avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 892 soluții astăzi
Forum Activitate moulinrouge

Activitate moulinrouge

Buna ziua!
Se poate cere iesirea din indiviziune a unei persoane decedate?
Este vorba de un partaj, iar daca persoana decedata nu ar fi scoasa din indiviziune, parte a averii care ar trebui sa-i revina, ar ajunge la sot, care de asemenea este decedat si ar continua catre copiii sotului din alta casatorie. Cred ca este singura optiune, avand in vedere ca mostenirea pe care matusa trebuia sa o primeasca de la parintii ei nu a fost inca dezbatuta. Multumesc anticipat!
Spunea cineva mai sus ca legea permite si existenta unor testamente care nu sunt neaparat incheiate la notar... Oricum, deja cred ca mergem in alta sfera cu discutia...
Sper ca subiectul sa mai fie de folos si altor persoane... Multumesc tuturor pentru raspunsuri si pentru timpul vostru, mai ales tie, Raluca! :*
Toate cele bune!

raluk0207 a scris:

In orice varianta, existenta unui testament nu poate fi ascunsă. De ce? Pentru ca la notar, acesta este obligat să efectueze interogarea menționată mai sus.
Iar la instanța vi se cere la dosar o încheiere de la notar, care conține mențiuni despre interogarea la Registrul Național Notarial de Evidență a Liberalitatilor.


In sensul in care "unchiul" sa fi trecut ca mostenitor pe unul din nepotii din partea matusii... din nefericire "copilasii unchiului" au fost primii care au avut acces in locuinta parintelui dupa decesul lui, si erau indreptatiti sa aiba, chiar daca relatiile cu copiii erau rupte de ani de zile... De asta spun ca ar avea interesul sa faca "disparut" un astfel de act :)

raluk0207 a scris:

Da, dar la ce va ajuta?
Testamentul este un act secret. Faptul că declară că nu stiu, nu înseamnă că testamentul nu există.
Si in orice caz...daca ar fi existat, potențialul beneficiar ar fi incercat pana acum sa il valorifice.

Acum imi este clar.
Exista vreo varianta ca mostenitorii unchiului sa dea vreo declaratie sub raspunderea legii, ca nu exista sau ca cel putin el nu a luat cunostinta de vreun testament sau daca va intra in posesia unui astfel de act sa il prezinte? - stiu ca pare absurd, dar situatia pe cat este de nefericita, pe atat este de frustranta!

Cristina ID a scris:

Nu este gresit ce v-a explicat raluk0207, este foarte corect. Ceea ce nu intelegeti dumneavoastra este faptul ca matusa murind inaintea unchiului acesta o mosteneste. Iar copiii unchiului chiar daca nu au calitate de mostenitor pentru matusa au calitate de mostenitor pentru unchi. Astfel ei mostenesc bunurile pe care unchiul le-a mostenit de la matusa. Intelegeti acuma?

De asemenea testamentul se poate sa se faca si de mana, nu este obligatoriu sa fie facut la notar. Legea permite si existenta testamentelor scrise de mana testatorului datate si semnate.

Va multumesc mult pentru raspuns si pentru implicare!
Intr-adevar pentru dvs ca avocat nu este gresita... Dar ca simplu cetatean, strain intr-ale dreptului si fara un limbaj de lemn dezvoltat, permiteti-mi sa o percep ca incorecta! :))
Va doresc toate cele bune si va multumesc pentru informatii, inca o data!

Deci afirmatia dvs. conform careia "Acestia (copiii unchiului) nu au vocatie succesorala la mostenirea matusii (- ma refer aici la mostenirea primita de matusa mea, la randul ei, de la parintii ei, respectiv bunicii mei), nefiind rude de sange." este gresita !?
Nu este nicio problema, stiu ca povestea este un pic incurcata si nici calitatile mele de povestitor nu sunt tocmai bune.
@Nicoleta Cristina Romașcanu

Din asta inteleg ca totusi copiii "unchiului" vor veni la mine in batatura pentru a-si cere partea din peticul de pamant care a fost al matusii, mostenit de tatal lor, chiar daca nu au "vocatie succesorala, nefiind ruda de sange" asa cum afirma doamna de mai sus. Foarte interesant! De asemenea interesant este faptul ca mostenitorii fac parte din clasa 1, si pot obtine 50% din mostenirea matusii, din ce (cred ca) imi amintesc dintr-o experienta trecuta.
In alta ordine de idei, cum se poate verifica daca a existat vreun testament? Acel testament ar fi putut "disparea"? Pe unde ar trebui sa mai existe o copie? Este relevanta o vizita pe la notarul din sat sau din apropiere?
Multumesc anticipat!

@Liliana Grădinaru
era vorba despre parintii matusii. Va multumesc pentru raspuns!
Sa inteleg ca dvs sunteti de parere ca descendentii "unchiului" nu au acea "vocatie succesorala la mostenirea matusii, nefiind rude de sange"?
Extrem de impartite parerile...
Buna ziua!
Matusa mea a decedat in urma cu 6 luni. Ea a fost casatorita cu unchiul meu, timp de 15 ani. In acest timp, ei au locuit impreuna in apartamentul unchiului meu, castigat in urma unui proces de divort, dintr-o casatorie anterioara, acum mai bine de 20 de ani. Acum 2 luni, a decedat si unchiul meu, acesta avand 2 copii din casatoria anterioara.
Eu sunt descendentul din partea matusii, si sunt curios daca am vreun drept asupra imobilului in care ei au locuit aproximativ 22-23 de ani (desi legal casatoriti au fost aprox 15 ani) sau dreptul revine in totalitate celor 2 copii dintr-o casatorie anterioara. De asemenea, cei 2 copii vitregi, au drept asupra unei parti ale bunurilor/imobilelor/pamantului dobandite de matusa mea dupa decesul parintilor?
Mentionez ca nu exista sau nu am cunostinta de existenta vreunui act in care sa fie inscrisa si matusa mea, cu exceptia adresei din buletin.
De asemenea, nu exista, sau nu am cunostinta de exista vreunui contract prenuptial. Astept cu interes un raspuns din partea dvs. Va multumesc!