avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 505 soluții astăzi
Forum Activitate legal_warrior

Activitate legal_warrior

Situația este lămurită de Normele Metodologice de aplicare a Codului Fiscal la Titlul VIII Capitolul 2 Secțiunea a 5-a punctul 46^1:

”46^1. (1) În aplicarea prevederilor art. 459 alin. (3) din Codul fiscal, pentru calcularea impozitului pe clădirile cu destinație mixtă, aflate în proprietatea persoanelor fizice, unde este înregistrat un domiciliu fiscal la care se desfășoară activitatea economică, iar suprafețele folosite în scop rezidențial și nerezidențial nu sunt evidențiate distinct, impozitul se calculează conform art. 458 din Codul fiscal dacă există cheltuieli cu utilitățile înregistrate în sarcina persoanei care desfășoară activitatea economică. În cazul în care nu există cheltuieli cu utilitățile înregistrate în sarcina persoanei care desfășoară activitatea economică, impozitul se calculează conform prevederilor art. 457 din Codul fiscal.
(2) Prin sintagma «cheltuieli cu utilitățile» se înțelege: cheltuieli comune aferente imobilului, cheltuieli cu energia electrică, gazele naturale, cheltuieli de termoficare, apă și canalizare.”

Este adevărat că textul din norme adaugă la lege, dar trebuie pus în vedere celor de la taxe locale.

Deci pentru a nu fi taxat ca nerizedențial, trebuie îndeplinite două condiții:

1. Contractul de închiriere/comodat să nu precizeze încăperea (sau orice altă formă de delimitare, etaj, mansardă etc.) care este utilizată de agentul economic (PFA, SRL, etc.)
2. Cheltuielile cu utilitățile să nu fie în sarcina agentului economic, ci să fie plătite de proprietarul spațiului

Plus ”deschiderea” celor de la taxe locale, pentru că evident formularele nu prevăd situația descrisă în Normele Metodologice.
O variantă, pe care am experimentat-o cu succes atunci când nu m-am înțeles cu cei de la ghișeu a fost trimiterea prin poștă: n-au crâcnit, au emis decizie de impunere pe nerezidențial.