avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 1128 soluții astăzi
Forum Activitate calipo

Activitate calipo

Ipoteca nu figura. Doar creanta principala careia ipotecta ii este accesorie. Judecatorul avea cunostinta de existenta ipotecii si i s-a adus la cunostinta renuntarea creditoarei la ipoteca, prin lichidator, dupa stingerea creantei, iar acesta (judecatorul) a confirmat raportul final. Pana si fostul asociat al creditoarei si-a exprimat acordul in forma autentica pentru radierea ipotecii. Oricum, odata inchisa procedura nu vad ce importanta mai are... nu mai exista nici masa credala si nici creditoarea ipotecara sau succesorii acesteia. Cum poate dainui un raport juridic in absenta uneia dintre parti, dupa diparitia acesteia?
Intre timp instanta s-a pronuntat si a decis ca sunt aplicabile prevederile Codului Civil indicate mai sus obligand OCPI sa faca mentiunea de radiere.
Evident inca un abuz marca OCPI...
As dori o opinie legata de situatia unei ipoteci imobiliare in cazul in care creditoarea ipoecara a incetat sa existe printr-o sentinta a judecatorului sindic care a dispus radierea societatii. Sentinta a fost operata in Registrul Comertului acum un an.

Se poate argumenta faptul ca disparitia creditoarei ipotecare constituie o cauza legala de stingere a ipotecii (art. 2428 alin. 2 C.civ) sau a contractului (Art. 1321 c.civ)? Nu regasesc nicaieri mentionata expres ca si cauza de incetare a contractului aceasta situatie ci doar sintagma extrem de precisa si edificatoare "alte cauze prevăzute de lege"? In caz contrar ce se intampla cu o astfel de ipoteca? Se poate transfera automat si daca da in favoarea cui? Subszista in perpetuitate?

Am intalnit situatia absurda in care OCPI refuza radierea atat in baza sentintei de inchidere a procedurii cu radiere (lipsa motivare) cat si in baza declaratiei autentice de renuntare la creanta si la garantia ipotecara data de fostul lichidator judiciar (motivata prin lipsa calitatii declarantului la data declaratiei, desi actul de renuntare e anterior lichidarii, doar declaratia in forma autentica fiind ulterioara si cu trimitere la renuntarea data anterior). Ca situatia sa fie si mai absurda, declaratia a fost ceruta imperativ de registratorul sef care apoi se pare ca s-a razgandit.
Se poate susbstitui registratorul de carte funciara notarului public pentru a stabili calitatea de reprezentant a declarantului?