Buna ziua,
Puteti folosi permisul canadian in Romania doar insotit de un IDL (international driving licence) eliberat de CAA. Cum IDL-ul eliberat de CAA are valabilitatea de un an de zile, rezulta ca puteti folosi permisul de conducere canadian in Romania numai pana la expirarea IDL (International driving licence). Intre timp puteti preschimba permisul canadian cu unul romanescsau sa sa incercati sa recapatati permisul original romanesc daca permisul canadian a expirat intre timp.
Am gasit legea 203 din 2012
Art III
Permisele de conducere eliberate anterior datei de 19 ianuarie 2013 pentru categoriile de vehicule echivalente celor prevăzute la art. 24 alin. (5) lit. a) din Ordonanța de urgență a Guvernului nr. 195/2002, republicată, cu modificările și completările ulterioare, inclusiv cu cele aduse prin prezenta lege, își păstrează valabilitatea administrativă până la data expirării menționată în acestea.
Sa inteleg ca in baza acestei legi imi voi putea recupera si preschimba permisul eliberat in 1986 cu valabilitate nelimitata, in cazul unei repatrieri ?
Multumesc mult domnule Patrascu! Acum este clar.
Creeaza confuzie informatia Ambasadei Canadei la Bucuresti, care considera valabilitatea permisului canadian+IDL in Romania de numai 3 luni.
Domnule Ciobanu,
Nu inteleg raspunsul dumneavoastra! Eu astept raspuns la intrebarea de la punctul 2.
Cat timp pot conduce in Romania cu permis de conducere canadian si permis de conducere international (IDL) ? Ce act legislativ romanesc stabileste perioada de valabilitate a permisului canadian + IDL in Romania?
Va multumesc pentru raspuns!
Buna ziua domnule Patrascu,
Multumesc pentru raspunsul dumneavoastra.
1. Permisul de conducere international este de fapt o traducere intr-o limba de circulatie internationala a carnetului national. (Initial s-a folosit pentru tari care folosesc alt fel de alfabet decat cel latin). Absurditatea pentru mine este traducerea carnetului canadian (care este scris in engleza si franceza) in engleza si franceza. In Canada nu pot solicita permis de conducere international in limba romana. Inteleg legea romana si ma voi conforma, desi apar noi intrebari.
2. Raspunsul dumneavoastra ( care citeaza legea) nu lamureste situatia cetatenilor romani cu domiciliul in Canada (sau alte tari ne semnatare ale conventiei de la Geneva), care pot sta pana la 6 luni pe an in Romania, in timp ce permisul lor de conducere national, chiar si insotit de permis international, este valabil doar pentru 90 de zile. (Aceasta informatie este luata de pe site-ul Ambasadei Canadiene). Nu am gasit nicaieri in legislatia romaneasca vre-o referire la durata valabilitatii pe teritoriul Romaniei a permiselor de conducere nationale din tari ne semnatare ale conventiei de la Geneva (insotite de permis international bineinteles). Puteti, va rog, dumneavoastra indica actul romanesc care stabileste acest lucru?
3. Permisul de conducere romanesc este valabil in Canada, timp de 90 de zile fara a fi nevoie de permis de conducere international. Numai pentru sederi mai lungi (legea permite unui cetatean roman detinatorul unei vize canadiene valabile 10 ani sa stea 6 luni pe an in Canada) este necesar permisul de conducere international. De ce Romania nu ofera aceleasi conditii detinatorilor de permise canadiene? Cui ar trebui sa ma adresez pentru ca legea sa fie armonizata? ( Apropo, am condus 20 ani in Romania cu permis canadian, fara permis international, timp in care am fost oprit si legitimat de politie, si doar de vre-o 6 luni am aflat ca incalc legea. Ce s-a schimbat?).
4. Nu pot preschimba permisul canadian intr-unul romanesc doar pentru 6 luni ( nici nu cred ca este preschimbat asa de repede) pentru ca atunci cand ma intorc in Canada, tara de domiciliu, nu pot preschimba permisul romanesc intr-unul canadian.. Deci aceasta varianta nu are sens pentru mine
Va multumesc anticipat pentru raspunsul dumneavoastra
Domule Ciobanu,
Legea este clara, dar este prost facuta, pentru ca mie imi ingradeste libertatea de miscare. Daca nu am dreptul la doua permise de conducere, atunci recunoaste-mi in Romania permisul de conducere din tara de domiciliu, Canada, asa cum o fac statele dezvoltate din UE.
Buna ziua,
Legea e clara daca detii doua permise UE care sunt interschimbabile. Eu detin permis de conducere canadian care nu este recunoscut de Romania. Pot avea un permis de conducere canadian (pe care Romania nu il recunoaste) si in acelasi timp permis de conducere romanesc ? Mentionez ca sunt cetatean roman si canadian si intentionez sa locuiesc 6 luni pe an in Romania. Carnetul canadian e valabil in Ro numai trei luni, insotit de permis international. Ce fac celelalte 3 luni? Ar trebui ca Romania sa accepte permisul canadian 6 luni sau 1 an. Alte tari din EU accepta permisele de conducere americane,canadiene sau australiene, fara a fi nevoie de permis de conducere international (Germania, Franta, Elvetia, Suedia, Danemarca). Termenul de 3 luni e gandit pentru turisti si nu pentru cetateni romani cu domiciliul in Canada.
De asemenea in Canada permisul de conducere este si carte de identitate, la fel ca in SUA.