avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 991 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Carte funciară - Cadastru, ... Incetarea contractului de ipoteca prin radierea ...
Discuție deschisă în Carte funciară - Cadastru, Intabulare şi alte formalităţi funciare

Incetarea contractului de ipoteca prin radierea creditoarei ipotecare

As dori o opinie legata de situatia unei ipoteci imobiliare in cazul in care creditoarea ipoecara a incetat sa existe printr-o sentinta a judecatorului sindic care a dispus radierea societatii. Sentinta a fost operata in Registrul Comertului acum un an.

Se poate argumenta faptul ca disparitia creditoarei ipotecare constituie o cauza legala de stingere a ipotecii (art. 2428 alin. 2 C.civ) sau a contractului (Art. 1321 c.civ)? Nu regasesc nicaieri mentionata expres ca si cauza de incetare a contractului aceasta situatie ci doar sintagma extrem de precisa si edificatoare "alte cauze prevăzute de lege"? In caz contrar ce se intampla cu o astfel de ipoteca? Se poate transfera automat si daca da in favoarea cui? Subszista in perpetuitate?

Am intalnit situatia absurda in care OCPI refuza radierea atat in baza sentintei de inchidere a procedurii cu radiere (lipsa motivare) cat si in baza declaratiei autentice de renuntare la creanta si la garantia ipotecara data de fostul lichidator judiciar (motivata prin lipsa calitatii declarantului la data declaratiei, desi actul de renuntare e anterior lichidarii, doar declaratia in forma autentica fiind ulterioara si cu trimitere la renuntarea data anterior). Ca situatia sa fie si mai absurda, declaratia a fost ceruta imperativ de registratorul sef care apoi se pare ca s-a razgandit.
Se poate susbstitui registratorul de carte funciara notarului public pentru a stabili calitatea de reprezentant a declarantului?
Ultima modificare: Vineri, 3 Mai 2019
calipo, utilizator
Cel mai recent răspuns: Ralucutza1307 , utilizator 17:48, 6 Mai 2021
Ipoteca nu figura în masa credală?
Ipoteca nu figura. Doar creanta principala careia ipotecta ii este accesorie. Judecatorul avea cunostinta de existenta ipotecii si i s-a adus la cunostinta renuntarea creditoarei la ipoteca, prin lichidator, dupa stingerea creantei, iar acesta (judecatorul) a confirmat raportul final. Pana si fostul asociat al creditoarei si-a exprimat acordul in forma autentica pentru radierea ipotecii. Oricum, odata inchisa procedura nu vad ce importanta mai are... nu mai exista nici masa credala si nici creditoarea ipotecara sau succesorii acesteia. Cum poate dainui un raport juridic in absenta uneia dintre parti, dupa diparitia acesteia?
Intre timp instanta s-a pronuntat si a decis ca sunt aplicabile prevederile Codului Civil indicate mai sus obligand OCPI sa faca mentiunea de radiere.
Evident inca un abuz marca OCPI...
Ultima modificare: Vineri, 12 Februarie 2021
calipo, utilizator
Ne confruntam si noi cu o situatie asemanatoare. Parintii mei au avut un credit la Banca Populara, care s-a stins in 2005/2006. Nici Banca nu mai exista din acel an, nici lichidatorul. Au fost stersi din Registrul Comertului. Acum, dupa 16 ani, am descoperit ca ipoteca nu a fost stearsa din cartea funciara. Nu stim cum sa rezolvam, OCPI zice ca avem nevoie de hotarare judecatoreasca. Imi puteti spune cum ati rezolvat prin instanta? Ce tip de dosar ati depus si ce ati cerut, cat a durat, etc. Multumesc mult!

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Radiere ipoteca Mihai Pop Mihai Pop Buna ziua! Cine depunea la OCPI cererea pentru radierea ipoteci? Banca sau persoana in cauza? Este vorba de un apartament cumparat prin Prima Casa ( achitat ... (vezi toată discuția)
Conform noului cod civil, este necesar ca cererea de radiere a ipotecii pe o constructie sa fie intocmita de catre banca in forma autentica la notar ? dancielo77 dancielo77 De curand am accesat un credit de 50000 euro la banca x, prin care am refinantat anticipat si inchis doua credite mai vechi la banca Y, unul din cele doua ... (vezi toată discuția)
Apartament sub ipoteca Tommy D Tommy D Salutari la toata lumea! Am cumparat o masina in 1998 si am garantat cu apartamentul. Acte peste acte si binenteles ca apartamentul a fost pus sub ipoteca. ... (vezi toată discuția)