catcinemablue a scris:
Nu, ba dimpotriva, la invocarea exc de neexecut . obligatiile reciproce treb. sa isi aiba temeiul in acelasi contract, pt ca nu este admisibil ,de ex, ca vanzatorul sa refuze predarea bunului vandut pt motivul ca nu i s-a restituit inca de catre cumparator suma acordata in baza unui contract de imprumut!Iar partea indreptatia poate invoca exceptia direct fata de cocontractantul sau,fara a fi nevoie de vreo punere in intarziere ori de interventia instantei judecatoresti.
Cand depozitarul face cheltuieli de conservare cu bunul el are drept de retentie asupra bunului pana la achitarea acestor cheltuieli de catre deponent.
p.s daca ai cumva Institutii de drept civil -curs selectiv pt licenta 2004-2005/Camelia Toader ,Romeo Popescu, Marian Nicolae,Bogdan Dumitrache pg 245
multumesc pt lamuririparole ,multumesc pt raspunsurile la grile ,intr-adev examenul in 2003 a fost mult mai usor decat in 2007, noapte buna
Intr-adevar vanzatorul nu o sa poata refuza predarea bunului in cazul ala, insa nu pentru ca exceptia de neexecutare nu ar putea fi ridicata in cazul unor obligatii care izvorasc din surse diferite, ci pentru ca nu exista un debitum cum reiunctum intre bunul de predat si datoria din imprumut. O asemnea legatura exista la cheltuielile depozitarului facute asupra bunului din depozit, iar dreptul sau de retentie nu e altceva decat expresia exceptiei de neexecutare.
Sper sa se fi lamurit cate ceva. II multumesc si eu pe calea asta lui Elis. :coffee: