Buna,multumesc pentru raspunsul dumneavoastra! Legat de plata weekendului separat tin sa precizez ca pe fluturasul de salar apare spor de weekend 12 ron,lucru care nu stiu cat e de legal in conformitate cu legea in vigoare.
Nu stiu cu cat ar trebui sa fiu platita pentru orele prestate in weekend daca brutul meu e de 2700 ron. As vrea sa stiu cum se stabilesc sporurile astea si in functie de ce? Tin sa precizez ca in CIM la partea salariala in dreptul sporurilor nu scrie nimic ci este trasa linie. Deci nu este specificat nimic despre acel spor! Plus de asta mai scrie ca orele suplimentare prestate in afara programului normal de lucru sau in zilele in care nu se lucreaza sau in zile de sarbatori legale se compenseaza cu ore libere sau se platesc cu un spor la salariu conform contractului colectiv de munca aplicabil sau Legii 53/2003 - Codul muncii. Si atunci stau si ma intreb cum isi permit sa vina sa mi spuna ca ei nu mi platesc orele suplimentare?
Ionut.ion a scris:
Plus ca aveti ore suplimentare si din faptul ca lucrati si in weekend care ar trebui platit separat, cu un spor la salariu...
Le puteti propune sa veniti la programul stipulat in contract si sa vedeti ce spun,.. Este posibil sa accepte daca duc lipsa de personal...
Art. 113- Codul muncii
(1) Repartizarea timpului de muncă în cadrul săptămânii este, de regulă, uniformă, de 8 ore pe zi timp de 5 zile, cu două zile de repaus.
(2) În funcţie de specificul unităţii sau al muncii prestate, se poate opta şi pentru o repartizare inegală a timpului de muncă, cu respectarea duratei normale a timpului de muncă de 40 de ore pe săptămână.
rt. 137. [repausul saptamanal]
(1) Repausul saptamanal este de 48 de ore consecutive, de regula sambata si duminica.
(2) In cazul in care repausul in zilele de sambata si duminica ar prejudicia interesul public sau desfasurarea normala a activitatii, repausul saptamanal poate fi acordat si in alte zile stabilite prin contractul colectiv de munca aplicabil sau prin regulamentul intern.
(3) In situatia prevazuta la alin. (2) salariatii vor beneficia de un spor la salariu stabilit prin contractul colectiv de munca sau, dupa caz, prin contractul individual de munca.
(4) In situatii de exceptie zilele de repaus saptamanal sunt acordate cumulat, dupa o perioada de activitate continua ce nu poate depasi 14 zile calendaristice, cu autorizarea inspectoratului teritorial de munca si cu acordul sindicatului sau, dupa caz, al reprezentantilor salariatilor.
(5) Salariatii al caror repaus saptamanal se acorda in conditiile alin. (4) au dreptul la dublul compensatiilor cuvenite potrivit art. 123 alin. (2).