresepectare a codului civil unde se prevede 1,9).

Deci in continuare cred ca e ceva dubios cu autorizatia respectiva. Am uitat sa mentionez ca sunt arhitect si deci cam stiu ce trebuie sa contina o documentatie pentru autorizatia de constructie, nu sunt insa familiarizat cu demersurile necesare pentru a-mi obliga vecinul sa respecte legea. In acest sens am scris pe acest forum.

e ceva suspect la mijloc, pentru ca toata lumea e reticienta sa ia o decizie. In ce priveste proiectul ma indoiesc ca respecta regulamentele in viguare, plecand de la cele doua seturi de planse si terinand cu toate avizele si verificarile pe care trebuia sa le cuprinda.

din pacate nu estista o legislatie unitara in domeniu asa ca primaria spune prin certificatul de urbanism, ce avize sau acorduri trebuie sa obtina fiecare, si ma indoiesc ca putea sa obtina avizul PSI sau avizul de la directia de sanatate.

In alta ordine de idei orice verificator autorizat nu si-ar fi dat acordul pentru un proiect care contine doua seturi de planse, de aici lista de lucruri suspecte e lunga... din pacate accesul meu la documentatia pentru autorizatia de constructie este limitat si depind de bunavointa primarului, care cel putin in prima faza pare de buna credinta.
Intre timp am avut acces la autorizatia de constructie, mergand in audienta la primar. Un lucru frapant este ca autorizatia a fost emisa pentru un proiect care avea doua seturi de planse pentru cladire. Planul de situatie era insa unic si prevedea o retaragere de 1,5 m de la limita de proprietate.

Mentionez ca in prealabil am facut o plangere la primarie si am cerut verificarea legalitatii autorizatiei de constructie si a modului in care a fost sau nu respectata. Au venit sa constate (o comisie de la primarie, nu sunt sigur dar probabil ca sunt cei de la disciplina in constructii fiind in atributiile lor acest control), in teren au dat direct decizia de astupare a ferestrei si taierea acoperisului la limita de proprietate. Acest lucru m-a nemultumit asa ca am fost din nou la primar care a dispus sistarea lucrarilor si atat.

Procedura din cate stiu eu e urmatoarea:
Primarul in urma raportului comisiei pentru disciplina in constructii dispune sistarea lucrarilor, motivand decizia si oferind un timp pentru intrarea in legalitate. De asemenea stiu ca trebuie sa mi se comunice cum a fost solutionata plangerea mea (in termen de 30 de zile). Acum astept sa vad daca prin decizia primarului i s-a comunicat celui care construieste si intrarea in legalitate si termenul in care trebuie sa faca asta (desi din discutiile cu el nu a rezultat asta). De asemenea mentionez ca acea comisie nu elaborat pana la ora audientei un raport pe care primarul sa-l consulte, deci nu stiu pe ce se bazeaza decizia lui.

Multumesc pentru raspunsuri si o sa revin in momentul cand mi se va comunica solutionarea plangerii.
Salut, situatia e urmatoarea:
Exista doua loturi invecinate, unul proprietatea lui A si unul proprietatea lui B. B a construit un garaj pe fundatia gardului care desparte cele doua loturi, acum 3 ani, fara sa existe vreun geam in perete. Nu stiu daca a avut autorizatie. Anul trecut a obtinut autorizatie de constructie ca sa faca pe acelasi amplasament o cladire P+mansarda (presupun ca peste garaj, cel putin asa a construit). Vecinul a construit de P+1+mansarda, cu geamuri spre lotul lui A chiar de la hotar, iar acoperisul constructiei are streasina pe proprietatea lui A, panta fiind spre proprietatea lui A. Acum constructia lui B e aproape gata, e la acoperis.

Ce se poate face acum? A a fost la primarie si i s-a spus ca ei au dat autorizatie de constructie si ca nu pot verifica decat daca se construieste conform autorizatiei. Se poate lua vreo masura impotriva autorizatiei abuzive? Dar impotriva lui B?

Multumesc.