Salut, situatia e urmatoarea:
Exista doua loturi invecinate, unul proprietatea lui A si unul proprietatea lui B. B a construit un garaj pe fundatia gardului care desparte cele doua loturi, acum 3 ani, fara sa existe vreun geam in perete. Nu stiu daca a avut autorizatie. Anul trecut a obtinut autorizatie de constructie ca sa faca pe acelasi amplasament o cladire P+mansarda (presupun ca peste garaj, cel putin asa a construit). Vecinul a construit de P+1+mansarda, cu geamuri spre lotul lui A chiar de la hotar, iar acoperisul constructiei are streasina pe proprietatea lui A, panta fiind spre proprietatea lui A. Acum constructia lui B e aproape gata, e la acoperis.
Ce se poate face acum? A a fost la primarie si i s-a spus ca ei au dat autorizatie de constructie si ca nu pot verifica decat daca se construieste conform autorizatiei. Se poate lua vreo masura impotriva autorizatiei abuzive? Dar impotriva lui B?
Pai nu spune ca sunt doua proiecte, ci doua seturi de planse.
E normal sa fie mai multe planse intr-un proiect. Nu ineteleg nici ca cele doua seturi s-ar bate cap in cap sau ar fi pentru doua proiecte diferite.
Sotul meu are mereu mai multe seturi de planse in proiectele lui... unul e poate pentru constructie, poate fi un set pe proiectul de utilitati etc. Nu vad sa fie ceva necurat, doar daca extrapolam si presupunem.
Poate ne clarificati putin, domnule Andrei, ce intelegeti prin doua seturi de planse.
O documentatie contine de obicei un set de planse, cate o plansa pentru fiecare piesa necesara proiectului, mai multe seturi poate fi intrepretat intradevar ca planse duplicat sau ca apartinand diverselor specialitati (arhitectura sau inginerie) , insa eu ma refeream la seturi de planse prin care se propun solutii diferite pe acelasi amplasament in acelasi timp. O astfel de documentatie a fost supusa autorizarii si culmea a si obtinut autorizatia. Singurul lucru bun, din cate am vazut este ca documentatia cuprindea o singura plansa si implicit o singura solutie pentru planul de situatie, in acest plan fiind prevazut o retragere de 1,5 m (pentru un perete pe care se afla ferestre (ceea ce oricum este o neresepectare a codului civil unde se prevede 1,9).
Deci in continuare cred ca e ceva dubios cu autorizatia respectiva. Am uitat sa mentionez ca sunt arhitect si deci cam stiu ce trebuie sa contina o documentatie pentru autorizatia de constructie, nu sunt insa familiarizat cu demersurile necesare pentru a-mi obliga vecinul sa respecte legea. In acest sens am scris pe acest forum.
E posibil sa fi depus un proiect care sa nu fi fost acceptat de Primarie, astfel ca a depus un al doilea? Iar Primaria le-a pastrat pe amandoua la dosar, autorizand numai unul?
Nu stiu ce sa va spun, pana la urma vad ca sunt, intr-adevar, doua proiecte, dar daca nu vezi dosarul, ce scrie in autorizatie etc... :-/
In toate cazurile, cert e ca-l puteti obliga. Numai in instanta.