Buna seara, dle avocat! Am realizat constestatia la judecatorul de drepturi si libertati pt o durata nerezonabila a procesului (peste un an) si a fost admisa, s-a stabilit termen de 3 luni pt solutie. Doar ca eu am optat pt aceasta procedura tocmai din cauza lipsei raspunsului Parchetului la repetate contactari.
Eu as avea nevoie sa vad ce anume cercetari s-au facut, sa vad ce dovezi mai pot aduce/propune, dar nu pot face acest lucru daca efectiv nu pot consulta si copia dosarul. Practic, ei au optiunea de a nu raspunde deloc la solicitarea mea? Dreptul meu este legitim, in calitate de persoana vatamata, iar din cate cunosc termenul de raspuns este cel standard de 30 de zile - daca legea nu dispune altfel. Este normal sa nu raspunda nici procurorul, nici prim procurorul? Mi-au spus ca nu este posibila o audienta. Cum pot face rost de o copie a dosarului, este vreo procedura/institutie anume care ma poate ajuta in acest caz?
Alexandru Matache a scris:
Buna seara! Din nefericire, termenul in care procurorul trebuie sa răspundă nu e unul imperativ, astfel încât el nu comporta nicio sancțiune. E des. Întâlnită astfel de situație.
Puteți formula contestație privind durata procesului penal la judecătorul de drepturi și libertăți de la instanța competenta sa judece cauza in prima instanța dacă a trecut cel puțin 1 an de la începerea urmăririi penale. Judecătorul poate apoi stabili termenul pana la care sa fie soluționat dosarul.
Avocat Alexandru Matache,
Baroul Cluj