Salut, situatia e urmatoarea:
Exista doua loturi invecinate, unul proprietatea lui A si unul proprietatea lui B. B a construit un garaj pe fundatia gardului care desparte cele doua loturi, acum 3 ani, fara sa existe vreun geam in perete. Nu stiu daca a avut autorizatie. Anul trecut a obtinut autorizatie de constructie ca sa faca pe acelasi amplasament o cladire P+mansarda (presupun ca peste garaj, cel putin asa a construit). Vecinul a construit de P+1+mansarda, cu geamuri spre lotul lui A chiar de la hotar, iar acoperisul constructiei are streasina pe proprietatea lui A, panta fiind spre proprietatea lui A. Acum constructia lui B e aproape gata, e la acoperis.
Ce se poate face acum? A a fost la primarie si i s-a spus ca ei au dat autorizatie de constructie si ca nu pot verifica decat daca se construieste conform autorizatiei. Se poate lua vreo masura impotriva autorizatiei abuzive? Dar impotriva lui B?
Se poate depune o sesizare la Primarie in ceea ce privreste constructiile edificate ilegal. Primaria poate verifica daca este sau nu respectata autorizatia de constructie.
Cred ca exista doua cai:
- una contra autorizatiei de constructie (actiune in contencios administrativ)
- o cale civila, deoarece se pare ca-s mai multe articole din codul civil incalcate...
Nu mai stiu exact, da`am impresia ca am citit pe undeva prin legea 50/1991 sau prin normele anexe (sper sa nu ma insel!!!) cum ca autorizatia de constructie nu are nici o influenta asupra regimului juridic civil al terenurilor sau constructiei...
Nu vreau sa spun ca daca aceasta prevedere n-ar exista, autorizatia ar avea aceste efecte, insa asa pentru claritate...
Eu stiam ca cei de la Primarii cer anumite acorduri ale vecinilor pentru eliberarea autorizatiilor cand acestea sunt pe hotar sau cand picatura stresinii curge pe pamantul vecinului...
Dar eu as trimite o notificare si apoi as face o actiune in instanta, caci ar insemna o servitute de vedere, plus picatura... Se pot obtine daune sau chiar, pe obligatia de a face, daramarea constructiei.
As face o adresa si catre Primarie caci, avand in vedere faptul ca nu cunosc ce scrie in autorizatie, trebuie sa stiu daca sa ma indrept si impotriva lor. Asa incat, daca nu mi se raspunde, ii dau si pe ei in judecata in aceeasi actiune; cel putin stiu ca la primul termen vad actele care au stat la baza autorizatiei.
Intre timp am avut acces la autorizatia de constructie, mergand in audienta la primar. Un lucru frapant este ca autorizatia a fost emisa pentru un proiect care avea doua seturi de planse pentru cladire. Planul de situatie era insa unic si prevedea o retaragere de 1,5 m de la limita de proprietate.
Mentionez ca in prealabil am facut o plangere la primarie si am cerut verificarea legalitatii autorizatiei de constructie si a modului in care a fost sau nu respectata. Au venit sa constate (o comisie de la primarie, nu sunt sigur dar probabil ca sunt cei de la disciplina in constructii fiind in atributiile lor acest control), in teren au dat direct decizia de astupare a ferestrei si taierea acoperisului la limita de proprietate. Acest lucru m-a nemultumit asa ca am fost din nou la primar care a dispus sistarea lucrarilor si atat.
Procedura din cate stiu eu e urmatoarea:
Primarul in urma raportului comisiei pentru disciplina in constructii dispune sistarea lucrarilor, motivand decizia si oferind un timp pentru intrarea in legalitate. De asemenea stiu ca trebuie sa mi se comunice cum a fost solutionata plangerea mea (in termen de 30 de zile). Acum astept sa vad daca prin decizia primarului i s-a comunicat celui care construieste si intrarea in legalitate si termenul in care trebuie sa faca asta (desi din discutiile cu el nu a rezultat asta). De asemenea mentionez ca acea comisie nu elaborat pana la ora audientei un raport pe care primarul sa-l consulte, deci nu stiu pe ce se bazeaza decizia lui.
Multumesc pentru raspunsuri si o sa revin in momentul cand mi se va comunica solutionarea plangerii.