Buna ziua, si eu as vrea sa fac acelasi lucru, doar ca apa calda si caldura sunt produse de centrale de bloc. Daca ma debransez de la gaze, automat ma debransez si de la apa calda si caldura.
Cum se procedeaza in acest caz, in conditiile in care facturile noastre de apa rece si gaze sunt impartite pe numar de persoane (deoarece nu avem nici un mod de contorizare individual)?
Imi imaginez ca ar fi discutii de genul: daca se defecteaza centrala, e corect ca eu sa nu particip la platata reparatiilor?
Multumesc
Buna ziua, de aproximativ 1 luna sunt noul presedinte al unei asociatii de proprietari si ma confrunt cu urmatoarea problema:
- Imobilul nu are contorizari separate la nimic; nici apa, nici gaze, nici caldura
- Avem 3 furnizori, respeciv curent, apa rece si gaze
- apa calda si caldura sunt produse de centrala blocului
Raportandu-ne la articolul 82 din legea 196/2018 din cauza faptului ca nu avem contract cu un furnizor de agent termic si nu exista dispozitive de a imparti consumul de gaze intre aragaz, apa calda si caldura, in Adunarea Generala de anul trecut s-a luat hotararea ca repartizarea facturilor de apa, gaze si curent sa fie impartite pe numar de persoane.
Unii locatari totusi nu sunt de acord cu aceasta decizie, pe motiv ca nu este normal ca, 'caldura', sa se repartizeze pe numar de persoane, ci pe cota indivize/suprafata utila/suprafata radianta. Mai mult decat atat, au facut petitie la F.A.P.R. si raspunsul federatiei a fost cumva in favoarea lor, invocand articolul 90 al aceleiasi legi. EX: factura de gaze pe timp de iarna se repartizeaza 20% apa calda si 80% caldura.
intrebarile mele sunt:
- a fost corecta decizia adunarii generale de anul trecut?
- daca se schimba modul de calcul, dupa ce articol ne putem ghida pentru a repartiza factura in mod legal? - articolul 90 din legea 196/2018 nu specifica foarte clar acest aspect
- daca trebuie luata in considerare suprafata radianta, cine face calculul necesar pentru determinarea ei?
- daca ne raportam la suprafata utila/cota indiviza, care este articolul de lege care ne permite acest lucru?