Parerile legate de problema radierii dreptului de ipoteca din cartea funciara sunt impartite.
Astfel, conform art. 885, alin. (2) din noul Cod civil, "drepturile reale se vor pierde sau stinge numai prin radierea lor din cartea funciara, in baza consimtamantului titularului lor, dat in forma autentica"., aliniat care nu intra sub incidenta art. 56, alin. (1) din Legea nr. 71/2011. Asadar, prin interpretare, dreptul de ipoteca, indiferent de momentul inscrierii sale (inainte de 01.10.2011 sau dupa), se stinge in baza acordului dat de institutia bancara, autentificat de notarul public.
Pe de alta parte, art. 76, alin. (2) din Ordinul nr. 633/2006, cu modificarile si completarile ulterioare, spune ca "institutiile de credit vor utiliza formularul de cerere de radiere a dreptului de ipoteca si a interdictiilor temporare prezentat in anexa nr. 12", adica vechile adrese de radiere.
Este adevarat ca bancile inca nu sunt de acord cu prevederile art. 885, alin. (2) din noul Cod civil, dar, in masura in care se va reinnoi Protocolul de colaborare intre ANCPI si Uniunea bancilor din Romania, se va renunta la vechile adrese de radiere si se va "merge" pe litera legii, adica forma autentificata, cu atat mai mult cu cat un Ordin al directorului general al unei institutii (cum este cazul Ordinul nr. 633/2006) nu poate fi pus mai presus de Codul Civil!
Dar pana atunci, este la fel de adevarat ca sunt OCPI-uri care solicita forma autentica pentru radierea dreptului de ipoteca, dar sunt si OCPI-uri care inca mai accepta adresele de radiere emise de banca in forma de pana acum.
Regulamentul aprobat prin Ordinul nr. 633/206 cu modif si completarile ulterioare este un act normativ subsidiar. Mai intai aplicam codul civil care a preluat mare parte din ceea ce legea 7/1006 reglemnta, Apoi aplicam legea 7/1996 si in completare, acolo unde nu avem norma, aplicam ordinul.
Era si inainte in legea 7/1996 prevederea radierii drepturilor reale prin declaratie notariala a titularului dreptului real inscris, insa s-a incheiat protocol intre ARB si ANCPI care stabilea altceva intrucat codul civil vechi nu reglementa expres activitatea de carte funciara. Acum codul nou, cum am spus, are capitol expreas numit "cartea funciara" si trebuie sa ne raportam la acesta.